Jumanji: Další level – zábava o úroveň horší

11.12.2019 at 13:49  •  Posted in Recenze by

Vítejte v Jumanji, hrdinové. Čekali jsme na vás! Do kin se vrátil pestrý svět nástrah, nebezpečenství, ale hlavně dobrodružství.

 

   Nemusíte mít zrovna titul z účetnictví, abyste si spočítali, že pokračování série Jumanji bylo nevyhnutelné. Dva roky starý snímek s podtitulem Vítejte v džungli (2017) při rozpočtu 90 milionů dolarů utržil celosvětově až desetinásobek, což producenti z Columbia Pictures dozajista nečekali.

   Jumanji je původně dětská fantasy knížka z roku 1981 amerického spisovatele, která byla v roce 1995 úspěšně zfilmována s Robinem Williamsem v hlavní roli. Poté následovala modernější verze s Dwaynem Johnsonem, v které se ze stolní hry stala videohra, která postavy vcucne dovnitř a nutí je fungovat v zcela odlišných tělech. Snímek otevřeně odkazoval na film z devadesátek, ale určitě se nejedná o přímý sequel, u nějž je nutné znát předchůdce. To se však nedá říct o letošní novince Jumanji: Další level.

 

Když hra dostane nový datadisk

   Režie se opět ujal nepříliš známý Jake Kasdan, který pracoval s téže dvojicí scenáristů. Pokud bych pár dní před projekcí neviděla Vítejte v džungli, asi bych se hodně ztrácela. Tvůrci se neobtěžuji znova představovat hlavní postavy. Musíte tak vědět, že se dala dohromady čtveřice dosti nesourodých středoškoláků, které sblížilo prožité drama v předchozím filmu. Humor také dosti spoléhá na to, že se jednotliví avataři podivují nad novými skilly nebo komentují, co mizerného se jim přihodilo v džungli minule.

   Beze změny zůstává ona čtveřice studentů, která je tak nevýrazná a nezajímavá, že byste nejraději přetočili film kupředu, protože z traileru víte, že se opět dostane do Jumanji. Největším lákadlem jsou totiž zcela přiznaně herní avataři v podání megastar The Rocka, komiků Jacka Blacka, Kevina Harta a Karen Gillanové, která vám asi bude povědomá coby Nebula ze Strážců Galaxie. Premisa zůstává v jádru tatáž – skupinka se ve hře změní v úplně odlišné postavy, z čehož pramení většina humoru. Tentokrát se však do Jumanji dostanou i dva senioři v podání hvězd dávno vyhaslých, kterými jsou Danny DeVito a Danny Glover. Důchodci tak zmateně křepčí či zaraženě mlčí a nedokážou pochopit videoherní koncept, i když je jim stále znovu vysvětlován.

 

Staří známí

   Herecky celý film drží zejména Black, který je ve hře obtloustlým kartografem a musí hrát černošského sportovce Anthonyho, poté opět barbínu Bethany stejně jako v prvním díle. V dabingu zcela jistě nelze ocenit Blackovu výslovnost a volbu slov, které doprovází gesta a chování velmi podobná jeho předobrazu. Totéž se úspěšně daří Hartovi coby zoologovi s batohem, jehož tělo obsadil zmatený dědeček Glover. Pobavení však čeká jen na ty, kteří znají hercovu výslovnost a gesta z jeho rolí, neboť jeho postava v reálném světě má jen minimum prostoru, aby se dalo „nakoukat“, jak se chová a mluví. Gillanová hraje beze změny zakřiklou dívku, jež se ve hře stává spoře oděnou a sexy postavu, která ovládá bojová umění.

   Čekají nás také herecké přírůstky a další výměny těl, humor však s více postavami nepřichází. V jedničce se šlo opravdu šlo upřímně zasmát, a to opakovaně, teď už je to jen slabší vývar osvědčených fórků. Tvůrci se snažili svět rozšířit, takže kromě džungle avataři prochází zasněženou krajinou či pouští. Epizodické vyprávění a s nimi spojený postup levely zůstává, přibyly však překvapivě slabé trikové scény. O vnitřním fungování světa se nedozvíme nic nového – stále tak nevíme, co se stane, když někdo vyčerpává veškeré životy. Nastane opravdu game over? Proč musí postava Gillanové zapeklitou situaci řešit úplně stejně jako minule? Proč zase avatar The Rocka fascinovaně hledí na své mocné bicáky? Proč je hudba opět tak okatě návodná?

   Pokud vás bavila jednička a máte rádi tento žánr dobrodružných komedií, tak velké zklamání nehrozí. Akční sekvence s opicemi je vcelku zábavná a honička v buginách taktéž.  Záporák v podání Roryho „Ohaře“ McCanna má ve filmu dokonce svou vlastní Zeď, jinak je ale zcela nevýrazný. V Česku na jedničku přišlo téměř půl milionu diváků a na dvojku o prvním víkendu přes 80 tisíc lidí. Již teď je téměř jisté, že pokud se vzorec zopakuje i v zámoří, tak se do „Džumandži“ vrátíme a budou se zase řešit questy, aby producenti získali nějaké ty coiny…

(4.5/10)

 

Foto: Falcon

  • Info
  • Trailer
  • Plakát
Originální název: Jumanji: The Next Level

Režie: Jake Kasdan; Scénář: Jeff Pinkner, Scott Rosenberg 

Hrají: Dwayne Johnson, Karen Gillan, Jack Black, Kevin Hart, Awkwafina, Danny DeVito, Danny Glover a další

Žánr: dobrodružný, komedie, akční, fantasy; Země původu: USA; Stopáž: 123 minut

Premiéra: 5. prosince 2019

Marie Dostálová