EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Karel Pučelík

12. 12. 2019

0 komentářů

Chcete pracovat v zahraničí? Tato města jsou prý nejvhodnější

 

Mnoho lidí jistě někdy za život napadlo, jaké by to bylo pracovat v zahraničí. Jaké by bylo, kdyby se odstěhovali a žili a pracovali v úplně jiné části světa. Průzkum vyhodnotil nejvhodnější města k tomuto kroku. Výběr vás ale možná překvapí.

Loading



 


Každoroční průzkum Expat Insider survey by InterNations vytipoval deset měst, která jsou pro nově příchozí cizince nejpřívětivější. Statistického šetření se účastnilo na 20 000 v zahraničí žijících pracujících lidí, kteří reprezentují 178 národností. Žebříček zohlednil různé statiky, například kvalitu života, náklady na živobytí nebo možnost sladění pracovního života a soukromí. Informoval o tom server CNBC.com.
Některé metropole v tomto užším výběru jsou poměrně překvapivá. Na čele se objevilo hlavní město Čínské republiky, tedy Tchaj-wanu. Tchaj-pej si ve statistikách vedl opravdu dobře. „Od prvního uvedení v průzkumu v roce 2016 se Tchaj-wan trvale umísťoval na 5. místě. V roce 2019 se mu podařilo získat první místo. Tchaj-wan nabízí skvělou kvalitu života (3. ze 64 destinací), příznivé prostředí pro osobní finance (6.), působivý pracovní život (8.) a dobré podmínky pro snadné usazení v (14.),“ uvádí autoři průzkumu.
Na druhém místě žebříčku skončila malajská metropole Kuala Lumpur. Hned třetí se umístilo Ho Či Minovo město, které je pojmenované po komunistickém revolucionáři. „Není lepší místo pro finance a práci v zahraničí než ve Vietnamu,“ uvádí rovněž vcelku překvapivě průzkum.
Nejlépe postaveným městem „západu“ byl kanadský Montreal na pátém místě, v Evropě nejúspěšnější byl Lisabon, který skončil o příčku níže. Úspěch zaznamenalo také katalánské centrum Barcelona, které ovšem v posledních měsících nevypadá příliš bezpečně. Tradičně se na dobrých příčkách umisťují švýcarská města, ty v první desítce reprezentují Zug a Basilej.

Nejhorší trojka

Když se podíváme na chvost celkového pořadí, najdeme zde povětšinou státy, které zrovna nevynikají vysokou životní úrovní a na pováženou je i tamější bezpečnost. Nejhůře se podle všeho žije cizincům v Kuwaitu, třetí nejhorší je Nigérie.
Trochu překvapí druhá nejhorší Itálie, která se ovšem na spodních příčkách pohybovala i v předešlých letech. Největší překážku zde patrně představuje nepříliš dobrá ekonomická situace. „Je velmi obtížné začít úspěšnou kariéru nebo najít slušný příjem na uživení rodiny,“ popsal možné důvody pro špatné umístění jeden amerických respondentů

Česko si nevede špatně

Zmíněný mezinárodní průzkum se posuzoval nejenom města, ale i celé státy. Pro vycestování doporučil i Českou republiku, která skončila na desátém místě. Česko tak za sebou nechalo většinu evropských zemí.
Není to přitom poprvé, kdy Praha v podobných průzkumech zabodovala. Deutsche bank ji letos rovněž zařadila do první patnáctky svého žebříčku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *