Vše o elektřině

Legislativa proti šmejdům se odkládá, dodavatelé reagují zpřísněním deklarace

Přísnější pravidla nebo vyloučení aukčních firem. To jsou změny, kterých se dočkala Energetická deklarace. Důvodem je situace na trhu, která se podle odborníků stále nelepší.

Legislativa proti šmejdům se odkládá, dodavatelé reagují zpřísněním deklarace
Legislativa proti šmejdům se odkládá, dodavatelé reagují zpřísněním deklarace

Už žádné aukční nebo zprostředkovatelské společnosti nebudou moci podepsat Energetickou deklaraci. Nově se deklarace budou moci účastnit jen přímí obchodníci. Potvrdil to Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), která na jaře letošního roku iniciovala vznik první verze deklarace. 

Důvodem je, že největším problémem na trhu začínají být právě aukční společnosti. Potvrdily to statistiky Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který jen v prvních 11 měsících tohoto roku eviduje 12 498 stížností formou podání, což je meziroční růst o 5,34 % s tím, že více než pětina podání mířila právě na aukční společnosti. Znamená to, že celkový počet stížností na aukční společností se meziročně více než zdvojnásobil.

Šmejdi jsou stále drzejší, přesunují se na aukce

Nelichotivou situaci potvrzuje také i Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce (ČOI). „Tento rok evidujeme 10 000 podnětu, číslo roste a je enormní. Spousta nekalých zprostředkovatelů se přesunula právě na aukce a lidé se tak na nás obracejí především kvůli aukčním zprostředkovatelům,“ uvádí Fröhlich. 

Problémem na trhu jsou stále i někteří zprostředkovatelé využívající nejrůznějších nekalých praktik. Jen během prvních tří měsíců ČOI prověřila 28 subjektů s tím, že jen ve třech případech zjistila, že nedošlo k porušení zákona. V současnosti probíhá 15 sankčních správních řízení, které se dotýká přes 300 tisíc spotřebitelů. Celkově bylo uděleno 7 pokut v celkové výši 4,5 milionů korun, další pokuty za více než 8 milionů korun byly uděleny zatím nepravomocně. 

Novela až v roce 2021

Novela energetického zákona, která by měla výrazně omezit šmejdské praktiky a zavést například povinnou registraci zprostředkovatelů či odstranit nesmyslné sankce, se navíc odkládá. Legislativní rada vlády by jí mohla začít projednávat v lednu příštího roku, což znamená, že by nejdříve mohla platit až v roce 2021. 

Energetičtí šmejdi jsou stále aktivnější, dodavatelé elektřiny chtějí legislativní změny

„Novela energetického zákona byla nejdříve zrušena. Výrazně jsme jí proto zjednodušili a nastavili jsme takové procesy, aby mohla obsáhnout největší problémy. Novela je nyní hotová a vložena do Elektronická knihovny připravované legislativy,“ uvedl René Neděla, náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu.

Zpřísnění podmínek Energetické deklarace je tak podle Prouzy adekvátní reakcí na pomalou přípravu samotné legislativy. V rámci aktualizace budou signatáři nově mezi sebou sdílet výpovědní lhůty. Platí také pravidlo, že nebudou se zákazníky uzavírat smlouvy delší než 36 měsíců nebo budou zákazníka dostatečně předem informovat o u uzavření smlouvy a datu zahájení dodávky. 

Dodavatelé se také závazali, že chtějí kontrolovat důsledněji zprostředkovatele a v případě zjištění neetických praktik budou mít za povinnost požadovat okamžitou nápravu, jinak bude ukočena spolupráce. „Cílem také je, aby dodavatelé nešli na ruku aukčním společnostem a nedávali jim nabídky pro klienty, kteří jim podepsali plnou moc,“ dodal Prouza. 

5 cílů energetické deklarace, která má odstranit šmejdy