Hlavní obsah

Datová centra jsou miliardový byznys. Investice navíc citelně porostou

– Praha

Investice do datových center v Evropě v příštích dvou letech vzrostou o deset až 29 procent. Zvýšení investic plánuje 92 procent provozovatelů center či investorů. Vyplývá to ze studie společnosti DLA Piper.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V letošním prvním pololetí dosáhly investice do datových center miliardu eur, tedy téměř 26 miliard Kč. Loni to bylo za celý rok 1,5 miliardy eur. Úroveň investic byla ovlivněna mimo jiné rostoucí nejistotou okolo brexitu.

Ve starém vojenském bunkru se ukrývalo ilegální datové centrum

Bezpečnost

Datová centra, která organizace využívají k uchování, zpracování a distribuci velkého množství dat, v současné době spotřebují podle odhadů expertů tři až čtyři procenta světové elektrické energie. „Služeb datových center hojně využívají poskytovatelé, kteří nemají či nechtějí provozovat vlastní budovy, stejně tak to datových center umísťují své systémy velké společnosti v rámci interních cloudů. I přes nemalou spotřebu energii, jsou datová centra výrazně energeticky úspornější a tím ekologičtější, než kdyby byly všechny IT systémy provozovány v rámci každého podniku,“ uvedl Petr Loužecký ze společnosti Algotech.

Největší nárůst investic do projektů datových center plánuje v příštích dvou letech Německo. Výrazný přísun investic zaznamená také Spojené království, následováno Nizozemskem a Francií.

DLA Piper je mezinárodní advokátní kancelář působící ve více než 40 zemích v Evropě, Americe, Blízkém východu, Africe, Asii a Tichomoří.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple zřídil první datové centrum v Číně

Americká společnost Apple Inc. zřídila své první datové centrum v Číně ve spolupráci s místní společností poskytující internetové služby Guizhou-Cloud Big Data...

Výběr článků

Načítám