Jana Dobrkovská: Pracovala jsem v servisních centrech, příliš jsme lidem nepomáhali. Dnes je pro mě nezisková organizace hlavním smyslem života

od Nikola Jaroschová
3 minuty čtení
Cerebrum 1
Cerebrum 1

Jana Dobrkovská je ředitelkou neziskové organizace Cerebrum fungující od roku 2007. Společnost se věnuje pomoci lidem po cévních mozkových příhodách a zraněních mozku, kteří nemohou dále fungovat naplno. Poskytuje jim psychologickou pomoc, logopedii a rehabilitaci. Zároveň se snaží nabídnout co nejvíce dostupných informací jejich blízkým a usnadnit jim péči o nemocné.

Ředitelka sdružení popisuje průběh léčby mrtvice jako čtyřproudou dálnici, která vede pacienty od okamžitého zákroku při příhodě přes péči v nemocnicích až na kamenitou polní cestu znázorňující následnou péči, která v naší republice zdaleka není dokonalá. Bohužel však po ní člověk jede až do konce svého života a Cerebrum je tu proto, aby se mu snažilo maximálně pomoci. Než se Jana Dobrkovská začala věnovat lidem s tímto osudem, prošla si sama vlastní dlouhou cestu, aby si uvědomila, co je pro ni důležité a čemu se chce vlastně věnovat.

Pracovala jsem na mnoha pozicích. Až ve Velké Británii jsem našla svou životní cestu

Zdroj: © nathandehart / Cerebrum

Jana se věnovala práci pro softwarovou společnost a byla zaměstnána na pozicích v mezinárodních servisních centrech, která, jak sama přiznává, často nepomohla. Na toto své období není z hlediska lidskosti příliš hrdá, už růžověji ale popisuje práci pro bankovní společnost, kde pracovala na pozici manažera externích obchodních partnerů. Jedním z nejsvětlejších okamžiků jejího života jsou roky 2009 až 2012, kdy byla zaměstnána jako provozní ředitelka v asistenční službě velké pojišťovny.

Zde se začala věnovat pomoci lidem, kteří se bez vlastního zavinění dostali do složité situace. „Jediná práce ve světě korporátním, která má smysl, je starat se o to, aby se zraněný nebo nemocný člověk dostal zpět domů ze zahraničí, aby se k autu s poruchou nebo k nehodě dostala včas odtahovka a pomohla rodině s dětmi nezapomenout na autosedačku. Není lepší a smysluplnější práce na telefonu než asistenční služba a báječní lidé, kteří ji zajišťují. Bylo mi ctí tam pracovat a kdyby to šlo, vrátím se (jako asi do jediného místa mimo mou milovanou neziskovku),“ popisuje životní zkušenost Jana.

Následovala práce pro technologickou společnost a mobilního operátora. V září roku 2005 nastal pro Janu asi největší životní zlom. Ve Velké Británii se začala věnovat pečovatelské činnosti ve společnosti Active Assistance. Měla na starosti zodpovědnost za péči o pacienty po úrazu páteře, nábor osobních asistentů a celkové budování týmu pečovatelů. Zde si uvědomila, co je skutečným posláním jejího života, totiž pomáhat těm, kteří to potřebují. „Výborná práce, která měla konečně po letech v korporátu smysl. Bohužel nešla skloubit s rodinným životem, ale práce pro Active mi dala ten směr, ze kterého už nechci sejít. Díky této zkušenosti jsem se konečně našla.“

Po návratu do Čech jsem na rok pracovala ve zdravotnictví. Teď je pro mě životem Cerebrum

Jana se po návratu z Velké Británie pokusila opět začlenit do pracovního procesu, na který byla zvyklá. Jako ředitelka péče o pacienty v zařízení pro léčbu nádorových onemocnění ale vydržela pouze rok a půl. Podle jejích slov se od pomoci potřebným těžko vrací k jiné práci.

Od července roku 2018 pracuje Jana na pozici ředitelky neziskové organizace. Jejím hlavním úkolem je zajištění fungování chodu organizace, zajištění financování projektů, komunikace s partnery, pořádání sbírkových akcí a také zajištění pomoci alespoň některým klientům v okruhu města Prahy. Doufá, že se povědomí o organizaci brzy posílí a Cerebrum bude moci svou pomoc nabídnout daleko více lidem než v současné době. Práce, která není o penězích, ale podpoře lidí a pomoci potřebným, se konečně stala tím, čemu se ve svém životě chce Jana skutečně věnovat.

Jana Dobrkovská, Cerebrum
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články