QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň ocenila zachránce lidských životů - FOTKY

11.12.2019 17:37

Primátor města Plzeň ocenil společně s radním pro oblast bezpečnosti 25 hrdinů, kteří se nebáli riskovat svůj vlastní život, aby záchranili někoho jiného.

1_Vinice_policie
6_Kosutka_Jiri_Cabrada_Vaclav_Pivnicka6_Kosutka_David_Jurca_Vaclav_Pivnicka5_pomoc_seniorce_Lochotin3_porod_Jiri_Chvojka2_Petr Neumann4_pomoc_Heyrovskeho3_porod_domaci_prostredi11_Vinice_hasici1_Vinice_policiezleva_Jiri_Cabrada_Vaclav_Pivnicka_David_Jurca

Ve středu 11. prosince v Obřadní síni plzeňské radnice ocenil primátor města Plzně Martin Baxa společně s radním pro oblast bezpečnosti Martinem Zrzaveckým 25 hrdinů za mimořádné činy při záchraně života a majetku v roce 2019. Jedná se o příslušníky z řad státní i městské policie, záchranářů, hasičů a občanů, kteří za svoji obětavost, statečnost a pohotovost byli odměněni památečními plaketami a věcnými dary.

„Je pro nás velkou ctí, vás hrdiny, zde přivítat na plzeňské radnici a především vám poděkovat za vaše činy při záchraně životů druhých. Letošní rok byl bohužel velmi bohatý na nešťastné události v Plzni. Třemi největšími událostmi byly masivní únik nebezpečných látek do řeky Radbuzy, kdy bylo ohroženo na 170 tisíc občanů Plzně, dále nález nevybuchlé letecké pumy ve Skvrňanech a tou třetí byl požár panelového bytu v Brněnské ulici na Vinicích. Jsem hrdý na naše občany a příslušníky integrovaného záchranného systému, kteří se správně rozhodují a zachraňují naše životy. Příslušníci záchranných sborů berou pomoc druhým jako svoji povinnost, ale ta vyžaduje kromě profesionality také cit, osobní nasazení a především schopnost se správně rozhodnout. Do nového roku vám přeji především pevné zdraví a správné rozhodování v krizových situacích,“ poděkoval hrdinům primátor města Martin Baxa.

Mezi oceněnými byli:

Hasiči Roman Vetrák, Lukáš Fořt a Jakub Vrba, kteří zasahovali v červenci u rozsáhlého požáru v panelovém domě v Brněnské ulici v Plzni na Vinicích. Ocenění patří i policistům Josefu Baslovi, Janu Ouředníkovi, Adamu Panošovi, Karlu Hötzelovi, Tomáši Novákovi, Michalu Mazancovi, Janu Jelínkovi, Vojtěchu Benešovi, Michalu Budačovi a Miroslavu Bláhovi, kteří z hořícího domu evakuovali několik desítek lidí a nasadili tak vlastní životy. Dále ocenění obdržel policista Petr Neumann, který poskytl první pomoc sraženému cyklistovi v Plzni Doubravce. Byli oceněni i lékaři, kteří zvládli komlikovaný domácí porod, Jiří Chvojka společně s Jakubem Sunkovským, Davidem Cermanem a Danem Procházkou. Následně ocenění patří i strážníkům za pomoc starším manželům v Heyrovského ulici, a to Arturu Tereščenkovi, Ondřejovi Polatovi, Michaelu Schovánkovi a strážníkům, kteří pomohli seniorce na Lochotíně, Luďku Kotylovi a Pavlu Strnadovi. V poslední řadě ocenilo město Plzeň dva občany Davida Jurču a Jiřího Čabradu, kteří zachránili život Václavovi Pivničkovi, vášnivému cyklistovi, který náhle zkolaboval.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24