Lounský zastupitel sám bourá dům postavený načerno v záplavové oblasti, u soudu neuspěl

Místo bagru rozebírají dům v zahrádkářské kolonii u Ohře v Lounech dělníci. Před zhruba deseti lety ho tam načerno postavil zastupitel Jan Čáka z uskupení Volby pro město. Stavební úřad zpětně povolení nevydal, protože v této záplavové zóně se stavět nesmí.

Louny Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný zastupitel se roky neúspěšně bránil i u soudů. Stavební úřad nakonec odstranění stavby předal exekutorovi. V kolonii ale stojí i jiné domky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala reportérka Gabriela Hauptvogelová

„Výkon exekuce by měl být co nejvíc hospodárný v tom, aby došlo k co nejmenším škodám na majetku. Takže bych byl nerad, aby tady létaly třísky a vysklívala se okna,“ shrnul pro Český rozhlas Sever Čáka.

Stavbu domu vnímá zpětně jako obrovskou chybu. „Tady naproti měl chatu můj kamarád, měla tady chatu spousta mých kamarádů a ti mi říkali, že si je postavili a nikdo nikdy nic neřešil,“ vysvětlil.

Pokud dělníci rozebírání domu bez vážných důvodů přeruší, nastoupí podle vedoucí lounského stavebního odboru Kateřiny Todtové firma najatá exekutorem.

K zemi zřejmě půjdou i další domky

Jan Čáka není jediný, kdo má s černou stavbou v oblasti problém. „Řešíme v současné době několik staveb, které tam jsou. Všechno to řešíme na základě podnětů. Chtěli jsme už v této lokalitě udělat stavební dozor, ovšem v součinnosti s katastrálním úřadem jsme od toho ustoupili,“ vysvětlila Todtová.

Do sedmi let chce katastrální úřad udělat revizi. Stavět se v oblasti mohlo do roku 2003, než byla stanovena tzv. aktivní záplavová zóna.

„Stavby, které vznikly po tomto datu a neměly stavební povolení, nejde už v současné době dodatečně povolit,“ doplnila vedoucí lounského stavebního odboru Kateřina Todtová.

Podle ní tak pravděpodobně budou muset jít k zemi i některé další domky v zahrádkářské kolonii.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme