Hlavní navigace

Brněnský Codasip se stal hlavním dodavatelem pro slavný Western Digital

12. 12. 2019

Sdílet

SweRV Core EH1

Brněnská firma Codasip se stala preferovaným partnerem amerického obra Western Digital (WD), který je známý především vývojem pevných disků. Codasip pro WD bude poskytovat nástroje a podporu pro otevřené jádro, které WD vystavěl na otevřeném standardu RISC-V konkurujícímu třeba ARMu.

Western Digital vytvořil 32bitové jádro nazvané SweRV Core EH1, které je komunitě k dispozici jako open source. Zájemci si ho tak mohou vzít a integrovat do svých čipů (SoC). Hodí se například pro nasazení ve storage kontrolérech, průmyslovém IoT a dalších chytrých strojích. Jádro nabízí až 1,8 GHz při 28nm CMOS procesu.

Codasip k tomu začal dodávat SweRV Support Package (SSP), což je sada nástrojů pro design, implementaci, testování, vývoj a další operace se samotným jádrem a SoC spojené. V Brně k tomu připojují také technickou podporu. SSP bude plně dostupné v prvním kvartále příštího roku.

Obě společnosti říkají, že toto spojení může přispět k dalšímu šíření RISC-V. Jádro WD je k dispozici skrze CHIPS Alliance, což je nová součást Linux Foundation zaměřená na otevřené čipy a spol. WD je zde platinovým členem, Codasip pak zlatým.

Brněnský podnik má s Western Digital užší vazby od konce loňského roku, kdy startup získal investici 10 milionů dolarů a WD se stal jedním z investorů.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).