Hlavní obsah

Vánoční zázrak se nekoná. Bitcoin se stále drží na nízkých kurzech

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo čekal, že se hodnota kybernetické měny bitcoin nějak dramaticky posune před Vánocemi směrem vzhůru, byl na omylu. Hodnota se stále pohybuje stejně nízko jako v minulém měsíci, kdy se kurz propadl na několikaměsíční minimum. Vyplývá to z informací internetové burzy Coindesk.

Článek

Jedna mince světově nejznámější kyberměny se v předposledním měsíci letošního roku obchodovala za 7075 dolarů (162 200 Kč). Kurz v uplynulých týdnech o několik stovek dolarů kolísal směrem vzhůru i dolů, stále se však drží spíš u takto nízkých hodnot. Například ve čtvrtek dopoledne měla jedna virtuální mince hodnotu 7145 dolarů (163 800 Kč).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

To je stále více než zkraje letošního roku, kdy se bitcoiny obchodovaly za méně než 4000 dolarů (91 700 Kč). Kurz začal výrazně posilovat až letos na jaře, kdy postupně posílil až na trojnásobnou hodnotu.

I přesto ale nejznámější kyberměna nedosahuje takové hodnoty, jakou měla na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 458 500 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám