Zprávy z tisku

Slovensko chce zvýšit podíl zelené energie, musí ale investovat

Bratislava 11. prosince (zpravodaj ČTK) - Slovensko plánuje do roku 2030 zvýšit podíl energie vyrobené z obnovitelných zdrojů na 19,2 z nynějších 12,5 procenta. K dosažení tohoto cíle bude ale země muset investovat 4,3 miliardy eur (zhruba 110 miliard Kč). Novinářům to dnes řekl ministr hospodářství Peter Žiga.

 
 

Závazek ohledně posílení takzvané zelené energie Bratislava předloží Evropské unii v rámci svého energeticko-klimatického plánu. Loni Slovensko původně zvažovalo, že podíl energie vyrobené z obnovitelných zdrojů zvýší jenom na 18 procent, Evropská komise (EK) navrhovala 24 procent.

Celoevropský cíl do roku 2030 je v uvedené oblasti stanoven na 32 procent, Česko navrhuje příspěvek na úrovni 22 procent.

"Ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie jsme na tom velmi dobře. Osmdesát procent elektrické energie na Slovensku se vyrábí na takzvaných uhlíkově neutrálních technologiích - jaderné elektrárny, voda a obnovitelné zdroje. Jen deset procent (elektřiny) se vyrábí z uhlí," uvedl Žiga. Dodal, že investice do zelené energie ovlivňují i konečné ceny elektřiny pro spotřebitele.

Pokud by Slovensko chtělo výrazněji zvýšit podíl energie vyrobené z obnovitelných zdrojů, muselo by podle Žigy v určitém momentě vypínat atomové elektrárny. Na Slovensku, kde se dokončují další dva rozestavěné jaderné bloky v elektrárně Mochovce, mají jaderné bloky na výrobě elektřiny hlavní podíl.

Zdroj: Tisková zpráva ČTK 11.12.2019

 


Datum uveřejnění: 11.12.19
Poslední změna: 12.12.2019
Počet shlédnutí: 238