Sociální sítě | Twitter | JPEG

Twitter přestane degradovat kvalitu nahraných fotek. Má to ale několik podmínek

Pokud jste na sociální síti Twitter nahráli fotografii ve formátu JPEG, proběhla před publikací její „optimalizace“. Ta sice nemívala vysloveně devastující účinky, nicméně přeci jen ovlivnila kvalitu prezentovaného obrázku. Zejména fotografům tak jistě udělá radost zpráva, že Twitter s touto praktikou končí.

Informaci publikoval (jak jinak, než na svém Twitteru) softwarový inženýr Nolan O'Brien s tím, že aplikace sociální sítě nově nebude žádným způsobem zasahovat do nahrávaných obrázků. Jinými slovy: v jaké kvalitě soubory odešlete, v takové budou publikovány.

Twitter s obrázky v plné kvalitě

S praxí ponechávat obrázky v původní kvalitě Twitter začal ve středu 11. prosince. O'Brien vysvětlil, že náhledy obrázků budou pochopitelně i nadále zmenšovány a komprimovány z důvodu zrychlení jejich načítání v časové ose.

Plnou kvalitu fotografií si uživatelé budou moci vychutnat po klepnutí na náhled, a to až do rozlišení 8 Mpx u obdélníkových fotek a 16 Mpx v případě obrázků s poměrem stran 1:1. Sám O'Brien názorně demonstroval avizovanou změnu na snímku podzimního listí.

V příštím roce hodlá Twitter přestat s optimalizací obrázků i v dalších kategoriích – například u profilových fotografií (tzv. „avatarů“). Je to sice relativně malá změna, která však má potenciál výrazně změnit způsob, jakým tuto platformu používají fotografové.

Někdy se ale optimalizovat bude

Zatímco do samotných obrázků nemíní Twitter nijak zasahovat, nadále hodlá pokračovat v odstraňování metadat, vkládaných do souborů digitálními fotoaparáty a mobilními telefony. V EXIFu jsou uchovávány informace obsahující nejen datum a čas pořízení snímků, ale často i polohu.

Jeden z uživatelů pod O'Brienovým tweetem však poukázal na jasně viditelné rozdíly ve fotografii, kterou publikoval na svém webu i na Twitteru. Následná odpověď jasně ukázala, do kterých snímků i nadále zasahuje optimalizační algoritmus:

  • Pokud je v EXIFu nastavena jiná orientace snímku.
  • Jestliže nejméně jeden z rozměrů fotografie přesahuje 4096 obrazových bodů.
  • Je-li velikost souboru větší než 5 MB.
  • Pokud je použita příliš neefektivní komprese.
Diskuze (3) Další článek: Na ISS bude odeslána zásilka konopí. Vědci chtějí zkoumat účinky mikrogravitace na rostlinné buňky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,