TOPlist

Vocolinc LightStrip LS1: chytrý LED pásek za dostupnou cenu [recenze]

Vocolinc LS1 recenze

Jedním z mnoha způsobů, jak si zkrášlit domácnost, jsou LED pásky. Těmi můžete prosvítit prostor za televizí, v kuchyni nebo třeba pod postelí v ložnici. Fantazii se v tomhle případě meze nekladou.

  • levný, ale kvalitní LED pásek s podporou HomeKitu, Google Home a Alexy
  • otestovali jsme i chytrou žárovku Vocolinc L3 ColorLight
  • není potřeba dokupovat žádný bridge
  • kvalitní dílenské zpracování

Na trhu jich existuje nepřeberné množství, a pokud si s nimi chcete užít co nejvíce zábavy, rozhodně se vyplatí pořídit některý z těch „chytřejších“, které se dají pohodlně ovládat přímo z mobilní aplikace, a ideálně vám ještě nabídnou napojení na HomeKit od Applu či Google Home. A přesně to dnes testovací LED pásek Vocolinc Smart Color LightStrip LS1 splňuje na jedničku, a navíc vám neudělá průvan v peněžence.

Snad každý zná chytrá světla od Philipsu. Jejich modelová řada Hue se stala velmi oblíbená, avšak zároveň patří k těm nejdražším na trhu. Za dvoumetrový LED pásek Philips Hue LightStrips Plus zaplatíte přibližně 2 100 Kč, ale abyste jej mohli ovládat, je nutné vlastnit ještě Hue Bridge 2.0 za přibližně 1 600 Kč. V případě Vocolincu je investice o poznání nižší. Hub/bridge vůbec nepotřebujete a za 2m LED pásek zaplatíte okolo 900 Kč. Úspora je tedy velmi výrazná.

Vocolinc LED LS1 03
Obsah balení (základní sada + dvoumetrové rozšíření)

Trochu jsem se obával, zda kvůli nižší ceně nebude horší i výrobní kvalita produktu, ale už při rozbalení prodejního balení se veškeré obavy vytratily. Nejen balení, ale i zpracování samotného LED pásku a další kabeláže je na velmi dobré úrovni. Z výroby je pásek namotaný na kotouči, ze kterého jej při instalaci snadno odmotáte.

Specifikace LED pásku

Stmívatelný diodový pásek LS1 umí zobrazit až 16 milionů barev a samozřejmě si poradí s nejrůznějšími barevnými efekty, které najdete předdefinované v mobilní aplikaci LinkWise. Výrobce udává životnost až 30 000 hodin, což je v přepočtu 1 250 dnů nepřetržitého svícení.

Standardně se dodává v délce 2 metry a v případě potřeby si k němu můžete za 519 Kč dokoupit stejně dlouhé rozšíření (LS1 Extension). Maximální délka pospojovaného pásku je až 10 metrů, nicméně pro zachování ideální svítivosti výrobce doporučuje použít maximálně jedno prodloužení. V případě potřeby je možné pásek zkracovat po každých 10 centimetrech.

Obrovskou výhodou pásku Vocolinc je, že ke svému provozu nepotřebuje žádný bridge. Nutná je pouze 2,4GHz Wi-Fi. Stmívání lze nastavovat v rozsahu 1 až 100 %, světelný tok je 550 lm/m. I když je pásek primárně určený do interiérů, díky stupni krytí IP67 snese i použití ve venkovních prostorách – vlhkost mu totiž nevadí.

Krokolomné párování

Pokud bych měl vybrat jednu věc, která mě na příslušenství Vocolinc skutečně zklamala, byla by to jednoznačně mobilní aplikace Linkwise. I když používám 2,4GHz Wi-Fi, měl jsem s prvotní konfigurací a přidáním příslušenství do aplikace poměrně velké problémy, a to jak na Androidu, tak také iPhonu. A soudě dle komentářů pod aplikací na Google Play a App Store nejsem sám.

linkwise aplikace

Přidat pásek do aplikace se mi povedlo až na několikátý pokus. Samotný proces přidání příslušenství je rozdělený do několika kroků, nicméně aplikace mi náhodně na libovolném z nich padala, hlásila chybu, nebo jednoduše nedokázala proces párování dokončit. Nepomohla ani změna bezdrátové sítě. Netuším jak, zřejmě na „principu náhodných výbuchů“ se mi po několika pokusech LED pásek do Linkwise přidat povedlo.

‎VOCOlinc
Cena: zdarma
VOCOlinc
VOCOlinc
Autor: vocozee.com
Cena: zdarma

Instalace

Samotná instalace je velmi jednoduchá. Na spodní straně se nachází 3M lepicí páska, prostřednictvím které LED pásek umístíte na požadované místo. 3M páska drží opravdu pevně, proto před instalací doporučuji důkladně promyslet, kam „světýlka“ umístíte.

linkwise ls1

Nezapomeňte také, že by v dosahu měla být elektrická zásuvka. Součástí je i tlačítko s centrálním vypínačem, kterým můžete LED pásek kdykoliv vypnout.

 

Přidání do HomeKitu a Google Home

Díky podpoře Google Home (Google Assistant) a Apple HomeKit ale naštěstí na mobilní aplikaci výrobce nejste nijak závislí. Sice v ní najdete širší možnosti nastavení konfigurace LED pásku, ale vzhledem ke krkolomnosti celého procesu je mnohem jednodušší přidat si pásek do Google Home či HomeKitu.

Právě v systému od Applu je přidání nového zařízení extrémně jednoduché. Stačí pouze oscanovat QR kód z produktu a máte nastaveno. U Googlu je to o něco složitější – nejprve si musíte stáhnout aplikaci Google Home, a také je nutné mít v telefonu výchozí Google aplikaci (pokud je nemáte, stáhněte si je).

Pak stačí aplikaci Google spustit, ve spodní liště vybrat položku Více v pravém dolním rohu, dále Nastavení – Asistent Google (zde uvidíte hlášku, že čeština zatím asistentem není podporovaná). Po kliknutí se přepněte na záložku Assistant a ze seznamu vyberte Home control. Na další obrazovce klikněte na modré tlačítko + v pravém dolním rohu a ze seznamu zařízení vyhledejte Vocolinc.

Potvrďte, na další obrazovce bude nutné se přihlásit Vocolinc účtem (ten si snadno vytvoříte skrze aplikaci Linkwise). Pak už jen vyberete LED pásek LS1 a přiřadíte si jej do místnosti v rámci Google Home. Vocolinc LS1 rovněž podporuje ovládání skrze Alexu od Amazonu. Tam je postup přidání obdobný jako v případě Google Home. Využívat samozřejmě lze i hlasového ovládání v angličtině.

Pokud budete chtít využívat pokročilých barevných efektů, konfiguraci příslušenství v aplikaci LinkWise se stejně nevyhnete. Navíc v ní najdete i možnost časování, což Google Home nenabízí. V HomeKitu od Applu tahle možnost samozřejmě nechybí. Přiznám se, že jednoduchost párování i množství nabízených funkcí jednoznačně hraje do karet Applu. V Google Home tak podrobné možnosti zatím nenajdete, což je škoda.

 

Barvy, které LightStrip LS1 zobrazuje, jsou velmi věrohodné. Líbilo se mi, že barva, kterou jsem si vybral na displeji telefonu se nijak výrazně nelišila od té, kterou diody vykouzlily. Velmi slušná je rovněž maximální úroveň jasu.

Podle informací, které má naše redakce k dispozici, výrovce nyní pracuje na české verzi aplikace. Ta by měla být dostupná během následujících měsíců.

Chytré žárovky a zásuvka

Vocolinc nevyrábí jen chytré LED pásky, ale celou řadu dalšího příslušenství. Od chytrých zásuvek, přes aromatický difuzér, až po chytré žárovky. Společně s LED páskem jsem testoval i model Vocolinc L3 ColorLight, což je úsporná žárovka s paticí E27, která rovněž zvládne pokrýt šestnáctimilionové barevné spektrum (teplota barev od 200 po 7000 K), a samozřejmě ji lze přidat do HomeKitu či Google Home.

I v tomto případě ale platí, že pokud chcete využívat barevných efektů či různých nastavení scén, je nutné žárovku ovládat přes aplikaci výrobce, kde najdete i již zmíněný praktický časovač.

Žárovka disponuje světelným tokem 850 lm a životností okolo 25 tisíc hodin. Je také úsporná (9,5W, což je ekvivalent k 60W klasické žárovce). Cena žárovky je rovněž celkem příznivá – 779 Kč včetně DPH. Koupit je lze i v setu po dvou, kdy jedna vyjde na 699 Kč.

Závěrečné hodnocení

Přiznám se, že na testovaném příslušenství od Vocolincu se chyby hledají jen těžko. Umí totiž přesně to, co se od něj očekává. Kromě kvalitního dílenského zpracování a velmi dobré svítivosti lákají i na možnost integrace do systémů Google Home, Apple HomeKit či Amazon Alexa. Do karet jim hraje i sympatická cena.

linkwise ls1 2

Jeden zápor by se ale přece jenom našel – výchozí aplikace výrobce. Problémy s prvotním spárováním a nepříliš hezké grafické prostředí jsou rozhodně věci, které uživateli dokážou znepříjemnit používání. Problematickou mobilní aplikaci jsem řešil i s českým zastoupením značky a bylo mi řečeno, že se jednotlivé chyby postupně snaží řešit a opravovat.

Je pravda, že během třítýdenního testování LED pásku a žárovky se aplikace pro Android dočkala celkem dvou aktualizací, ale uživatelské hodnocení 2,2/5 na Google Play jasně dává tušit, že po softwarové stránce má výrobce ještě dost co dohánět. A zrovna na Androidu by si kvůli základním možnostem ovládání v Google Home zasloužila vylepšit. Majitele Applu horší mobilní aplikace příliš trápit nemusí, jelikož vše potřebné najdou v základu HomeKitu.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku