Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

R4M: Jak chytrý bude systém digitální doby?


Document Actions
R4M: Jak chytrý bude systém digitální doby?
Jak chytrý bude řídící systém digitální doby? Bude chytřejší než člověk? Bude někdy strojový systém chytřejší než jeho tvůrce? Nepůjde o otevření pandořiny skříňky, pokud jednou připustíme superinteligence? Takto a podobně se ptá mnoho lidí, ovšem odpověď budoucnosti je stále v nejasné mlhovině. Tušení nás nahlodává, elektronika zvyšuje výkon, každý z nás již nosí výkonné stanice po kapsách v podobě dotykových telefonů. Už dnes vzdáleně využíváme sdíleného výpočetního výkonu díky dostupnému mobilnímu internetu. Možná, že co se zdá nemožné, brzy možné bude nebo ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.12.2019


... nebo jak to vidí čeští elektrotechnici?



Textový přepis rozhovorů ...

Pavel Fiala, FEKT VUT Brno
Ten kybersystém nemůže být nikdy chytřejší, apriori nemůže být lépe udělán než jeho tvůrce, který dělal ten program a je rád, že vůbec funguje, tak jak to má.

Ivan Gabaš
Není otázka jestli to přijde, je otázka, kdy to přijde. A myslím si, že člověk je schopen vytvořit něco, co je chytřejší, než on sám.

No to je totiž veliký problém. Obzvlášť velký problém, protože je možné, že se do toho stavu dostaneme, že ta kybernetika a elektronika, že bude chytřejší než my, že bude samořiditelná a tak dál. Ale její tvůrci musí dodržovat určité zákonitosti, které zabrání tomu, aby nastala taková situace, která je naznačena třeba v některých filmech, že?

Pavel Fiala, FEKT VUT Brno
Některé funkce budou dobré, schopné, samozřejmě budou ti, kteří to tvoří jsou řádově ve vzdělání výš než ti, co si to pořizují. To znamená, že disproporce tady ano, je. Ale je to jenom typ vzdělání. Není to, že by ten systém byl víc než ten jeho tvůrce. Nebyl. Prostě neexistuje. Většinou ho to trápí tak dlouho a vyvíjí se to tak dlouho, protože většinou nefungují, nejde. Ne, není dodávka, není tolerance, neběží to, dělá to něco jiného. Přehřívá se to, pak se to slavně otevře a slavně to funguje a vyřeší se to.

Martin Lahoda, PHOENIX CONTACT
Domnívám se, že tyto systémy samozřejmě budou výkonnější, určitě budou chytřejší. Ale budou schopni daleko většího vypočetního výkonu, budou schopni vybírat z daleko více různých možností a variant, ale chytrost neznamená ještě tvořivost.
Neznamená to jakousi emoci a věřím tomu, že lidé budou mít pořád navrch v těchto disciplínách. Budou tvořivější. Řada rozhodnutí se děje na základě emocí a myslím si, že stroje zatím jakoby těch emocí nejsou a v nějaké blízké budoucnosti nebudou schopni.

Josef Lasovský, SCHRACK Technik
Nerad bych, abychom měli stejný scénář jako v případě Skynetu. Kdy se umělá inteligence vyvinula natolik, jak je to ve sci-fi filmech, kdy to lidstvo zničilo, protože si uvědomilo, že jsme sebedestruktivní.

Jiří Novotný, OEZ Letohrad
Tak určitě tady na to téma už bylo natočených spoustu filmů a je pravda, že tady tu myšlenku ve své hlavě tak malinko vytěsňuji, protože z ní mám i malinko strach. Mám takovou obavu, že jednou ta doba přijít může, že doopravdy stroje, to, co je dneska kolem nás a říkáme si, že ještě to zvládáme, nás to jednou předběhne.

Ivan Gabaš
Nemusí to být nutně konec, ale bude to záležet na tom, jak to lidé zvládnou umanagementovat. Zatím příliš velkou důvěru v to, že by to zvládli, nemám.

Pavel Fiala, FEKT VUT Brno
K čemu jsou ty systémy? K tomu aby mi pomáhaly, nebo k tomu, abych já někomu platil za to peníze, že jsem si to musel domů koupit? To jsou filozofické, etické a právní otázky.


Sledujte jedinečný technologický videoseriál #R4M na Elektrika.TV!

Více dílů technologického videoseriálu R4M naleznete zde!



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933