Moderní senzorika s IO-Link

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Žádný automatizovaný proces, automatický stroj nebo linka se v žádném případě neobejde bez širokého sortimentu různých senzorů. Použití kvalitních, odolných a přesných senzorů je prvním a základním úspěchem bezchybného a spolehlivého automatického řízení každé aplikace.

A právě výrobky Turck a Banner dlouhodobě představují špičku v oblasti senzoriky, nejen po stránce přesnosti měření, ale i v progresivním vývoji digitalizace napojení na řídicí PLC, průmyslové počítače i databáze a cloudové aplikace.

Technologie IO-Link

Základem moderního senzoru je dnes kontinuální a přesný přenos digitální hodnoty naměřené veličiny společně s přidanými informacemi pro prediktivní údržbu. Datová digitální komunikace IO-Link je pro tyto požadavky zcela ideální pro svoji jednoduché zprovoznění a velmi spolehlivou funkci. IO-Link je založen na point-to-point propojení mezi senzorem / akčním členem a interfaceovým modulem.
Vedle hodnoty procesní veličiny, tedy přesně naměřené hodnoty veličin (rozměrů, vzdáleností přiblížení, tlaků apod.), je možné přenášet další informace, jako např. parametry nebo diagnostická hlášení (funkce / porucha, stupeň opotřebení, provozní teplotu apod.). Navíc je možné provádět i vzdálenou změnu měřících parametrů (rozsahu měření či mezí detekce). I "poslední metr kabelu" tedy umožňuje univerzální komunikaci se senzorem nebo akčním členem.

iolink senzorika 2019 1

IO-Link Master moduly

Pro snadné napojení IO-Link senzorů, které se z pohledu komunikace chovají jako podřízené Slave jednotky, slouží tzv. IO-Link Master jednotky. Ty buď vytvářejí komunikační rozhraní mezi senzorem a nadřazenou řídicí jednotkou, jako například Turck moduly TBEN-S2-4IOL, nebo přímo realizující výkonnou programovatelnou řídící jednotku, jako například Turck TBEN-L5-8IOL. Obě řešení se vyznačují na jedné straně 4 až 8 IO-Link porty pro připojení senzorů nebo vícebarevných indikátorů a signálek a na straně druhé multiprotokolovými komunikačními ethernetovými porty podporujícími současně Profinet, Modbus-TCP a EtherNet/IP.

Senzory pro široké spektrum aplikací

V nabídce společnosti Turck a Banner je i široké portfolio moderních senzorů.
Mezi novinky patří indukční senzory řady Uprox3 s přesným 12bitovým odměřováním vzdálenosti kovového předmětu a se stejnou citlivostí na všechny druhy kovů. Díky IO-Link rozhraní, napěťovému výstupu a nastavitelnému rozsahu měření nabízí zcela univerzální použití. Integrovaný ukazatel teploty může vydat alarm v případě odchylky od nastavené hodnoty.
Pro měření tlaku procesních kapalin v rozsahu od -1 až do 400 barů pro oblast hydraulických, mazacích a chladicích systémů slouží nové senzory Turck PS+.
Lineární a rotační senzory řady Q25 a QR24 s IO-Link slouží pro přesné průběžné čtení 16bitové hodnoty posunu nebo natočení pro rychlou a jemnou regulaci pohybu a manipulace.
Laserovými senzory Banner je možné provádět přesné odměřování pozice předmětů a materiálu na dopravnících, obalech, zásobnících i kontejnerech. Pro velmi rychlá přesná měření slouží typ LM, zatímco typ Q4X s dosahem až 600 mm a s krytí IP69k je vhodný pro nasazení ve velmi čistých provozech. Pro velké vzdálenosti je určena řada LTF s dosahem až 24 m. Všechny uvedené senzory umožňují i detekci průhledných předmětů (např. lahví) a opět IO-Link přenos hodnot. Pro stísněnou detekci slouží světlovodné senzory DFG.
Další možností detekce množství materiálu je použití ultrazvukových nebo kapacitních senzorů. Společnost TURCK nabízí ultrazvukové a kapacitní senzory téměř všech tvarů, rozsahů, snímacích úhlů a typů výstupů. Většina je vybavena teplotní kompenzací, omezením rušení od jiného senzoru nebo vodičem pro automatickou synchronizaci.

iolink senzorika 2019 2

Bezpečnostní a RFID moduly s IO-Link

IO-Link se nevyhýbá ani RFID identifikaci a bezpečnostním aplikacím. Válcové HF RFID čtecí/zapisovací hlavy TN-M také přicházejí s integrovaným IO-Link rozhraním. V kombinaci s IO-Link masterem TBEN-L lze využít základní SIO režim těchto hlav v úlohách jakými jsou detekce tagů nebo porovnání definovaného datového řetězce a získat spínací signál.
I/O moduly TBPN a TBIP s bezpečnostními digitálními vstupy jsou také vybaveny i IO-Link master porty. Tak je možné jeden sběrnicový modul, s krytím IP67, použít jak pro bezpečnostní, tak pro běžné nebo IO-Link zařízení.

iolink senzorika 2019 3

IO-Link propojovací prostředky

Pro snadnou realizaci automatizace rozsáhlých výrobních dopravníkových linek a robotických pracovišť slouží důmyslné propojovací prostředky. Mezi ně patři tzv. IO-Link slučovače (huby) TBIL, které mohou připojit do řídicího systému až 32 dalších univerzálních digitálních signálů pomocí IO-Link protokolu. Pomocí indukční vazby řady NIC lze velmi snadno realizovat bezkontaktní přenos energie a signálů ideální pro napojení pohyblivých zařízení, např. pracovních nástrojů robotů

Turck, s.r.o.
Na Brně 2065, 500 06 Hradec Králové
Tel.: +420 495 518 766
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.turck.cz

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.

Najdete nás na Facebooku