Životní styl

13. prosince 2019 07:30

Anna Kopečková

Stanka Pecková: Když vidím ve fitku lidi v oblečení, které jsem navrhla, tetelím se blahem

Společně s manželem Martinem založila v roce 1997 značku fitness a bodybuilding oblečení NEBBIA. Spojovala je láska ke světu fitness a touha po nezávislosti. Dnes se jejich oblečení prodává na 6 kontinentech, v 56 zemích světa a oni podporují nejprestižnější soutěže na světě.

  • Značku oblečení pro fitness a bodybuilding NEBBIA jste založila v roce 1997 se svým manželem Martinem. Byla za tím vášeň vás obou pro tento druh sportu? Nebo jste chtěli dělat oblečení, které na trhu nebylo?

Od obojího trochu. Sport nás naplňoval, byli jsme mladí a plní elánu. Všechno se točilo okolo sportu. Martin pracoval v rodinné posilovně jako trenér, a dokonce se jedno období seriózně připravoval na vrcholovou soutěž, jen to těsně před tím vzdal. Kdo ví, možná by z něho dnes byl úspěšný kulturista, ale to se už nedozvíme. Osud to zařídil tak, jak to je. Myšlenka s oblečením přišla postupně. Fitness oblečení v té době nebylo dostupné jako dnes. Měli jsme vlastní obchod s výživou, kde jsme sice prodávali oblečení, ale výběr nebyl dostatečný. Právě tehdy jsme si začali pohrávat s myšlenkou, že bychom to zkusili sami. Věděli jsme, co by se lidem mohlo líbit. Zrealizovali jsme průzkum mezi známými a po pozitivních reakcích jsme se vrhli do realizace. Byl to sortiment, který v té době na trhu chyběl.

  • Původně jste vyráběli jen oblečení pro kulturisty. Jak jste se dostali k oblečení pro ženy?

Začali jsme s pánskou kolekcí, protože ženy se ve fitness centrech vyskytovaly velmi sporadicky. Mužů cvičilo podstatně víc. Situace na trhu se měnila, a tak jsme přidali kousky i pro ženy. Úsměvné je, že dnes tvoří většinu prodeje především oblečení pro něžné pohlaví.

  • Co konkrétně ve firmě děláte? Navrhujete oblečení?

Pracuji na oddělení designu, kde spolu s kolegyněmi tvoříme všechny modely, kterými se prezentujeme. Velmi úzká je také spolupráce s našimi atlety. Právě jejich postřehy jsou pro mě velmi podnětné. Nasávám od nich informace, které následně přenáším do vývoje nových modelů. Díky tomu naše oblečení skvěle sedí a při cvičení plní všechny nároky zákazníka.

  • Vybrat pohodlné legíny na cvičení nebo sportovní podprsenku, která dokonale sedne, není úplně jednoduché. Poradíte, na co se při jejich výběru zaměřit?

Při tomto výběru je podstatné, jakému druhu sportu se chcete věnovat. Je rozdíl jít běhat, nebo cvičit ve fitku. Mnoho lidí stále zastává názor, že je jedno, v čem cvičí, ale není tomu tak. Pokud se chystáte začít cvičit pravidelně, určitě se vám vyplatí investovat do speciálního fitness oblečení, které je ušito ze specifických materiálů. A právě materiál je nejdůležitějším kritériem při výběru oblečení pro sportovní aktivitu. Splňuje vyšší nároky na otěr, prodyšnost, elasticitu a časté praní. Ženy ocení místo bavlněného oblečení vlastnosti syntetických materiálů. Mezi vzdušné a elastické varianty patří polyamid, viskóza, polyester a elastan. Oblečení ušité například z viskózy opravdu vyniká svou prodyšností a vzdušností.

Dalším důležitým parametrem při výběru je pohodlí. Během cvičení vás oblečení nesmí nikde škrtit. Značkové oblečení vám bude k ničemu, pokud vás bude tlačit či omezovat v pohybu. Kvalitu oceníte díky správnému materiálu, pohodlnému střihu, a navíc dnes opravdu můžete i při cvičení vypadat dobře a stylově podle nejnovějších trendů. Při navrhování modelů se právě snažím nedělat kompromisy a neupřednostňuji funkčnost nad desingnem a naopak. Mým cílem je, aby se zákazník cítil komfortně a sexy. Mezi základní kousky ženského šatníku do fitness patří sportovní podprsenka, která zajistí prsům oporu, top a legíny nebo tepláky. Mikinu pak oceníte v chladnějších měsících nebo když v tělocvičně běží klimatizace.

  • Jaký produkt značky NEBBIA máte nejraději?

To je pro mě složité. Vždy je to kousek z nejnovější kolekce. Tím, jak jsem u zrodu kolekce a uvádím jednotlivé modely k životu, si k nim vytvořím citovou vazbu, a právě u novinek si pokaždé najdu svého favorita. Momentálně jsou to šněrovací legíny, které nosím hlavně do práce. Kombinuji je s košilí nebo s volnějším svetrem a úžasně se hodí i ke kozačkám. Mají vyšší sed, skvěle sedí a vypadají sexy. A ještě oversize oranžová bundička, do které jsem se vysloveně zamilovala. Je jich víc, mohla bych takhle pokračovat ještě dlouho.

  • Vaše firma je velmi úspěšná, ze Slovenska jste expandovali nejen do Čech, ale i do řady dalších zemí. Šlo všechno za dobu existence firmy hladce, nebo jste se někdy potýkali i s problémy a říkali si, že s tím seknete?

Momentálně prodáváme naše fitness oblečení v 56 zemích světa, což jsme si na začátku nedokázali ani představit. Ale jak se říká, s jídlem roste chuť, a člověk by měl mít vysoké ambice, které jsou hnacím motorem. A my je máme. Chceme se stát jedničkou na trhu ve fitness oblečení a tvrdě na tom pracujeme. Pevně věřím, že se nám to podaří. Nebudu lhát, těžké chvíle jsme zažili. Doslova jsme si sáhli až na samé dno. Jsme na trhu 22 let a na začátku se nám velmi dařilo. Postupně jsme chtěli být ve vícero odvětvích sportu, kterým jsme nerozuměli a nebyli konkurenceschopní, a to se nám hodně vymstilo. Naštěstí jsme to ustáli a bojujeme v tom, v čem jsme dobří. S odstupem času se na to díváme tak, že to pro nás bylo přínosné pro další směřování, ale bylo to velmi náročné.

  • Spousta žen vám řekne, že nemohou pracovat společně se svým mužem, že by si lezli na nervy. Jak to děláte, že můžete vést společně firmu a ještě být úspěšní?

Tuto otázku neslyším zdaleka poprvé. Upřímně, já si zase neumím představit, že by to bylo jinak. S Martinem jsme skvělí kolegové, kamarádi a jako partneři máme díky práci stále společné zájmy. Málokdy se stává, že vázne řeč. Jsme rozdílní, oba dva tvrdohlaví, ale řekla bych, že se výborně doplňujeme. Já mám na starosti design, Martin prodej, takže si obhospodařujeme každý svoji část. Je pro mě velkou inspirací, a ačkoliv od něj přijde čas od času kritika, vyvažuje to podporou a umí mě motivovat. Za mě mohu práci s partnerem jen doporučit.

  • Co na své práci máte nejraději?

Nejvíce mě naplňuje kreativní část, kdy mám možnost podílet se na udávání módního trendu. Dělám to, co mě baví, což je velký dar. Fantastické pocity pak zažívám, když si jdu zacvičit do fitka a okolo mě jsou lidé v oblečení, které jsem navrhla. To se úplně tetelím blahem.

  • Podporujete nejprestižnější soutěže na světě, jako je například Mr. Olympia nebo Arnold Classic. Setkala jste se někdy osobně s Arnoldem Schwarzennegerem? A jaké to bylo?

S Arnoldem jsem se nepotkala, ale zato jsem poznala spoustu jiných, a nutno podotknout skvělých kulturistů. Shledání s nimi je vždy silný a obohacující zážitek. Hlavně když s nimi povídáte a zjistíte, že jsou to úžasní lidé, jak po profesní, tak osobní stránce. Na tyto chvíle se vždy nesmírně těším.

To víte, že ano. Lidé, kteří cvičí, vypadají jednoznačně dobře a zdravěji. U žen je pěkné, pokud jsou svalnaté s mírou. Když je toho moc, ztrácejí ženskost.

  • Zbývá vám kromě práce čas na koníčky? Co děláte nejraději ve volném čase?

Volný prostor na koníčky moc nemám, pokud ho vyšetřím, tak ho trávím na zahradě péčí o květiny a moje rajčata. Pěstování rajčat je moje vášeň a zároveň relax.

  • Jak slavíte Vánoce? Pečete cukroví?

Vánoce? Ty miluju! Vždy se těším na všudypřítomnou vánoční atmosféru. Dokonce jsme v práci zavedli adventní pátky. Funguje to tak, že se vylosují čtyři týmy a každý pátek jeden z nich přichystá malou, tematicky laděnou oslavu s výzdobou. Vynikající nápad, kterému jsme ve firmě s nadšením podlehli všichni do jednoho. Doma pak máme svoje rituály a Štědrý den máme tak nabitý, že se k večeři dostáváme až okolo osmé hodiny večer. Ráno zadělám na kynutý koláč, který připravuji jen na Vánoce a roznášíme ho po rodině a kamarádech. Pak zdobíme stromeček, vaříme zelnou polévku, uklízíme a zajdeme na hřbitov. A po večeři přijde samozřejmě čas na dárečky.

  • Co byste si přála do Nového roku?

Být s rodinou všichni zdraví. A to bych přála i všem lidem okolo. Je to asi to nejcennější, co můžeme mít. K tomu hodně štěstí a samozřejmě lásku.

Anna Kopečková


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.