Hlavní obsah

Čtvrtý operátor v Česku? Ministerstvo zvažuje posunutí aukce 5G sítí

– Praha

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G by se mohla z lednového termínu zahájení posunout o tři až čtyři měsíce. Zvažuje to ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli případné změně podmínek soutěže, která má přilákat do Česka čtvrtého operátora. Rozhodnout se má definitivně příští týden. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Článek

Ministerstvo chce mít podle Havlíčka jistotu, že podmínky aukce jsou stanovené tak, aby přilákala maximální množství zájemců, kteří budou chtít rozvíjet tuzemský telekomunikační trh. Podle ministra firmy zájem o aukci mají, ale je otázka, kdo se nakonec skutečně přihlásí. Případný posun kvůli vylepšení podmínek nepovažuje za problém.

„My můžeme potvrdit, že aukce bude stoprocentně vyhlášena v příštím roce, protože s ní i počítáme v rozpočtu. Nicméně ještě probíhá finální vyhodnocení podmínek a v příštím týdnu bychom měli oznámit, zda ji vyhlásíme v lednu za těch stávajících podmínek, nebo jestli ještě uděláme veřejnou konzultaci,“ prohlásil Havlíček.

5G sítě otestuje pět českých měst

Mobil

Aukce měla původně začít již letos na podzim. Jedním z důvodů odkladu bylo také pokračující řízení Evropské komise ohledně sdílení sítí mezi operátory O2 a T-Mobile, na které se stěžoval Vodafone.

Český telekomunikační úřad bude dražit frekvence v pásmu 700 a 3500 MHz. Kmitočty v pásmu 700 MHz se přitom uvolní přechodem pozemního televizního vysílání na nový standard DVB-T2 v polovině příštího roku. Aukce má podle předběžných odhadů vynést nejméně osm miliard korun.

Sítě 5G umožňují datové přenosy o rychlosti přes jeden Gbit/s, což je desetinásobek v současnosti dosahovaných rychlostí v sítích LTE. Mají umožnit rozvoj oblastí jako je autonomní řízení nebo internet věcí.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

V Česku je 14,5 milionu aktivních SIM karet. Více než 93 procent využívá služby operátorů O2, T-Mobile a Vodafone, zbytek se připojuje přes virtuální mobilní operátory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám