TOPlist

Podívejte se, jak snadné je ukrást soukromé fotky z Instagramu a Facebooku

Pokud znáte URL adresu soukromého obrázku či videa z Instagramu a Facebooku, můžete ji komukoliv poslat. Provozovatel obou sociálních sítí totiž nijak neblokuje přímé linkování souborů ze svých serverů. Je jedno, zda je příspěvek na sociální síti veřejný nebo soukromý, i v druhém případě se totiž data (fotka nebo video) zobrazí.

Uživateli mimo vámi určenou skupinu, nebo pouze vašemu sledujícímu, si stačí otevřít v prohlížeči HTML kód stránky s obsahem a vyhledat v něm veřejnou URL adresu obrázku nebo videa. V prohlížeči Chrome stačí jen vybrat fotografii, kliknout na ni pravým tlačítkem a z nabídky vybrat možnost “Prozkoumat“. Funguje to dokonce i na příběhy.

Zobrazit si zdrojový kód a přímou adresu souboru je otázkou několika kliknutí
Zobrazit si zdrojový kód a přímou adresu souboru je otázkou několika kliknutí

Představte si například situaci, že máte na Facebooku nahrané fotky z vaší svatby, které mohou vidět jen vaši přátelé. Kdokoliv z těchto přátel si ale u dané fotografie může zobrazit zdrojový HTML kód, ve kterém najdete URL fotografie, kterou pak může poslat komukoliv. To samé platí o fotkách a videích, které jsou nahrané na Instagramu. Nejde mimochodem o žádnou novou chybu, upozornění na ni se objevily už v roce 2015, nicméně Facebook to nijak neřeší.

Oprava by nebyla nijak složitá

Vše by přitom šlo velmi snadno opravit. Stačilo by, kdyby Facebook zakázal přímé linkování fotek/videí ze svých serverů (alespoň pro obsah, který je uživatelem označený jako neveřejný). Nicméně podle mluvčí firmy něčeho podobného lze docílit prostým vytvořením screenshotu obrazovky; uživatel tak do zdrojového kódu vůbec koukat nemusí.

Cílová adresa obrázku ve zdrojovém kódu stránky
Cílová adresa obrázku ve zdrojovém kódu stránky

Server BuzzFeed trochu přehnaně nazval způsob kopírovat URL “hackem” a informoval o něm jako o další trhlině v právech uživatele na soukromí. Tohle označení považujeme za přehnané, jelikož je obecně známo, že používání této metody je na internetu běžnou praxí, jak se dostat k chráněnému obsahu. Nicméně řada provozovatelů nejrůznějších služeb přímé linkování na svých serverech blokuje.

Buzzfeed navíc objevil, že zmíněná URL zůstávají přístupná i po odstranění jejich cíle. Smazané Instagramové příběhy tak například zůstanou dostupné ještě několik dní.

Autor článku Václav Schwertschal
Václav Schwertschal

Kapitoly článku