TOPlist

Microsoft odhalil Xbox Series X s brutálním výkonem. Víme, kdy se začne prodávat

xbox 2020

V noci na dnešek se odehrála tradiční akce The Game Awards, na které se udělují ceny za nejlepší hry letošního roku, a zároveň přicházejí první ochutnávky her příštích. Překvapivě této akce využil Microsoft, který zde s téměř ročním předstihem odhalil novou generaci konzolí Xbox.

Xbox Series X: jedna nebo více konzolí?

Poměrně zajímavé je samotné označení, Microsoft novou konzoli prezentoval jako Xbox Series X, což by mohlo naznačovat, že prezentovaný model je pouze jeden z řady. S tím korespondují i předchozí spekulace, které tvrdily, že vyvíjený Project Scarlett budou tvořit minimálně dva Xboxy – výkonnější model pod označením Anaconda, a slabší Lockhart. Microsoft včera nepochybně hovořil o Anacondě, neboť slibuje výkon z říše snů.

xbox series x 3

Nejprve se ale pojďme podívat na design. Xbox Series X bude mít tvar kvádru se čtvercovou podstavou, a bude jej možné stavět jak na výšku, tak naležato. Podlouhlá šachta dává najevo, že u nejvyššího modelu se Microsoft nebude zbavovat optické mechaniky, byť budoucnost zřejmě velí nakupovat hry digitálně, popř. je streamovat. I toho však bude nová konzole schopná.

xbox series x 4

I když přesné specifikace neznáme, Microsoft slibuje až 4× větší výkon, než má současný Xbox One X. Na představené novince má být možné hrát hry v rozlišení 8K, popř. ve 4K při 60 – 120 fps s podporou variabilní obnovovací frekvence. Konzole bude poháněna čipy Zen 2 vlastního návrhu a bude využívat nejnovější RDNA architektury od AMD.

Přítomen bude hardwarově akcelerovaný ray-tracing a patentovaná technologie variabilního stínování. Díky použití SSD disků také prakticky vymizí dlouhá doba načítání her. Podle spekulací by měla mít konzole „Anaconda“ výkon 12 TFLOPS (Xbox One X má 6 TFLOPS), zatímco levnější Lockhard 4 TFOPS.

xbox series x 2

Pro Xbox Series X budou existovat některé exkluzivní hry (např. Senua’s Saga: Hellblade II), avšak zachována bude i kompatibilita všech her pro současné tituly běžící na poslední generaci Xboxů. Hrát se bude s novým ovladačem, který podobně jako DualShock 4 dostává dedikované tlačítko pro sdílení screenshotů nebo herních klipů a také má nový D-Pad podobný tomu u ovladače Elite Series 2.

Nová generace Xboxů dorazí před vánočními svátky příštího roku, ve stejném termínu má Microsoft v plánu začít prodávat svá skládací zařízení Surface Neo a Duo. Dá se předpokládat, že do té doby se o nových Xboxech dozvíme ještě spoustu dalších informací.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku