V krkonošských zimních střediscích se otevírají další sjezdovky. Kde všude se bude lyžovat?

13. prosinec 2019 08:39

Další sjezdovky v Krkonoších se dnes a zítra otevřou lyžařům. Díky ochlazení mohla teď sněhová děla fungovat téměř naplno a v některých areálech se podařilo vytvořit dostatek sněhu. V následujících dnech má ale opět přijít oteplení. 

Podle některých provozovatelů areálů je začátek letošní sezóny poměrně komplikovaný.

Čtěte také

„Přišla ohlášená studená fronta, takže předpověď počasí se podařila. Tedy jsme se štěstím dostříkali to, co jsme potřebovali," říká Marek Pavlíček ze skiareálu ve Špindlerově Mlýně.

Lyžaře čeká modrá sjezdovka ve Svatém Petru, Nová Hromovka a červená sjezdovka na Medvědíně. Na svazích leží kolem 40 cm sněhu.
„Vytvořili jsme dostatečné množství umělého sněhu na to, abychom to na modré sjezdovce rozhrnuli prakticky do celé šíře. Nová Hromovka bude sjezdovka spíš na to, abychom se bezpečně vrátili na parkoviště a červená sjezdovka na Medvědíně je také skoro v celé šíři rozhrnuta, takže to bude pěkné lyžování."

V provozu budou tři dopravní zařízení - šestisedačka ve Sv. Petru, čtyřsedačka na Hromovce a čtyřsedačka na Medvědíně.
„Schází ještě zprovoznit lanovky dvousedačky Labská a Mísečky."

Foto z prvního lyžování v sezóně 2017-18

Pracovníkům skiareálu v Mladých Bukách se podařilo vysněžit hlavní sjezdovou trať, kde se dnes pojede také večerní lyžování, a o víkendu se otevře dětský lyžařský park s pásem.

„Na sjezdovkách bude ležet zhruba 30 až 60 centimetrů sněhu," říká Kateřina Pilařová, vedoucí skiareálu Mladé Buky.

Čtěte také

Loni tady zahajovali sezónu o týden dřív, letošní začátek je podle Kateřiny Pilařové náročný.
„Letos je to zatím takové všelijaké. Zasněžujeme asi čtyři nebo pět dnů v kuse, potom zase přijde oteplení. Takže ty podmínky nejsou vůbec ideální. Tím, že nemrzne víc dnů po sobě, tak nemůžeme vysněžit víc sjezdových tratí. Tak je to komplikované."

Všechen sníh, co se podaří vyrobit, se hned použije, rolby ho rozhrnují po svazích. Do zásoby se zatím nesněží.
„Co nasněžíme, tak rozhrneme a připravíme sjezdové tratě tak, aby to pro lyžaře bylo co nejkvalitnější. Do zásoby budeme sněžit až ve chvíli, kdy budeme mít zprovozněný celý areál. Což je ještě daleko."

Zítra se poprvé rozjedou některé vleky a lanovky v Peci pod Sněžkou. V celém SkiResortu Černá hora - Pec se bude lyžovat zhruba na 12 kilometrech sjezdovek. Skiareál v Malé Úpě otevře už celou sjezdovku Pomezky.

Spustit audio

Související