Czechitas v Brně učí programovat v novém výukovém centru. Za tři měsíce ho navštívilo přes 6 tisíc lidí

Peter BrejčákPeter Brejčák

czechitas-dita-prikrylova2

Foto: Czechitas

Dita Přikrylová, spoluzakladatelka a CEO Czechitas

0Zobrazit komentáře

Dita Přikrylová založila projekt věnující se vzdělávání žen v IT již před pěti lety. Od té doby se Czechitas rozrostli do celé republiky a rozšířili svou cílovou skupinu, do které nyní patří i děti. V průběhu roku tak jejich kurzy navštíví tisíce lidí. Tím však rozvoj projektu zdaleka neskončil a k letošním půlkulatým narozeninám si Czechitas nadělili také zbrusu nový Czechitas House v Brně, kterým chtějí všeobecně oslovit lidi zajímající se o vlastní rozvoj.

Czechitas House je vzdělávací komunitní prostor, který nezisková organizace otevřela začátkem září v brněnském areálu CTP Ponávka nedaleko ulice Masná. Za tři měsíce jej navštívilo již šest tisíc lidí a rozjezd se tak povedl na výbornou.

„Když jsem zakládala Czechitas, bylo vzdělávací centrum jedním z mých snů. Nyní se mi plní a já jsem za to nesmírně ráda,“ říká Přikrylová.

czechitas-house-brno5-min

Foto: Filip Kuřil

Czechitas House v Brně

Na třech patrech s celkovou rozlohou 1 500 metrů čtverečních se v Czechitas Housu nachází open office, tři učebny, dětská učebna, relax room nebo i hlavní sál s kapacitou pro 200 lidí.

„Czechitas House je první komunitní vzdělávací prostor propojující naše absolventky, studenty, partnery a širokou veřejnost. Chceme Brnu nabídnout inovativní prostředí vhodné ke vzdělávání, networkingu, práci a vytváření nových příležitostí,“ vysvětluje Přikrylová.

Petra Caudr Hanzlíková a Jiří Caudr

Přečtěte si takéKaždý měsíc nová kniha pro rozšíření dětských obzorů. Zakladatelé Book Therapy chtějí vzdělávat i nejmenšíKaždý měsíc nová kniha pro rozšíření dětských obzorů. Zakladatelé Book Therapy chtějí vzdělávat i nejmenší

V prostorách plánují Czechitas jen během příštího roku organizovat více než 300 akcí od workshopů přes dopolední programy pro školy až po meetupy s komunitou, například v podobě Czechitas Talks. Akce mají být zaměřeny pro všechny věkové skupiny, Czechitas totiž nechtějí být vnímány jako organizace vzdělávající pouze ženy.

czechitas-house-brno12-min

Foto: Filip Kuřil

Open office v Czechitas House

czechitas-house-brno9-min

Foto: Filip Kuřil

Hlavní sál v Czechitas House s kapacitou až 200 lidí

Významnou součástí Czechitas Housu proto je také nová pobočka digitální dílny FabLab Brno, kterou ve svých prostorách v Technologickém parku provozuje Jihomoravské inovační centrum.

„Chceme, aby si návštěvníci Czechitas House mohli v novém FabLabu vyzkoušet práci s 3D tiskárnami, programovatelným šicím strojem nebo řezacím plotterem,“ vysvětluje Tomáš Mejzlík, který má FabLab v JICu na starosti.

„Bylo neuvěřitelné sledovat, jak celý projekt doslova vzniká před očima. Byla jsem u projektu od samého začátku, tedy od črtání prvních návrhů na papír, přes vybírání stavebního materiálu až po finální otevření. Tím, že šlo o první projekt svého druhu v Czechitas, snažili jsme se zaznamenat každý krok tak, aby byl projekt replikovatelný i do ostatních poboček, i když třeba v jiných rozměrech,“ popisuje Lenka Franců, provozní ředitelka Czechitas.

czechitas-house-brno1-min

Foto: Filip Kuřil

V Czechitas House nechybí 3D tiskárny od Prusa Research

czechitas-house-brno2-min

Foto: Filip Kuřil

V Czechitas House jsou k dispozici i programovatelný šicí stroj nebo řezací plotter

Do dvou let by totiž v Czechitas rádi nové prostory otevřeli také v Praze. Do budoucna navíc chtějí svoje aktivity posouvat i mimo offline svět.

„Uvědomujeme si, že vzdělávání se odehrává také v onlinu, proto budujeme projekt Czechitas Go Online, což jsou naše první webináře, které postupně otevíráme veřejnosti. Každý kurz má asistovaného lektora a bude otevřený do všech regionů, aby se k němu dostali i lidé, jež se na naše kurzy běžně nedostanou,“ prozradila Franců v nedávném rozhovoru.

czechitas-house-brno11-min

Foto: Filip Kuřil

Zasedací místnost v Czechitas House

czechitas-house-brno4-min

Foto: Filip Kuřil

Relax room v Czechitas House

czechitas-house-brno14-min

Foto: Filip Kuřil

Učebna v Czechitas House

Diskuze (0)

Novinka

Anonym