Průmysl a obchod

Dům v Prešově poškozený explozí bude rozebírat česká firma

Horní podlaží dvanáctipatrového obytného domu v Prešově na východním Slovensku, který minulý týden vážně poškodil výbuch plynu a následný požár, bude rozebírat česká společnost Cannoneer group. Technika by podle stávajících odhadů mohla na místo dorazit v pátek. ČTK to řekl mluvčí radnice v Prešově Vladimír Tomek. „Nikde jinde jsme nesehnali stroj, který by měl sedmašedesátimetrové rameno. Je zákaz přibližovat se k domu, protože hrozí jeho zřícení. A toto je jediný stroj, který má dostatečně dlouhé rameno,“ vysvětlila novinářům primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Cannoneer group se zabývá strojní demolicí výškových objektů, pracovníci firmy byli podle tisku v Prešově už dříve v tomto týdnu. U poškozeného domu mezitím začaly přípravné práce na jeho rozebírání, a to budování ochranných násypů. Statici již o víkendu za nevyhnutelné označili odstranění nejméně čtyř vrchních podlaží poškozeného domu. Není ovšem vyloučeno, že nakonec bude zbourán celý objekt. Při explozi byla poničena také jeho střecha a zřítilo se schodiště. Hasiči potvrdili sedm mrtvých při tragedii, ostatky stále pohřešované oběti se patrně dál nacházejí v poškozené budově.

Policie vyšetřuje neštěstí jako obecné ohrožení a v případu obvinila tři osoby, které prováděly výkopové práce, při nichž došlo u zmíněného domu k poškození plynového potrubí. Až do alespoň částečné demolice poškozené bytovky se z bezpečnostních důvodů nemohou vrátit do svých bytů ani obyvatelé sousedního paneláku.

Další informace např. v reportáži ČT zde.

zpráva ČTK, wd