Investice do datových center rostou. Jde o částky v miliardách

V posledních letech se svět technologií natolik rozrostl, že současná datová centra nápor nezvládají. I proto v příštích dvou letech vzrostou investice do datových center o deset až 29 procent. Zvýšení investic plánuje 92 procent provozovatelů center či investorů. A jde logicky o byznys za miliardy.

Budoucnost je v datech

V letošním prvním pololetí dosáhly investice do datových center hranici jedné miliardy eur. Loni to za stejné období bylo přibližně o čtvrtinu méně. Úroveň investic byla ovlivněna mimo jiné rostoucí nejistotou okolo brexitu, ale je i tak jisté, že zájem o investování do tohoto odvětví stále roste. Datová centra, která organizace využívají k uchování, zpracování a distribuci velkého množství dat, v současné době spotřebují podle odhadů expertů tři až čtyři procenta světové elektrické energie. Je to tedy nejen nesmírná finanční zátěž, ale také zátěž pro celosvětovou energetiku a s ní spojené oblasti jako je ochrana životního prostředí a další. Stále však platí, že tento způsob uchovávání dat je daleko úspornější a ekologičtější, než kdyby si každá společnost uchovávala data samostatně.

Jde o miliardy korun

Největší nárůst investic do projektů datových center plánuje v příštích dvou letech Německo. Výrazný přísun investic zaznamená také Spojené království, následované Nizozemskem a Francií. Lze ale očekávat, že ani v Česku nezůstaneme příliš pozadu, i když vývoj v tomto směru bývá v našich podmínkách o nějakou dobu většinou opožděn.

Tento trend se projevuje i u všech významných počítačových společností. Už v září tohoto roku například Google oznámil investice ve výši 600 milionů euro do datového centra Hamina ve Finsku, čímž celková investice v tomto datovém centru vzroste na 2 miliardy eur. A brzy mají následovat i datová centra v Nizozemí, Irsku nebo Belgii.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *