Hlavní obsah

Vodohospodářská soustava Povodí Odry reaguje na měnící se klima

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodohospodářská soustava Povodí Odry je schopna reagovat na potřeby zásobení vodou obyvatel i průmyslu regionu v období měnícího se klimatu. Výchozí zásadou pro zajištění dostatku vody pro pitné účely, průmysl a vodní toky je využití kapacit vodních děl, které byly na území vybudovány.

Foto: Josef Zajíc

Slezská Harta

Článek

Podle technického ředitele Povodí Odry s.p. Břetislava Turečka byla za účelem dostatku vody ve všech sférách provedena v průběhu let 2016 - 2019 aktualizace Manipulačního řádu Vodohospodářské soustavy povodí Odry (VHS PO) a samostatně hospodařícího uzlu v povodí Olše.

„V rámci plnění úkolů z usnesení vlády České republiky č. 620 ze dne 29. července 2015 k přípravě a realizace opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody se Povodí Odry zabývalo ověřením, případně úpravou pravidel spolupráce jednotlivých vodních zdrojů a zpracováním dispečerských grafů jednotlivých nádrží. Na základě vybraného referenčního období let 1981 - 2016, ve kterém jsou zařazeny opakující se výrazné suché roky, a s pomocí matematického modelu VHS PO jsme odvodili uměle řady a délce 1000 let. Máme tak k dispozici podklady pro optimální hospodaření s vodou v kraji. Současně se připravujeme na možnou potřebu zvýšené akumulace vody v Povodí Odry po roce 2050,” informoval Břetislav Tureček.

„Zásobování vodou tvoří z 88 procent odběry povrchové vody a pouze 12 procent jako doplňkový zdroj tvoří podzemní vody. Můžeme zodpovědně říct, že náš region díky práci státního podniku Povodí Odry, ale i spoluprací s podniky vodovodů a kanalizací, zejména Severomoravskými vodovody a kanalizacemi Ostrava, má svou budoucnost, protože jeho obyvatelé a podnikatelské subjekty mají dostatek vody s vysokou mírou zabezpečení její dodávky a s velmi dobrou kvalitou vody,” dodal Břetislav Tureček.

Vodohospodářskou soustavu Povodí Odry tvoří šest významných nádrží:

Slezská Harta, postavená v letech 1987-1997 na řece Moravici, Kružberk, postaven 1948-1955, řeka Moravice, Šance - postavena 1964-1969, po rekonstrukci 2018, řeka Ostravice, Morávka, postavena 1961-1964 na řece Morávce a Slavíči, Žermanice, postavena 1951-1958, na řece Lučina, vodu doplňuje Žermanický přivaděč z řeky Morávky, Olešná, postavena 1960-1964. Do soustavy dále patří sedm jezů a tři gravitační převody vody: Ostravice-Olešná, Morávka-Lučina, Olešná-Ostravice propojených pomocí vodních toků.

Samostatně funguje subsystém zásobení vodou v povodí řeky Olše tvořený nádrží Těrlicko, postavenou v letech 1955-1964 na řece Stonávce, třemi jezy a gravitačním převodem vody Ropičanka-Stonávka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám