Hlavní obsah

Speciální stroj české firmy začne po víkendu rozebírat panelák v Prešově

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Prešova již v pátek dorazil speciální bagr Liebher R984C s teleskopickým ramenem, které má dosah 68 metrů, s jehož pomocí rozeberou vrchní podlaží paneláku zničeného výbuchem a následným požárem. K výbuchu plynu na Mukačevské ulici číslo 7 došlo 6. prosince a vyžádal si sedm obětí, jedna žena je stále pohřešována.

BEZ KOMENTÁŘE: Demoliční stroj v PrešověVideo: Polícia SR

 
Článek

Speciální technika české společnosti Cannoneer group se z Kladna do Prešova přesouvala rozložená na kamionech. Na česko-slovenskou hranici kolonu doprovázela česká policie, od hranic slovenští policisté.

Bagr váží přes 200 tun a disponuje řadovým šestiválcovým motorem Cummins o výkonu 710 koní. Hydraulické kleště na teleskopickém rameni umožňují práce ve výši 68 metrů.

Stroj bude při demolici stát od paneláků ve vzdálenosti 13 až 15 metrů. „Musím stát dál, aby to na mě nespadlo,“ vysvětlil strojník Jaroslav Němec.

Kolem paneláku byla vybudována dvoumetrová ochranná vrstva z makadamu, aby při demolici byly chráněny inženýrské sítě. „Bagr potřebuje určitou rovinatost. Jakékoli nerovnosti by mohly způsobit nežádoucí naklonění bagru,“ řekl televizi Joj technický ředitel demoliční firmy Jiří Raszka.

Plyn bouchl jinde, než dělníci vrtali, diví se slovenští stavaři a podávají trestní oznámení

Evropa

K samotné demolici by měli přistoupit v pondělí a podle předběžných údajů by měla trvat tři až čtyři dny.

„Zatím to nemůžeme přesně určit. Nikdo neví, v jakém stavu je vršek domu. Došlo tam k explozi, veškeré konstrukce jsou poničeny vysokou teplotou z požáru. Nikdo neví, co to může udělat,“ dodal Raszka.

Demolice zdarma

Ředitel společnosti Cannoneer group Zbyněk Ortmann deníku Korzár řekl, že demolici paneláku firma provede zdarma.

„Demolici uděláme zdarma jako pomoc zasaženým lidem. Necháme si zaplatit pouze přepravu stroje,“ řekl Ortmann. Odstřel budovy nepřicházel v úvahu. „Bylo by to mnohem dražší a do značné míry rizikové řešení,“ dodal.

Pohled do paneláku po explozi. Místo schodiště zůstala obrovská díra

Zahraniční

Obyvatelé bytového domu souhlasili s demolicí celého paneláku, ale zatím bylo rozhodnuto pouze o rozebrání čtyř nejvyšších podlaží. Pak se uvidí, jak budou práce pokračovat dál.

Reklama

Související články

Kamera zachytila explozi paneláku v Prešově

Počet obětí požáru paneláku v Prešově stoupl na sedm, uvedl mluvčí hasičů. Po jednom pohřešovaném se dále pátrá. Původně bylo pohřešováno šest osob. Slovenští...

Výběr článků

Načítám