Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Biskupský chlebíček, čtyři osvědčené recepty. Kvalitní suroviny, snadná příprava – a na světě je výborný biskupský chlebíček. Pochutnáme si na poctivém domácím biskupském chlebíčku s kandovaným ovocem, ořechy, nebo raději s mandlemi? Bude domácí biskupský chlebíček jako ten kupovaný? Porovnejte jejich složení a odpovězte si sami. Vadí kypřicí prášek v těstě? Biskupský chlebíček lze s úspěchem upéct i bez prášku – nakypří jej bílky. Co upéct na svítky do zásoby? Biskupský chlebíček s čokoládovou polevou.

biskupský chlebíček recept

Biskupský chlebíček je asi nejpopulárnější moučník z rodiny chlebíčků. Už před lety jsme si (jako národ) navykli na biskupské chlebíčky kupované. Díky povinnosti výrobců zveřejňovat na obale suroviny použité v potravině, naše nadšení pro kupované chlebíčky může opadnout. Ale o oblíbený moučník nepřijdeme: s čistým svědomím si biskupský chlebíček můžeme upéct doma.

Chlebíček nedělá těsto, nýbrž forma

Moučníky zvané chlebíčky byly svého času poměrně oblíbené. K upečení chlebíčku není tak nutný speciální „chlebíčkový“ recept, jako speciální chlebíčková forma.

Chlebíčková forma je vlastně takový podlouhlý hranatý kónický „truhlík.“ V minulosti se vyráběl nejvíc z pozinkovaného nebo smaltovaného plechu, ale s v současné době se materiálům meze nekladou – od forem s teflonovým povrchem po silikon.

forma na biskupský chlebíček

Chlebíčky z formy na srnčí hřbet

Vedle forem na chlebíčky existují ještě formy na srnčí hřbety (ne na hřbety ze srnčího masa, ale z těsta). Jsou také podlouhlé, ale mají polokruhový průřez a vyznačené žebrování. Někdo peče chlebíčky ve formě na srnčí hřbet, třeba i já. Důvody mohou být všelijaké.

  • Můj důvod je prostinký. Pravou formu na biskupský chlebíček nemám. Zato formy na srnčí hřbet mám dvě. Jednu jsem proto vyčlenila na slané pečení. Ale to sem nepatří.

Chlebíčky se pečou z takových těst, jako bábovky: piškotové, třené, kynuté, perníkové… Z kynutého těsta se v chlebíčkové nebo „srnčí“ formě peče základní korpus na suchary (například lomnické suchary, nebo anglické suchary).

Z piškotových a třených cest se pečou mimo jiné i v Česku velice oblíbené chlebíčky zvané biskupské.

Co je biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček má světlé těsto, třené nebo piškotové, s kypřicím práškem nebo bez prášku. V něm jsou zapečeny samé delikátní ingredience: ořechy, oříšky, mandle, kousky čokolády, kandované ovoce, citronát, sušené ovoce, hrozinky. Ne všechno dohromady, to je jen nástřel možného.

  • Jsme zvyklí, že je biskupský chlebíček politý poctivou čokoládovou polevou, ale ve starších receptech není poleva uváděna. Polít hotový chlebíček není žádný problém. Mluvím o tom jen, aby absence čokolády v některých receptech někoho nezmátla.
Čtěte také:  Skořicové trubičky jako připomínka kürtőskalács, u nás zvaného trdelník

Biskupský chlebíček je poměrně oblíbený moučník. Mám dojem, že hlavně muži jej mají rádi. Neznám zase tak moc mužských. Ale neznám žádného, kterému by biskupský chlebíček nechutnal.

Kupovaný biskupský chlebíček nasadil laťku

S biskupským chlebíčkem to ale ovšem je jako s citronovou babetou: laťku mu nasadil někdejší výrobek z obchodní sítě. Jakou kvalitu mají biskupské chlebíčky v současné době, to nevím. Léta letoucí jsem jej nekoupila, peču ho doma. Ale podívala jsem se na jejich složení (což domácí kuchařce častokrát napoví). Podávám bez úprav, jak jsem „koupila“.

Vejce, Mouka pšeničná, Margarín [částečně ztužené rostlinné oleje (palmový, řepkový), emulgátory: E471, E322; sůl, regulátor kyselosti: E330, konzervant: E202, barvivo: E160b, aroma máslové], Cukr, Tmavá poleva 14,5% [cukr, rostlinný tuk plně ztužený palmový, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (16%), emulgátor: sojový lecitin, aroma], Rozinky, Kandovaná pomerančová kůra (pomerančová kůra, cukr, regulátor kyselosti: E330, konzervant: E202), Alginát (cukr, glukóza, fruktóza, želírující látka: E401, regulátory kyselosti: E341iii, E339iii, E270; emulgátor: E471, barvivo: E120, maltodextrin, aroma), Rostlinný olej řepkový, Kypřící prášek (kypřící látky: E500, E450; pšeničná mouka), Cukrářská strouhanka (vejce, mouka pšeničná, vaječný bílek pasterovaný, cukr, glukózový sirup, rostlinný olej řepkový, zahušťovadlo: E412, E415, E466; emulgátory: E471, E475; modifikovaný škrob kukuřičný: E1422, regulátor kyselosti: E330, stabilizátor: E420, ethylalkohol, aroma, kypřící látky: E500, E450; cukr vanilínový, pšeničné klíčky pražené, kokos, barvivo: E160a, E171: konzervanty: E202, E200),, Přípravek na formy [rostlinný olej (řepkový, palmový), rostlinný vosk (karnaubský), emulgátor: slunečnicový lecitin, plně ztužený rostlinný olej (ricinový)]

Výrobek může obsahovat stopy alergenů: mléko, podzemnice, suché skořápkové plody (mandle, ořechy lískové a vlašské), sezam, lupina.

To jsou informace prodejce. Kdo to vyrábí snad ani nechci vědět.

  • Bikupský chlebíček podle receptu, který nabízím (a mám vyzkoušený) nechutná jako ten koupený. Je jiný. Těsto bez kypřicího prášku je hutnější, člověk ví, že do něčeho kousl. Zato je v chlebíčku jenom to, co je uvedeno v rozpisu surovin.
výborný biskupský chlebíček suroviny

Biskupský chlebíček Makové panenky: Suroviny

4 vejce

70 g cukru moučky

75 g másla nebo Héry

110 g hladké mouky

1 vanilkový pudinkový prášek

1 balíček vanilinového cukru

kůra z 1/4 citronu

50 g kandovaného ovoce

50 g vlašských ořechů nebo mandlí

100 g rozinek

100 g čokoládové polevy

biskupský chlebíček forma srnčí hřbet

Logistika pečení biskupského chlebíčku

Aby šla práce hladce od ruky, nejprve máslem vymažu a hrubou moukou vysypu formu. Formu připravím jako první krok pracovního postupu. A hned potom zapnu troubu na 160 °Celsia.

biskupský chlebíček z bílků

V jedné nádobě vyšlehám bílky se špetkou soli. V druhé nádobě vyšlehám vejce, máslo a oba cukry. Kdybych šlehala nejdřív žloutky a pak teprve bílky, musela bych mezitím umýt metly. Není to nějak vyčerpávající práce, ale proč logisticky nezabezpečit i šlehání těsta? Babičky tomu říkaly: „Myslet, přemýšlet u práce.“

Do vyšlehané žloutkové masy ručně zamíchám střídavě bílkový sníh a mouku smíchanou s pudinkovým práškem. Nakonec ořechy, kandované ovoce a rozinky.

Čtěte také:  Mrkvová bábovka s rumovým melírem a další tipy na moučníky z těsta s mrkví
pečení biskupského chlebíčku ve formě

Těsto naliji do připravené formy a formu vložím do předehřáté trouby. Než se chlebíček upeče, umyji nádobí.

  1. Upečenost se pozná jednak podle zlaté barvy,
  2. jednak odloupnutím („odskočením“) těsta od formy,
  3. ale nejjistější je vpich špejlí. Když se vytáhne suchá, že chlebíček upečen.

Odložím jej na terasu a nechám vychladnout.

biskupský chlebíček s čokoládovou polevou

Dám rozehřát čokoládovou polevu. Biskupský chlebíček vyklopím na prkénko určené jenom na sladké. Štětečkem ometu všechny drobky a nezapečenou mouku z formy.

Poliji čokoládou. Nechám ztuhnout.

recept na pravý biskupský chlebíček

Zabalit a dobře ukrýt

U nás je o biskupský chlebíček takový zájem, že musím hned po upečení pár kousků odříznout na „okoštování“ (hlavně o prdelku s čokoládou je zájem).

Před Vánoci ovšem zbylý kus zabalím do alobalu a někam do chladu schovám. U biskupského chlebíčku podle tohoto receptu totiž platí to co o štóle – „Čím starší, tím lepší.“

babiččin biskupský chlebíček
  • Poznámka: Alobal v úkrytu se vyplatí čas od času zkontrolovat, jestli jej náhodou „vyčmuchali rosomáci.“ Nevyprázdnili obal a s šikovností leteckých modelářů nevytvořili alobalovou bublinu. Kdyby se to stalo, ještě je čas zadělat na jiných typ biskupského chlebíčku. Třeba biskupský chlebíček podle Máriy Hajkové z oblíbené knihy Múčniky / Moučníky. Je také výtečný, bez kypřícího prášku, i je když trochu jiný. Zato nepotřebuje žádnou „odstávku“.
biskupský chlebíček s kandovaným ovocem

Biskupský chlebíček podle Hajkové

6 vajec, 120 g moučkového cukru, šťáva a kůra z 1/2 citronu, 30 g rozinek, 50 g čokolády, 30 g mandlí, 120 g hrubé mouky.
Postup práce: Žloutky, cukr, citronovou šťávu a strouhanou citronovou kůru umícháme, přidáme hrozinky, posekanou čokoládu a nadrobno sekané mandle. Nakonec zlehka přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků s mouku. Chlebíčkovou formu vymažeme a vysypeme moukou, nalijeme do ní připravené těsto ve vyhřáté troubě pomalu upečeme. Upečený a vychladlý biskupský chlebíček vyklopíme, nakrájíme a posypeme cukrem.
Možno též dokončit nějakou polevou (poznámka MP).

recept na biskupský chlebíček

Biskupské chlebíčky s kypřicím práškem

Kdo nevěří těstu, v němž není prášek do pečiva,má třeba obavy, že by biskupský chlebíček nebyl kyprý, může si vybrat z receptů na biskupský chlebíček s práškem. Třeba podle Sladké kuchařky Vladimíra Chaloupky (Ikar 2007). Nejsou v něm žloutky, takže by mohl zajímat lidi s cholesterolovou dietou.

Biskupský chlebíček bílkový

120 g polohrubé mouky, 6 bílků, 120 g cukru, 50 g másla, 50 g tuku, prášek do pečiva, kandované ovoce, 100 g lískových oříšků, mouka tuk na vysypání formy.
Postup práce: Bílky s cukrem našleháme do hustého sněhu a zašleháme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Přidáme polovinu rozemletých a zbývající polovinu hrubě nasekaných lískových nebo vlašských ořechů, kandované ovoce překrájené na menší kousky, změklé máslo nebo směs másla a tuku. Těsto dáme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Biskupský chlebíček můžeme po vychladnutí posypat vanilkovým cukrem nebo polít rozpuštěnou čokoládou.

Čtěte také:  Fazolová polévka z bílých fazolí. Jak vařím klasiku českých jídelen
srnčí hřbet upečený biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček (recept z časopisu)

80 g cukru krupice, 60 g másla, 4 vejce, 1 špetka soli, 1 lžička citronové kůry, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 150 g hladké mouky, 50 g rozinek, 50 g rozinek sultánek, 50 g mandlí, 50 g kandovaného ovoce.
Na polevu: 100 g hořké čokolády, 100 ml smetany ke šlehání 30%.
Postup práce: Oba druhy rozinek, mandle a kandované ovoce nahrubo nasekejte. Změklé máslo, cukr, žloutky a sůl asi pět minut šlehejte elektrickým šlehačem do světlé pěny. Přidejte citronovou kůru, vanilku a mouku. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho po částech zapracujte do chlebíčkového těsta. Vmíchejte ovoce a ve vymazané a vysypané (nebo pečicím papírem vyložené) formě pečte 35 až 40 minut při 180 °Celsia. Že je hotovo, poznáte tak, že špejle zapíchnutá do těsta bude po vytažení suchá.
Po vychladnutí můžete biskupský chlebíček ozdobit polevou z čokolády rozpuštěné se smetanou. Polevu nechte před litím na chlebíček trochu vychladnout, aby lehce zatuhla a všechny z něj nestekla.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/12/biskupsky-chlebicek-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/12/biskupsky-chlebicek-recept-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččin biskupský chlebíček,bílkový chlebíček,bílkový chlebíček s kandovaným ovocem,bílkový chlebíček s ořechy,biskupský chlebíček,biskupský chlebíček bez kypřicího příšku,biskupský chlebíček bez žloutků,biskupský chlebíček bílkový,biskupský chlebíček hrnkový,biskupský chlebíček makové panenky,biskupský chlebíček podle hajkové,biskupský chlebíček recept,biskupský chlebíček s kandovaným ovocem,biskupský chlebíček s polevou,biskupský chlebíček vanočni cukroví,biskupský chlebíček z bílků,forma na biskupský chlebíček,kandované ovoce,kandované ovoce chlebíček,nejlepší moučníky,nové recepty na moučníky,recept na bílkový biskupský chlebíček,recept na biskupský chlebíček,recept na pravý biskupský chlebíček,recepty na vánoční cukroví,recepty na vánoční cukroví s obrázky,srnčí hřbet recepty,vánoční cukroví,vánoční cukroví nejlepší recepty,vánoční cukroví recepty,vánoční recepty,vláčný biskupský chlebíček,výborné moučníky,výborný biskupský chlebíčekBiskupský chlebíček, čtyři osvědčené recepty. • Kvalitní suroviny, snadná příprava – a na světě je výborný biskupský chlebíček. • Pochutnáme si na poctivém domácím biskupském chlebíčku s kandovaným ovocem, ořechy, nebo raději s mandlemi? • Bude domácí biskupský chlebíček jako ten kupovaný? Porovnejte jejich složení a odpovězte si sami....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.