Kryštof Rossmann
14. prosince 2019 • 20:26

Liberec o kontumaci juniorů: Svaz není padouch, to my. Co si myslí Pešán?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrajte mladé, ale ne zase tolik! Tak zní mezi řádky přikázání Českého hokeje, které vyústilo v kontumaci zápasu libereckých juniorů s Českými Budějovicemi. Proč? Bílí Tygři nasadili víc dorostenců, než je možno podle řádu soutěže. Je úplně jedno, že dva z nich dali gól a třetí vychytal výhru 3:2. Liberec porušil pravidla soutěže, na druhou stranu je třeba se ptát, zda jsou správná.



Kontroverze je v poslední době kolem českých mládežnických soutěží až až. Junioři Vsetína si před rokem nechali dát gól, aby nemuseli hrát bonusové prodloužení v oslabení. Soud navíc stále řeší vyřazení Havířova, Vsetína i Přerova nesportovní cestou z nové ligy pro akademie a teď byl libereckým juniorům zkontumován zápas za nasazení sedmi dorostenců. Z výsledku 3:2 je 0:5. Ze tří bodů pokuta dva tisíce.

Bílí Tygři dvakrát za sebou vyhráli titul akademie roku, klub hráče rád posouvá o kategorii výš. Nejlepší junioři hrají první ligu v Benátkách a místo pak logicky potřebujete doplnit někým jiným. Podle pravidel můžou nastoupit čtyři dorostenci, nepomohly ani už zrušené kvóty pro reprezentanty. O porušení řádu šlo bez pochyb. Ale jakého vlastně?

Soutěž „O Pohár DHL“ totiž dost nápadně připomíná juniorskou DHL extraligu, která se očima svazu po rozhodnutí soudu o jejím zastavení nehraje. Jít má teď o úplně jinou soutěž. Jenže s prakticky totožným herním řádem.

Pod Ještědem udělali organizační chybu, pokutu přijali. Na druhou stranu, pravidlo může působit jako dost přitažené za vlasy. Chcete hrát mladé? OK, ale nepřehánějte to. „Nechtěl bych, aby se situace obrátila proti svazu. Stalo se mi, že se lidé ptají, jak budeme proti rozhodnutí bojovat. ´Padouši´ jsme ale v tomto případě my, ne svaz,“ komentoval pro Sport manažer mládeže Jiří Bermann. A přiznal, že mladíci hrát nemuseli. „Měli jsme marodku a ve stejný den hrály i Benátky, ale sedm dorostenců být v sestavě nemuselo. Nasadili jsme je vědomě a trest byl správný, pokorně ho přijímáme,“ pokračoval.

Veřejnost nechápe, pod Ještědem se přitom spíš kají. „Svaz neudělal žádnou věc špatně, to my porušili pravidla,“ pokračoval Bermann. „Dokonce si myslím, že regulace je správná. Na nějakém počtu se stanovy zastavit musely, svaz chce zachovat u juniorů konkurenceschopnost. Když vytrhnete tolik mladších ze svého týmu, ztratí kvalitu zase dorost,“ dodal šéf liberecké mládeže.

Libereckým juniorům byl kontumován zápas s Českými Budějovicemi, hrálo příliš dorostenců
Libereckým juniorům byl kontumován zápas s Českými Budějovicemi, hrálo příliš dorostenců

K celé situaci se vyjádřil i šéftrenér Českého hokeje Filip Pešán, zároveň sportovní ředitel Tygrů: „Byl jsem nespokojený s tím, jak se trenéři zachovali. Samozřejmě jsem velmi nerad, když Liberec nejde příkladem. Mluvím o kultuře v českém hokeji a teď musím řešit přestupky proti pravidlům.“

Příkazy, které omezují trenéry a manažery však rád nemá. „Bohužel v českém prostředí musíte myslet dvojím pohledem. Na jednu stranu řešíte, aby pravidlo mělo smysl, na druhou přemýšlíte, jak může být obejito. Je to strašně smutné a nepříjemné,“ konstatoval Pešán.

Situaci na úrovni klubu už řešil, s trenéry komunikoval. „Vyjádřil jsem nespokojenost. V Liberci je situace složitější, někteří mladí kluci hrají za áčko, jiní jsou zase na akci s reprezentací do 19 let... Ale trenéři slyšeli můj názor. Radši odehrát zápas ve třinácti lidech než hrát proti pravidlům,“ přemítal 41letý bývalý kouč A týmu Bílých Tygrů a národního mužstva do dvaceti let.

„Díky tomu, že byl Liberec vzorovou organizací, jsem se dostal do role, kterou mám teď. Jednoznačně chci, aby to tak v klubu zůstalo. Ačkoliv se pravidlo může zdát nesmyslné, je platné a trenéři se musí podle něj chovat. Bez výjimek,“ dodal šéftrenér Českého hokeje. Bude se podle něj v budoucnu o regulaci pravidla o počtech nasazení mladších hráčů mluvit? Stoprocentně,“ uzavřel.

Jak kauzu komentovali

Jiří Bermann (manažer mládeže Bílých Tygrů Liberec)
„Jsme si vědomi přestupku, kterého jsme se v zápase dopustili. Sportovně technickou komisí Českého svazu ledního hokeje udělený trest s pokorou přijímáme.“
Zdeněk Zikmund (mluvčí Českého hokeje)
„Toto pravidlo původně v herním řádu bylo, poté se na jednu sezonu zrušilo, ale trenérská komise a komise mládeže se k němu nakonec vrátila. Důvodem bylo, že jakmile soutěž dospěla do fáze, kdy bylo jasné, že některé kluby o nic nehrají, začalo docházet k masivním přesunům mladších hráčů do starších kategorií. To znamená, že starší dorostenci nastupovali v juniorce, mladší ve starším dorostu a nejstarší žáci v mladším dorostu, což vedlo k degradaci daných soutěží. Takže se dospělo k názoru, že je potřeba to nějak omezit.“

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud