Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Cuvée všeho druhu ze tří podoblastí
Také minulý týden se vyrojila spousta hodnocení různorodých vín. A je skvělé, že to bylo opět i několik cuvée, která jsou v naší databázi jinak spíše vzácným zpestřením. Podíváme se tedy na tři „směsky", které od vás minulý týden dostaly slušné body.
Tip čtenářů – Cuvée Weinperky 2015 zemské víno, DomaineM
První cuvée je ze Znojemska, konkrétně z Miroslavi. Tady sídlí málo známé vinařství DomaineM, které produkuje pouze bílá vína tradičních odrůd. Jejich zpracování probíhá často v dřevěných sudech či betonových vejcích.
„Základním" vínem je ale cuvée všech tří zpracovávaných odrůd – Veltlínského zeleného, Sylvánského zeleného a Červenošpičáku (jinak též Rotgipfler). Jak už název vína napovídá, jde o hrozny ze zdejší nejznámější tratě Weinperky. Zajímavou kombinaci ovoce, bylin a koření v tomto nefiltrovaném a jen minimálně sířeném víně minulý týden ocenil „framel" 86 body, od něhož si zároveň půjčíme poslední větu hodnocení: „Velmi zajímavé a příjemně pitelné víno."
Tip čtenářů – Cuvée Pinot pozdní sběr, Pavel Binder
Druhé víno nás zavádí do oblasti velkopavlovické k vinařství Pavla Bindera. Ten se v Rakvicích věnuje výrobě biovín a často v jeho sortimentu najdete i různá cuvée.
Toto víno je ale hodně specifické, protože spolu nekombinuje jen různé odrůdy, ale také ročníky. Už podle názvu jsou použité čistě burgundské odrůdy z jedné rodiny – Rulandské šedé, Rulandské bílé a Chardonnay, ročníky pak 2015, 2016 a 2017.
Víno má sice minimum cukru (pod dva gramy), zároveň ale nízkou kyselinku a dostatečný obsah alkoholu, aby působilo velmi harmonickým dojmem. „Lea" v něm cítila „máslové tóny, toust s marmeládou, ananas a mineralitu" a ohodnotila jej 86 body.
Tip čtenářů – Cuvée 500 2016 výběr z hroznů, Domaine Eisgrub
Putování zakončíme červeným vínem z mikulovské podoblasti. Tady v Lednici sídlí menší vinařství s mezinárodním názvem Domaine Eisgrub. Nestojí za ním nikdo menší než mladý univerzitní pedagog a vinař Mojmír Baroň. Ten kromě toho, že vychovává jiné mladé vinaře na lednické zahradnické fakultě, stíhá pomáhat s produkcí vín například Kolby a pečuje o své vinařství, které si už několikrát špičkovými víny řeklo o pozornost odborníků i spotřebitelů.
Nejvyšší řada vinařství se jmenuje „Numeri". Čísla v názvu vín pak mají v jeho životě hodně významů. V tomto případě číslo 500 znamená počet dnů školení v 500litrových sudech, také počet dnů po nalahvování do prodeje a v neposlední řadě i cenu vína. Cuvée je typickým zástupcem stylu Bordeaux a mísí se v něm Cabernet Sauvignon a Merlot. „Thaliano" za něj neváhal vytáhnout 88 bodů a vyzval: „Nechť ochutnají všichni, co tvrdí, že v ČR nelze udělat pořádné červené."
Komentáře (3 komentáře)
-
-Vicky-30. 12. 2019 1:35
baacinka: Nechcete udělat nějaký speciální článek ke cuvee? Měla bych mnoho otázek:
1. Je nějaké pravidlo pro uvádění odrůd, z nichž je cuvee vyrobeno, na etiketě?
2. Kdy vůbec dochází k míšení jedn. odrůd - jsou na to nějaká pravidla?
Děkujeme za námět, popřemýšlíme, jestli se k tomuto tématu dá něco obecně platného napsat. Jde totiž o těžko uchopitelné téma právě proto, že tato vína omezuje snad jen fantazie jejich tvůrců. Nikdo jim "nekecá" do složení vína a jednotlivé odrůdy nemusí nikde uvádět. Ostatně u některých vín dělaných "postaru" z malých záhumenkových vinic ani sami vinaři mnohdy neví, co tam jejich předci měli vysazeno.
-
Martin Č29. 12. 2019 17:05
baacinka: Nechcete udělat nějaký speciální článek ke cuvee? Měla bych mnoho otázek:
1. Je nějaké pravidlo pro uvádění odrůd, z nichž je cuvee vyrobeno, na etiketě?
2. Kdy vůbec dochází k míšení jedn. odrůd - jsou na to nějaká pravidla?
K bodu 1. nevím,myslím že je to na vinaři
K bodu 2. jsou dva způsoby - buď mísení již při sběru,kdy už kvasí vína společně nebo každé samostatně,aby jeden druh vína podpořil druhý - toto se nazývá "blendování" a byl u nás i 1.ročník Mistrovství v blendování vína v r.2018
-
baacinka25. 12. 2019 22:23Nechcete udělat nějaký speciální článek ke cuvee? Měla bych mnoho otázek:
1. Je nějaké pravidlo pro uvádění odrůd, z nichž je cuvee vyrobeno, na etiketě?
2. Kdy vůbec dochází k míšení jedn. odrůd - jsou na to nějaká pravidla?
Poslední hodnocení
Další články z rubriky Recenze a testy vín
Kalendář vinařských akcí
-
28. 3. 2024Festivaly & VeletrhyValtice
-
28. 3. 2024
1. 4. 2024Degustace a ochutnávkyPavlov -
28. 3. 2024Degustace a ochutnávkyMikulov