5P pro silný imunitní systém psa

Není to jeden jasně ohraničený orgán, ale má na každý jediný orgán vliv. Nejde vidět a nebolí, přesto se jeho poškození může projevovat bolestí na různých místech těla. Silný imunitní systém je synonymem zdraví, neboť se díky němu organismus dokáže vypořádat s nejrůznějšími infekcemi, bakteriemi, viry a dalšími patogeny, kterým permanentně čelí.

Pohyb – Pohoda – Potrava – Probiotika – Péče

Kdy je čas myslet na imunitní systém psa?

Nemusí jít přímo o poruchy imunitního systému, například v současné době tak rozšířené alergie, může jít i o běžné nachlazení, opakující se virózy, ale i kožní onemocnění, zažívací potíže nebo nevysvětlitelnou únavu. To vše jsou projevy oslabeného imunitního systému. Podpora imunitního systému je vhodná vždy, zvláště v období podzimu a zimy, kdy se zvíře musí potýkat i s nepřízní počasí nebo náročnými přechody z vyhřátého domova do chladné zimní krajiny. Silná imunita pomůže v období, kdy řádí psincový kašel, ale třeba i tehdy, kdy je zvýšená aktivita klíšťat.

Podpora imunity přitom není žádná magie, naopak, jejím základem je zdravý životní styl, dostatek pohybu a mentálních podnětů, kvalitní pohybu a samozřejmě adekvátní péče chovatele.

1. Pohyb

Pohyb, přiměřená a pravidelná fyzická aktivita je nezbytná pro každého psa, ač se jednotlivá plemena v nárocích na pohyb značně liší. Zatímco některá plemena jsou přirozeně aktivní a energická, jiná plemena jsou spíše klidnější a línější. I tomu nejlínějšímu psovi pohyb prospěje, jinak hrozí obezita a s ní spojené zdravotní problémy.

Pohyb zvyšuje odolnost imunitního systému, podporuje funkci srdce, plic a oběhového systému. Pohyb přitom může mít různých podob, ať již půjde o prostou vycházku, běhání, aportování, skákání nebo třeba plavání. Existují také psí sporty, zdravá a zábavná forma pohybu pro psa i jeho páníčka.

11. díl - Výcvik psa a psí sporty | Vše o psech

Video: Výcvik psa a psí sporty (přehled), Youtube

Ale pozor, všichni psi, kteří se věnují sportu, musejí být v dobré kondici, upozorňují na webu DiscDog klubu ČR. Každý psí sport, ať již jde o dogfrisbee, agility, sportovní kynologii, flyball nebo třeba dogdancing, je zátěží pro pohybový aparát psa. Psí sporty proto vyžadují udržovat a zlepšovat kondici psa cíleným tréninkem. Psí sporty spojené se skoky jsou pochopitelně nežádoucí v případě jakéhokoliv onemocnění pohybového aparátu.

Pohybovou aktivitu je samozřejmě třeba přizpůsobit konkrétnímu psovi, je třeba zohlednit jeho kondici a zdravotní stav, plemeno, velikost nebo věk. Pouze přiměřený pohyb má skutečné přínosy, nejenom v oblasti fyzického zdraví.

Pohyb pro zdraví fyzické i psychické

Pohyb venku je pro psa také způsobem mentální stimulace. Pes potřebuje poznávat nová místa, zažívat nové situace, potkávat jiné. Jedině tak má dostatek podnětů, nezbytných pro jeho duševní zdraví. Pokud jich dostatek nemá, dochází tak nejenom k oslabování imunitního systému, ale také nežádoucímu chování, jako je hyperaktivita, nadměrné štěkání, nervozita apod.

Venčení pro psa představuje možnost, jak se socializovat, naplňuje jeho společenské potřeby a současně utužuje vztah psa se svým pánem.

2. Pohoda

Má-li mít pes silný imunitní systém, musí být v psychické pohodě. Pro jeho pohodu je nezbytný pohyb, společnost rodiny i jiných psů nebo nové mentální podněty, jak již bylo uvedeno. Stres nezřídka pramení z nudy. Každý stres, který může mít původ třeba v sociální izolaci, oslabuje imunitní systém.

Pes je přitom nanejvýš citlivý k atmosféře ve své rodině, rozpoložení členů své smečky. Člověk na psa často přenáší svůj vlastní stres a negativní emoce. Pokud tedy chce zbavit stresu psa, musí primárně se musí zbavit stresu vlastního. Zdrojem stresu a negativní energie přenášené na zvíře je i nezvládnutá výchova chovatele. Výchova je základem pro spokojenost chovatele i psa, eliminuje stres, odráží se v psychickém i fyzickém zdraví.

Veterinář a psí psycholog MVDr. Alexandr Skácel pro Denik.cz vyzdvihuje empatii…

Nedostatek empatie je dle psychologa především záležitost uspěchaného města. Ve spěchu přitom člověk nemá prostor, aby se vcítil do svého čtyřnohého společníka a pochopil jeho skutečné potřeby:

Jsou například psi, kteří jsou povahou introverti. Pak bychom jim měli pořídit boudu nebo pelíšek se závěsem, abychom jim dopřáli soukromí. Pes introvert by si měl kam zalézt, když potřebuje. Jak dlouho ho tam nechat? Dokud tam bude chtít být! Až tam pes nebude chtít být, tak prostě přijde. Pes je jako dítě – nemluví, takže si těžko řekne, co potřebuje, a je na člověku závislý. Ale má své potřeby, empatický pán je chápe. Je to o empatii.

Empatie je při výchově a socializaci psa strašně důležitá. A pak ještě nespěchat a věnovat zvířeti čas.

3. Potrava

Kvalitní a vyvážena strava je základem zdraví, tedy i zdravého imunitního systému. Strava by měla zvířeti poskytnout dostatek bílkovin i dalších živin, které fungují jako zdroj energie pro všechny pochody v organismu. Potrava v optimální energetické hodnotě zajistí také optimální váhu psa. Již byla řeč o rizicích spojených s obezitou, rizikem je na druhé také podvýživa, která ústí ve slabost, a tím i slabý imunitní systém. Pro fungování organismu jsou nezbytné i tzv. mikroživiny – vitamíny a minerální látky, které by v kvalitní potravě psa, ať již půjde o granule či jinou formu, neměly chybět.

Fungování imunity ovlivňují i stopové prvky, jako je zinek, měď nebo selen. Nestačí pouze zajistit jejich obsah ve stravě, protože záleží také na jejich formě. Strava pro psa by měla ideálně obsahovat stopové prvky, které budou vysoce vstřebatelné a využitelné. Takové prvky mají organickou, tzv. chelátovou formu. Právě obsah stopových prvků v podobě chelátů jsou další z benefitů krmiv Nativia.

4. Probiotika

Trávicí systém zajišťuje vstřebávání živin z potravy, je však také sídlem velké části buněk imunitního systému. Zásadní vliv na imunitu a imunitní reakce má dle studií posledních let střevní mikrobiom. Mikrobiom tvoří miliony a miliony bakterií a dalších mikroorganismů.

Bakterie na jedné straně bývají původci nejrůznějších onemocnění, na druhé straně dnes již víme, že existují i přátelské bakterie, které jako součást mikrobiomu psa příznivě ovlivňují zdraví. Zdaleka se neodrážejí jenom na správném trávení a metabolických pochodech, ovlivňují také psychiku. To platí pro psa, stejně jako pro člověka. Lidský a psí mikrobiom jsou přitom podle nedávné studie mnohem bližší, než si vědci dříve mysleli.

MUDr. David Frej - střevní mikrobiom

Video: MUDr. David Frej – střevní mikrobiom (Youtube)

Složení mikrobiomu se odvíjí od životního stylu, prostředí a stravy. Součástí stravy se přitom mohou stát i tzv. probiotika, tedy živé mikroorganismy, které dle definice Světové zdravotnické organizace podávané v přiměřeném množství přinášejí svým hostitelům zdravotní benefity. Přestože se o přínosu probiotik ve stravě psa vedou diskuse, stala se jedním z nejvyužívanějších doplňků stravy pro psy a nedílnou součástí veterinární medicíny. Na serveru Veterinafarmacie.cz zmiňují mj. jejich imunomodulační účinky.

V článku Probiotika pro zvířata pak vyzdvihují jejich přínosy proti průjmu (ze stresu, změny krmiva) nebo plynatosti. Probiotika mají pomáhat proti plynatosti a dalším potížím psů, které trápí citlivé zažívání. Mají být pomocníkem v případě alergie, atopickém ekzému apod. Preventivně se doporučují podávat před očekávanou stresovou situací, aby ji zvíře lépe zvládlo.

Podporu mikrobiální populace psího střeva skýtají i probiotika, která se přidávají přímo do krmiva pro psy.

„V reálném prostředí Evropské unie lze však použít pouze schválené a registrované druhy. Pro psy a kočky bychom je přitom spočítali na prstech jedné ruky,“ upozorňuje ve svém článku Mikrosvět v trávicím traktu výživářský specialista Ing. Jan Jirásek.

Jedním ze schválených probiotik je Enterococcus faecium (NCIMB 10415), který využíváme i v krmivech Nativia. V mnoha studiích o této konkrétní bakterii, z nichž mnohé jsou zmiňovány i v povolovacím protokolu Evropské Unie, jsou popsány pozitivní účinky ve smyslu potlačení výskytu bakterií rodů Clostridium a Escherichia coli v trávicím traktu sledovaných jedinců. Další kapitolu ve využití této bakterie ve výživě psů otevřeli v roce 2003 Benyacoub a kol., kteří prokázali její vliv na posílení specifické imunity u štěňat.

Podporu probiotik zajišťují také tzv. prebiotika, která slouží pro přátelské mikroorganismy jako potrava. Přestože zatím nejsou prebiotika tak prozkoumaná jako probiotika, již se hovoří o jejich souvislosti s obranyschopností a imunitními reakcemi organismu.

Pokud jde o psí krmivo, v praxi se s prebiotiky setkáváme například s inulínem čekanky. Ani ten nechybí ve zmiňovaném krmivu Nativia.

REKLAMA

Hypoalergenní granule Nativia

 

5. Péče

Ať již jde o přiměřený pohyb nebo vyváženou potravu, jde o součást péče o psa, která je plně v rukou jeho majitele. Právě znalost a odpovědnost chovatele se odráží i v tom, jak silný imunitní systém má pes.

Je také na chovateli, aby minimalizoval možná rizika ohrožující zdraví zvířete. V létě půjde například o dostatečný pitný režim. V zimním období zase půjde například o zvládnutí přechodu z vyhřátého domova do zimy. V případě psů chovaných doma je na místě zvážení psího oblečku, už jen proto, že venčení je pro psa nezbytné za každého počasí, dokonce i tehdy, když je tak, „že by psa ven nevyhnal“. O významu pohybu již ostatně byla řeč…

Pes a sníh aneb to je ale bžunda 🙂

Video: Pes a sníh, resp. psi a sníh (Youtube)

Literatura

  • Bucksch, M: Jak správně krmit psa: Praktické rady a tipy na základě nejnovějších poznatků. Praha: Grada, 2018. ISBN: 978-80-2710-746-9
  • Laukner, A.: Pes – správné krmení: jednoduše, chutně, zdravě. Praha: Grada, 2006. ISBN: 80-247-1761-1
  • Kitchenhamová, K.: Pes – člen rodiny. Praha: Esence, 2020, ISBN: 978-80-242-6534-6

Internetové zdroje

/1/ Haveldová, D.: Zvěrolékař Alexandr Skácel: Nezapomínejte svého psa chválit. Deník.cz [online]. Praha: VLTAVA LABE MEDIA, 2. říjen 2014 [cit. 2019-12-14]. Dostupné z: https://www.denik.cz/bydleni/zverolekar-alexandr-skacel-nezapominejte-sveho-psa-chvalit-20141002.html

/2/ Probiotika ve výživě zvířat. Veterinárnífarmacie.cz [online]. Veterinárnífarmacie.cz, 23. září 2016 [cit. 2019-12-14]. Dostupné z: https://www.veterinarnifarmacie.cz/pes/vyziva-a-metabolismus/veterinarni-doplnky-vyzivy/item/81-probiotika-ve-vyzive-zvirat

/3/ Jirásek, J.: Mikrosvět v trávícím traktu. Nativia-pet.cz [online]. Letohrad: Nativia, 25. září 2017 [cit. 2019-12-14]. Dostupné z: https://www.nativia-pet.cz/cs/aktuality/mikrosvet-v-travicim-traktu

/4/ Fornusková, A.: Jsme to, co jíme: strava určuje složení střevního mikrobiomu více než evoluce. AVČR.cz [online]. Praha: Akademie věd ČR, 19. srpen 2019 [cit. 2019-12-14]. Dostupné z: https://www.avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/biologicko-ekologicke-vedy/Jsme-to-co-jime-strava-urcuje-slozeni-strevniho-mikrobiomu-vice-nez-evoluce/

/5/ Kluge, J.: Mikrobiom je pro člověka zásadní. Zatím ale nevíme, jaký je ten zdravý, říká mikrobioložka. Rozhlas.cz [online]. Praha: Český rozhlas, 30. srpen 2018 [cit. 2019-12-14]. Dostupné z: https://plus.rozhlas.cz/mikrobiom-je-pro-cloveka-zasadni-zatim-ale-nevime-jaky-je-ten-zdravy-rika-7600363

/6/ Šotová, Z.: Uslintaná pusa od psa může mít příznivý vliv na naše zdraví. Radaveterináře.cz [online]. Praha: HKR Vet, 13. září 2016 [cit. 2019-12-14]. Dostupné z: >https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/uslintana-pusa-od-psa-muze-mit-priznivy-vliv-na-nase-zdravi-60

…a vlastní poznatky a zkušenosti

5P pro silný imunitní systém psa

Silný imunitní systém je synonymem zdraví. Podpora imunity je zvláště v období podzimu a zimy. Silná imunita pomůže, když řádí psincový kašel, ale třeba i tehdy, kdy je zvýšená aktivita klíšťat.

Autor: Redakce U KOCOURA DOMA

Vyznáváme šťastné doma, přinášíme tipy na vrnivou spokojenost a harmonii. Hledáme inspiraci pro útulné bydlení, kde mají své místo domácí mazlíčci nebo pokojové rostliny. Jsme milovníci zvířat a přírody. Více…

Jsme pisálci, fotografové a designéři života. Jsme také autoři, redaktoři, tvůrci obsahu, správci a provozovatelé webu.

Chceme být otevření a pravdiví. Přestože web U KOCOURA DOMA primárně slouží jako osobní blog, nevylučujeme ani placené formy spolupráce tak, abychom alespoň částečně pokryli náklady na provoz, správu webu a tvorbu obsahu.

Sdílíme své vlastní zkušenosti, čerpáme ze zkušeností jiných, jako zdroj využíváme i odborníky a experty z oboru, z nekomerční i komerční sféry. Nebráníme se různým formám #spolupráce, pokud nám umožní zachovat si autenticitu webu.

Tento článek vznikl na základě spolupráce.

PES | GRANULE PRO PSA | ČESKÉ GRANULE | NATIVIA

Trendy ve výživě psa

Současné trendy ve výživě psa

Nejenom lidská výživa, ale i výživa psa podléhá různým módním trendům. Tím největším trendem, se kterým se v souvislosti s domácími mazlíčky setkáváme, je tzv. humanizace, tedy polidšťování zvířat. Stejně jako se lidé zajímají o zdravou výživu, zajímají se o zdravou výživu psů nebo koček. Kvůli zdraví chtějí pro svého chlupáče do misky to nejlepší,…

Krmivo pro psa

Krmivo pro psa. Co byste o něm měli vědět?

Přestože má výživa psa a člověka mnoho společných rysů, každý z nich má rozdílné požadavky na složení potravy. Člověk je všežravec. Pes je masožravec, ač se za tisíce let domestikace od vlka jako čistého masožravce částečně přiblížil k člověku jako všežravci. Odpovědnost za plnohodnotnou výživu a vyváženou krmnou dávku nese za psa jeho majitel. I…

5/5 - (6 votes)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *