Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiče sdílí fotky nahých dětí i jejich genitálií. Expert varuje: Ráj predátorů

Autor: Nikola Forejtová - 
15. prosince 2019
06:30

Dítě sedící na nočníku, pojídající špagety či šťastně se usmívající z vaničky - snímky, které byly kdysi jen součástí rodinných alb. Dnes se ale podobné fotografie objevují volně na sociální síti. Sharenting, jak se trend nazývá, je ale lákadlem predátorů, varuje přes Blesk Zprávy odborník na kyberbezpečnost. Rodiče se mnohdy nebojí zveřejnit i detail genitálu, například když žádají o radu, jak se zbavit opruzeniny. Podobné snímky se přitom mohou dítěti vrátit jako bumerang v dospělosti. Za sdílení dětského soukromí bez souhlasu už dokonce ve Francii hrozí mastná pokuta. V ČR podle výzkumu někdy sdílelo obnažené dítě 20 procent rodičů. 

„Prosím, nevíte, co to je?“ - věta, která se stále častěji objevuje na sociální síti a na internetových stránkách. Většinou ještě s přiloženou fotografií. Zeptat se tzv. doktora Fejsbůka je dnes rozšířeným trendem, mnohdy ale nebezpečným. Rodiče se totiž kolikrát nezdráhají zveřejnit i detail genitálu.

Neuváženě sdílený snímek s poloobnaženým dítětem může mít v budoucnu neblahé následky (ilustrační snímek). Neuváženě sdílený snímek s poloobnaženým dítětem může mít v budoucnu neblahé následky (ilustrační snímek). | Profimedia

Roztomile na nočníku či ve vaně

Neobjevují se jen snímky, kde lidé žádají o pomoc s diagnostikou. Nalézt se dá celá řada fotografií, kde je dítě vidět nahé. Ať už na fotce z porodnice, z letní dovolené nebo jen z obýváku, kde si dítě hraje bez oblečení. 

Někteří zajdou ještě dál a nebojí se zveřejnit snímek, kde je dítě „vtipně“ pokálené, či kde je vidět s plnou plenou s dotazem, zdali je stolice v pořádku. 

V zahraničí už tento trend pojmenovali termínem „sharenting“. Jedná se o spojení dvou anglických slov share (sdílet) a parenting (rodičovství). 

Expert: Predátoři jsou ve střehu

Podle expertů může být sdílení dětských fotografií nebezpečné a neuvážené. S tímto názorem se shoduje i analytik Luděk Sefzig z Centra kybernetické bezpečnosti. „Je to velmi neopatrné. V budoucnosti se jim může stát, že kolega nebo spolužák jejich nahé fotografie najde. Může to mít vliv ve škole i v budoucí kariéře,“ zmínil Sefzig Blesk Zprávám.

„Predátoři navíc cíleně vyhledávají různé stránky, zaměřují se i na fotografie z letních dovolených. (…) Mnohdy i takové snímky prodávají na Dark webu,“ pokračuje dále expert.

Lidé si podle něj neuvědomují, jak mohou snímky kolovat po internetu a kam se mohou dostat. „Jakmile jakákoliv data protečou přes net, je vysoká pravděpodobnost, že je to někde uchováno,“ odpovídá Sefzig na dotaz, jestli pomůže takový snímek smazat.

Pětina rodičů postuje nahé dítě

Podle výzkumu projektu E-bezpečí celá pětina rodičů někdy sdílela či postovala fotografii obnaženého dítěte. Až tři procenta přiznalo, že se pochlubilo nahým novorozenětem. Do výzkumu se ale zapojilo jen 1093 rodičů, výsledek tak může být v celorepublikovém měřítku mnohem vyšší. 

Z výzkumu dále vyplývá, že 81 procent fotografií sdílené rodiči sice nemá sexuální obsah, je však jasně vidět obličej dítěte. Z 20 procent se jedná o snímek, kde je dítě částečně obnaženo a je poznat identita. 4 procenta rodičů pak přiznalo, že sami občas sdílejí své intimní fotografie. 

„Obecně jsou Češi málo informovaní o možném nebezpečí v kyberprostoru. Je nutné se zaměřit na prevenci. Vzdělávat nejen samotné děti, ale samozřejmě i rodiče. Aby věděli, že některé věci nejsou normální,“ míní Sefzig.

Na cloudu není bezpečno

Bezpečný podle Sefziga není ani ukládání a zálohování fotografií na internetové úložiště. Ta se totiž dají hacknout. „Náš mobilní telefon, když máme zapnuté nějaké cloudové úložiště nebo streamování, už ve chvíli, kdy něco vyfotím, tak to posílá na internet,“ vysvětluje. 

Výzkum E-bezpečí pak ukázal, že zrovna cloud využívá 19,12 procent oslovených rodičů. Někteří z nich volí i veřejná úložiště fotografií a fotobanky. Pět procent respondentů pak uznalo, že má fotografie dětí na veřejném profilu na sociální síti. 

„My se specializujeme na firmy a úniky dat v byznysu, ale stává se, že přijde dotaz na dohledání osobních dat. Když přijdete o dokumenty, tak to oželíte, ale ztráta osobních fotografií se vás dotýká. I to je motor pro lidi, aby si snímky zálohovali a sdíleli, protože mají pocit, že o data nepřijdou. Neuvědomí si ale, že se s tím nese riziko, že ty data nejsou v bezpečí a nemusíme být jejich pány,“ dodává expert závěrem.

Ve Francii se dokonce v roce 2016 rozjela velká policejní a mediální kampaň, ve které nabádali rodiče, aby fotky svých dětí nezveřejňovali. Za veřejné sdílení fotek bez souhlasu ratolestí může francouzský soud udělit i tučnou pokutu. V přepočtu ve výši jeden milion korun. 

V roce 2017 dokonce jedna osmnáctiletá Rakušanka žalovala své rodiče právě za to, že zveřejňovali její fotografie bez jejího svolení a vědomí. 

Pollo ( 17. prosince 2019 06:29 )

Hloupost je nekonečná. Proč by měli být rodiče nebo Jarabak výjimkou. A jestě se přiznává, nad čím si ulevuje on.

Jarabak ( 15. prosince 2019 08:53 )

Dobrý, dělat by se to nemělo. Ale tomu dítěti se něco stane, když si nad jeho fotkou někdo někde vyhoní? Zase se trošku uklidníme, ne?

Zobrazit celou diskusi