InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Gump – jsme dvojka - promítání filmu

    Čtvrtek 28.3 16:00 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

  • Basstard Beatz w. Magenta & Tony P

    Čtvrtek 28.3 21:00 - Klub K2 Sokolský ostrov 1, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 

Neúspěšní kandidáti reagují na výsledky strakonických voleb

AKTUALIZOVÁNO - 15.12.2019 14:49

STRAKONICE – Zůstali pod čarou nebo zklamali. Zástupci neúspěšných stran a hnutí v opakovaných volbách ve Strakonicích hledají příčiny, proč se jejich značka pravděpodobně neobjeví v zastupitelstvu města. Tam voliči poslali jen Strakonickou Veřejnost, Trojkoalici a Jihočechy.

Jihočeši mají jednoho zastupitele

Jihočeši 2012 získali necelých sedm procent a mají jediný mandát. Ten vybojoval bývalý starosta Pavel Vondrys až z osmého místa kandidátky. Jednička Jihočechů Miroslava Zralá poděkovala voličům za hlasy, které Jihočechům odevzdali. „Věříme, že Strakoničtí rozhodli dobře podle svého uvážení. Nám nezbývá než výsledek respektovat. Věřím, že nové zastupitelstvo bude pracovat ve prospěch města," řekla Miroslava Zralá. Na nízký volební výsledek Jihočechů uvedla, že lidé potvrdili trend z loňských řádných voleb a dali nadpoloviční většinu Strakonické Veřejnosti.

Klausova Trikolóra

Hnutí Trikolóra, které založil poslanec Václav Klaus mladší, prošlo prvním testem právě ve Strakonicích. I když si věřilo na atakování potřebné pětiprocentní hranice, získalo 3,3 procenta hlasů. Lídr kandidátky František Toman to ale nevidí tragicky. „Opticky to nevypadá nic moc, ale vzhledem k tomu, že jsme začali fungovat dva a půl měsíce před volbami, tak si myslím, že výsledek tomu odpovídá. Přeskočili jsme parlamentní strany. Očekávali jsme, že víc než pět procent nedostaneme, protože zase tak mediálně známí nejsme. Řekněme, že je to slušný výsledek. Jsem rád, že volby probíhaly v klidu. Hodnotíme je jako velmi slušné. Takže za nás dobré. A za tři roky uvidíme," řekl Toman.

Zklamaní komunisté

Do zastupitelstva se nedostali ani strakoničtí komunisté. Marie Pavlovičová z KSČM je z výsledku strany lehce zklamaná. „Jsem trochu smutná, ale respektuju volbu obyvatel Strakonic a beru to na vědomí. Strakonické Veřejnosti úspěch přeji. My budeme pracovat dál, jako doteď. Děláme pro lidi ve městě různé akce a přednášky, takže v tom pojedeme dál," uvádí Marie Pavlovičová. Výsledek 2,23 procenta bere jako realitu. „Přáli jsme si být v zastupitelstvu, ale abych byla upřímná, moc jsem tomu nevěřila. Pohybuji se mezi lidmi a jejich reakce na mě dělaly dojem, že budou volit jednu stranu. Obyvatelé rozhodli a to já respektuji," dodává Pavlovičová.

Místostarosta končí

Volba pro město lídra kandidátky a současného místostarosty Josefa Štrébla nezískala ani dvě procenta a je tak jasné, že minimálně na jeho postu ve vedení města dojde ke změně. „Předpokládal jsem, že to tak dopadne. Potvrdilo se, že Strakonická Veřejnost zvítězí a získá ještě o jeden mandát víc. Jasně se projevilo přání strakonických občanů," uvedl.

Janský: Vedli proti mně kampaň

Lídr neúspěšné Změny pro Strakonice Karel Janský řekl, že lidé ve Strakonicích měli dostatek informací, co se ve městě děje a jak byly zmanipulované loňské řádné volby. Změna má 2,56 procenta, takže proti minulému roku ještě ztratila. Karel Janský za tím vidí negativní kampaň konkurence. „Například po městě rozhlašovali, že jsem agentem ministra Tomana, abych tu prosadil malou vodní elektrárnu. Rozjela se nenávistná kampaň na Facebooku. Přidal se k tomu i tah města dát občanům všechno zdarma. Mám informace, že bylo volit málo mladých lidí. Ostatní subjekty, kromě nás a asi i Jihočechů, zvolily taktiku, že se nehádají a jsou klidné. Rezignovalo se na boj se zlem a upozorňování na nepravosti," myslí si Karel Janský, který vloni výsledek voleb napadl. Soud mu vyhověl a volby se opakovaly.

„Tady se zprivatizovalo město, řekl to i Krajský soud. Určitá skupina lidí ovládla Strakonice. Hrdlička, Oberfalcer, Christelbauer a Zoch – to je tvrdé ideologické jádro. A teď mohou na dobytém území dělat, co chtějí," říká Janský a myslí si, že Strakonická Veřejnost udělala 14. prosince i krok k vítězství ve volbách v roce 2022. „Nepůjde je sestřelit. Jakmile je někdo bude chtít ohrozit, dají další věci zadarmo. Ukázalo se, že opoziční strany nejsou schopné se spojit. V roce 2014 se Strakonická Veřejnost dostala k moci negativní kampaní. A když někdo teď upozorňuje na skutečné problémy, tak je obviňován, že hází špínu," dodává Karel Janský.

ANO čekalo víc

Reprezentant místní organizace ANO ve Strakonicích Alfons Smolej říká, že překročení pětiprocentní hranice si hnutí přálo. „Voliči byli jiného názoru a rozhodli, že jim stávající politická situace vyhovuje," dodal lídr kandidátky Smolej. Hnutí ANO získalo ve Strakonicích 3,07 procenta.

Poprvé Národní obroda

Poprvé se o hlasy ucházelo také nacionalistické hnutí Národní obroda. Kandidoval za něj jen Karel František Ladislav. Místopředseda strany hnutí Pavel Matějný řekl, že 37 hlasů pro jediného kandidáta považuje při prvních volbách za ucházející výsledek. „Při krajských volbách už postavíme celou kandidátku," řekl Matějný.

Reakci hnutí SPD redakce zjišťuje.

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Stanislav 

    Reagovat

     

    Bez SPD, Komunistů, Trikolóry a Národní obrody. Naprosto super. Palec nahoru pro lidi ze Strakonic :-)

    Vloženo 25.12.2019 11:02:36

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Blahopřeji SV k výraznému volebnímu úspěchu. Doufejme, že tento potenciál využijí ve prospěch rozvoje a rozkvětu města Strakonice. Lze jen doufat, že profláknuté "demokratické" demokratické strany typu ODS, TOP09, STAN,KDU-ČSL ostrouhají stejným způsobem všade jende v příštích volbách.

    Vloženo 15.12.2019 14:29:29

    • Milionchvilekprodemokracii 

      Reagovat

       

      Ostrouhali populisti : křivohubci, pitomijovci, burešovci, kýdžejovci a gotwaldovo pohrobci. Jinak 3 koalice: TOP09-ODS-KDUČSL získali 3 mandáty. Takže si soudruhu nepleťte dojmy s pojmy.

      Vloženo 15.12.2019 23:12:22

      • Milionchvilekprodemokracii II 

        Reagovat

         

        Omyl, populisti vyhráli.

        Vloženo 16.12.2019 00:27:00

      • Jan 

        Reagovat

         

        Pěkně lezeš socanům do zádele ty milone, ty už vlastně ani nevylejzáš. Připrav se vítači, že tě co nevidět poženeme i s přivandrovalcema ze země praotce Čecha.

        Vloženo 16.12.2019 08:17:07

  • José 

    Reagovat

     

    Pan Janský zapomněl ještě zmínit, že v tom má prsty Putin a také Si Ťin-pching. Možná by to měla vyšetřit BIS v čele s Koudelkou.

    Vloženo 15.12.2019 13:41:22

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace