Menu
FANZINE.cz
Komiks

RECENZE komiksu Marjane Satrapiové Šitíčko

Ondřej Pešek

Ondřej Pešek

15. 12. 2019

Kdysi BB/art v Česku platil za nejdůležitějšího vydavatele na poli grafických románů, alternativních komiksů a toho, čemu fanoušci superhrdinů říkali komiksy pro pseudointelektuály. Roku 2006 svou pozici potvrdili milníkem světového komiksu, Presepolis Marjane Satrapiové. Dva roky nato dva další z jejích zářezů na obličeji moderního komiksu, Kuře na švestkách a komorní Šitíčko. Šest let zpátky následovalo souborné vydání Persepolis. Nyní konečně také nové vydání Šitíčka.

Šitíčko má podtitul Důvěrné rozhovory íránských žen. A podtitul zcela vystihuje obsah komiksu. Parta žen, příbuzných i kamarádek, se po obědě sesedne, aby probíraly ženské věci. Mluvily o kamarádkách za jejich zády, mluvily o mužích za jejich zády, a vše zlehčovaly všudypřítomnou jízlivostí a humorem.

Marjane Satrapiová
Marjane Satrapiová (1969) se narodila v Raštu, strávila mládí v Teheránu, dospívala ve Vídni a žije v Paříži. Především o Íránu vypráví její první komiks, který ji zapsal do dějin jako jednu z nejdůležitějších ženských autorek světového komiksu: Persepolis. S Íránem se rozhodně dá spojovat i zbytek její česky vydané tvorby, Kuře na švestkách o posledních dnech hráče na tar a Šitíčko z íránských dámských posezení u čaje.

Důvěrné rozhovory íránských žen opravdu neznějí jako čtení pro každého. Přesto si dovolím jako vlastník mužských pohlavních orgánů tvrdit, že se u nich pobaví i zástupci toho méně něžného pohlaví. Možná se s nimi neztotožní tolik jako dámy, ale rozhodně se u nich pobaví.

Satrapiová se v Šitíčku opět ukazuje jako veselá autorka s nadhledem. Její postavy a komentáře srší jízlivostí, ironií a potutelnými posměšky. A přesto podává s touhle lehkostí jinak závažná témata jako panenství před manželstvím nebo domluvené svatby.

Jediný možný problém knihy vidím v adjektivu íránských. Ano, jedná se o íránské ženy, ale odmyslíme-li si tu trošku úštěpků straně domluvených manželství, nepoznali byste, že se nejedná o ženy evropské. A to s největší pravděpodoností evropských puberťaček nebo mladších dvacátnic. Žádný extra hluboký ponor do íránských zajímavostí nečekejte, není-li pro vás zajímavostí to, že ty privilegovanější z íránských žen se od těch evropských moc neliší. Možná by bylo zajímavější, zaměřila-li by se Satrapiová na odlehlé venkovy a prosté ženy z lidu.

Ovšem možná právě ona podobnost byla tím, na co chtěla Satrapiová ukázat. Případně to, že ženy se nemusí stydět mluvit mezi sebou o čemkoli, ať už jsou kdekoli.

Nejlíp si člověk vylije srdce, když mluví o jiných za jejich zády…

Kresebně pak Satrapiová podává to, co od ní čtenáři protřelí Persepolí již očekávají, jen tentokrát často prezentuje jen jeden až dva obrázky na stránku. To ale ničemu nevadí; Satrapiová rozumí komiksovému médiu do posledního tahu štětcem a právě dostatkem volného místa a velkoformátovými obrázky dodává rozhovorům na přirozenosti a plynulosti. Na lehkosti vážným tématům.

Šitíčko funguje po každé stránce na každé stránce. Komiksové umění ad perfectum, a přesto zábavné. Jen bohužel ne příliš obohacující a polovina publika se do něj vžije více než ta druhá.

Originální název: Broderies
Český název: Šitíčko
Scénář a kresba: Marjane Satrapiová
Překlad: Richard Podaný
Počet stran: 136
Vazba: Pevná s přebalem
Vydal: BB/art, Praha 2019 (druhé vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

RECENZE komiksu Marjane Satrapiové Šitíčko

Hide picture