Pekař Bláha chystá v centru posilovnu se saunou, zbavuje se naopak Číňanů

  6:46
Snaha o oživení a proměnu někdejšího obchodního centra Delta, dnes LBC, pokračuje i pět let od doby, kdy jej koupil podnikatel Jiří Bláha. Slibované popínavé rostliny se ještě po bílé fasádě neplazí. Značnými změnami však prochází interiér.

Bývalá Delta, nyní OC LBC zatím září bíle. Do budoucna by ale budovu měly obalit popínavé rostliny. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Příští rok na jaře otevře ve čtvrtém podlaží obří posilovna s wellness. Čínská restaurace ke konci prosince skončí. Naproti tomu, třetí podlaží změní svůj koncept. Přesune se sem kadeřnictví a doplní ho služby jako pedikúra nebo masáže.

„Až dotáhneme projekt posilovny, bude už Delta z devadesáti pěti procent zaplněná. V pátém patře ještě budeme usilovat o otevření ordinací lékařů. Pro ně ještě zbude asi dvě stě metrů čtverečních,“ řekl Robert Volák - Ředitel OC LBC.

Budovaná posilovna má patřit k největším a nejmodernějším v Liberci. Posilovací stroje, ale nezvykle i sauny, zaberou plochu téměř 1700 metrů čtverečních. „Netradiční bude to, že posilovny i sauny budou mít návštěvníci k dispozici v rámci jedné ceny,“ zmínil Jiří Bláha.

Stavební práce už běží. S otevřením se počítá na konci dubna. „Vejdete do klubu a můžete jít cvičit nebo si ve velkém wellness se třemi saunami odpočinout. Nebo vše zkombinovat. Podobný koncept, pokud vím, posilovny v Liberci nenabízejí. I proto se konkurence nebojíme. Delta má navíc z hlediska návštěvníků velmi dobrou polohu,“ sdělil za firmu I’m Fit Igor Macášek.

Ve čtvrtém patře najdou návštěvníci i aerobní sál, kde se plánuje například cvičení rodičů s dětmi. „Napojíme se na kvalitní vzduchotechniku Delty. Zajistí po celý rok příjemné klima,“ dodal Macášek.

S posilovnou bude v obchodním centru, jež léta čekalo na zaplnění a skomíralo, 32 provozoven. Dům se dvěma podzemními a pěti nadzemními podlažími, nabízí 7500 metrů čtverečních nájemních ploch.

„Oživit dům se nám daří. Jen k nám do pekárny přijde denně asi tři a půl tisíce lidí, do naší jídelny dalších patnáct set. Věříme, že posilovna přitáhne další lidi,“ doufá Jiří Bláha.

Vlastníkem domu je od prosince 2014. Hned zpočátku se snažil snížit náklady na provoz. Vybudoval například plynovou kotelnu, aby centrum mohl odstřihnout od teplárny a snížil tak náklady na provoz. Centrum také třeba dostalo úspornější typy svítidel. „Přineslo nám to obrovské úspory a dům nemusíme dotovat,“ nastínil Bláha.

V březnu 2016 otevřel v prvním patře zhruba na ploše 1500 metrů čtverečních samoobslužnou jídelnu. Jídelní plochu později rozšířil o terasu. Jídelna díky tomu pojme 360 lidí.

„Uvažujeme ještě o tom, že bychom terasu předělali, aby se dala zastřešit a fungovala i v zimě. Je to ale složité. Než jsme vůbec terasu mohli udělat, trvalo to kvůli potřebným povolením dva roky. Jsme totiž v památkové zóně,“ uvedl Jiří Bláha.

Od plánů na zmíněné popínavé rostliny, které se měly původně ze střechy plazit po fasádě, ještě prý centrum neupustilo. „Praktické řešení není úplně jednoduché. Vize ale žije, rádi bychom se k ní vrátili. Určitě to ale nebude příští rok,“ nastínil Robert Volák.

Autor: