reklama

O odhalení "teroristického spiknutí" informovala vláda autoritářského prezidenta Madura v sobotu. Podle ní měla skupina přepadnout tuto neděli dvě vojenské posádky a "vyvolat násilnosti v šesti státech (venezuelské federace)". V neděli Nicolás Maduro prohlásil, že za tímto komplotem byl Juan Guaidó, López a opět také americká a kolumbijská vláda.

"Leopoldo López je fašistické monstrum a psychopat, který byl v předchozích dvaceti letech za všemi pučistickými a násilnými činy. Má násilí v krvi, je duševně posedlý násilím a navíc je zloděj," prohlásil Maduro před takzvaným Ústavodárným shromážděním. To ustavil jeho režim jako svůj zákonodárný sbor poté, co parlament po volbách z konce roku 2015 ovládla poprvé po mnoha letech opozice.

López byl několik let venezuelským režimem vězněn kvůli protivládním demonstracím z roku 2014, předloni byl propuštěn do domácího vězení, z něhož mu letos v dubnu pomohl šéf tajné služby, jehož poté Maduro sesadil. Nyní pobývá López v rezidenci španělského velvyslance v Caracasu.

Podle Madura se měl spiknutí účastnit i americký diplomat James Story, který dříve působil na americké ambasádě v Caracasu a nyní je na ambasádě v Bogotě. Začátkem roku Maduro přerušil s USA diplomatické styky kvůli tomu, že Washington uznal za venezuelského prezidenta Guaidóa. Ten se v lednu prohlásil za dočasnou hlavu státu z pozice předsedy parlamentu poté, co poslanci odmítli další Madurův mandát kvůli tomu, že podle nich vzešel z nedemokratických voleb.

Madurovu vládu, jejíž režim viní opozice i mezinárodní organizace z porušování lidských práv, se opozici v čele s Guaidóem nedaří přimět k demisi. Maduro má totiž stále na své straně kromě Ruska či Číny i velení armády, i když několik důstojníků a řada vojáků od ledna vyjádřila loajalitu Guaidóovi. Ti, jimž se nepodařilo utéct ze země, skončili ve vězení.

Zatčena byla i skupina vojáků, která letos 30. dubna otevřeně podpořila Guaidóa, když z kasáren na okraji Caracasu veřejně vyzval armádu k podpoře v konečné fázi svržení Madura. Jeho vládu viní opozice i řada expertů také z kolapsu venezuelské ekonomiky.