Alergie řádí i v zimě. Odborník radí, jak ji rozeznat od běžného nachlazení

Alergie řádí i v zimě. Odborník radí, jak ji rozeznat od běžného nachlazení
Zdroj: Pixabay.com

Budete se divit, ale i zimní období s sebou přináší problémy spojené s alergiemi. Zatímco obyčejná rýma za chvíli odezní, alergie nikoliv. Jaké jsou příčiny alergických reakcí v zimě? A jak rozeznat alergii od obyčejné rýmy?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 16. 12. 2019 12:00

Venku mrzne a vy chcete mít doma teploučko, ale právě kombinace nevětraného prostředí a topení není příliš povzbudivá pro vaše nejmenší, zvláště pokud mají sklony k alergiím, nebo dokonce alergiky. Jak u dítěte poznat rozdíl mezi alergií a běžným nachlazením?

Na to jsme se zeptali předního odborníka z oblasti alergologie a klinické imunologie doc. MUDr. Jaromíra Bystroně, CSc., z Fakultní nemocnice v Olomouci.

Odborník vysvětluje

"U lehčích forem významné rozdíly nejsou, u infekcí se zánět projeví většinou zvýšenou teplotou a bývá v epidemiologické souvislosti s infekcemi v okolí, případně kolektivu nemocného. Většina alergií má sezonní charakter, a proto u alergika v typické sezoně, například když kvetou trávy, je mnohem pravděpodobnější, když má rýmu, škrábání v krku, kašlání, že se jedná o projevy alergie než infekce. Jednoznačné rozlišení se ale dá uskutečnit jen podrobnějším laboratorním vyšetřením,“ vysvětluje doc. MUDr. Jaromír Bystroň.

Celosvětový problém

Alergie je zkrátka nepřiměřená reakce imunitního systému na vnější podněty, které jsou běžnou součástí našeho života. V současné době představuje celosvětový zdravotnický problém. V některých zemích její výskyt u dětí a adolescentů dosahuje až 40 %. Přesto se zdá, že neexistuje jednotný názor na způsob přenosu alergického onemocnění.

Co na to říká doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.: "Vloha pro alergii je dědičná. Jak se odhalilo složení lidského genomu, zjistilo se, že 60 % lidské populace v sobě nese geny pro alergii. Ne u každého se však tyto geny rozvinou. K tomu je potřebný vliv zevního prostředí (strava, infekce, znečištění ovzduší a další vlivy), takže skutečný rozvoj alergií zatím vidíme jen  u přibližně 25 %  populace, a ne u celých 60 %."

Viníci zimních alergií

Častými příčinami alergických reakcí v zimě bývá prach, plísně a hlavně roztoči, kterým se daří právě v nevětraném a teplém prostředí. Tyto nepříjemné organismy se živí zbytky lidské kůže, která se z těla každého z nás odlupuje. Nejčastěji se vyskytují v bytových textiliích, především v kobercích. Jde o významný alergen související s rozvojem průduškového astmatu.

Zbraně proti alergenům

Nejúčinnější zbraní proti alergenům je důkladné vysávání, větrání a pobyt s dítětem na čerstvém vzduchu. Kromě kvalitního vysavače je výborným pomocníkem i zvlhčovač vzduchu, který je vhodné umístit do dětského pokoje. Vlhkost vzduchu by měla být ideálně pod padesáti procenty. Samozřejmě pomůže, když se zbavíte přebytečných a starých textilií. Zejména lůžkoviny byste měli prát při teplotě vyšší než 65 stupňů, aby došlo k ničení roztočů.

Je důležité si uvědomit, že pokud dítě trpí v zimním období častými potížemi, které se podobají nachlazení, může mít ve skutečnosti alergii. Lékař je schopen na základě vyšetření stanovit příčinu alergie, vypracovat plán léčby a doporučit prevenci. Léčba by měla vždy probíhat v ordinaci specialisty (alergologa, imunologa).

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články