‚Odhalili jsme věci, o kterých jsme neměli tušení.‘ Rekonstrukce vrátila Státní opeře původní podobu

Praha bude mít od nového roku jeden z nejmodernějších divadelních domů v Evropě – a to díky rekonstrukci Státní opery. Její největší oprava v historii už je ve finále, naposledy v ní takto rozsáhle pracovali stavebníci před půl stoletím. Rekonstrukce vyšla na 1,3 miliardy korun a záměrem bylo vrátit budově nedaleko hlavního nádraží původní podobu, jakou měla před sto třiceti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní opera v Praze

Státní opera v Praze | Zdroj: Národní divadlo

„Sama budova z konce 19. století je dost na současné divadelní poměry netypická, postavili si ji pražští Němci jako své divadlo ve velmi zdobném stylu a my jsme se ji rozhodli opravit tak, jak vypadala v roce 1888. Používáme technologie, které z ní udělají jednu z nejmodernějších divadelních budov přinejmenším ve střední Evropě,“ vysvětlil Českému rozhlasu generální ředitel Národního divadla Jan Burian. Státní opera je součástí první české scény od roku 2012.

Unikátní 360° pohled do útrob Státní opery. Takhle už ji neuvidíte, změní ji rekonstrukce

Číst článek

Státní opera se stavěla necelé dva roky, vůbec její první zásadní rekonstrukce trvá o rok déle. „Podařilo se nám do budovy dostat nejmodernější vychytávky, i proto oprava stála víc, než jsme původně před lety počítali. Nechali jsme vybudovat úplně novou točnu, v celém objektu je nová vzduchotechnika,“ vypočítává Burian vícenáklady za opravu, která měla podle původních předpokladů stát 900 milionů korun.

Divadlo před 130 lety navrhla vídeňská firma Fellner und Helmer, která spolupracovala s architektem vídeňského Burgtheatru Karlem Hasenauerem. Práce na pražské budově řídil pražský architekt Alfons Westmüller. Stavba Státní opery (tehdejší Nové německého divadlo, 1888–1939) trvala necelé dva roky. Poprvé se v ní hrálo 5. ledna 1888.

Původní podlahy

Současná rekonstrukce odhalila řadu tajemství, včetně původních podlah
Zásadní opravu zažila budova Státní opery (tehdejší Smetanovo divadlo 1949–1992) naposledy před půl stoletím, a to v době, kdy se v roce 1967 začala razit první trasa pražského metra a stavět Federální shromáždění.

„My jsme při opravě odhalili věci, o kterých jsme neměli ani tušení. Například hned u vstupu. Když jsme sundali podlahy, tak pod nimi ležela nádherná terasová dlažba a bylo pro nás skutečnou výzvou ji navrátit zašlou krásu,“ popisuje provozně technický ředitel Národního divadla Václav Pelouch, který je u rekonstrukce Státní opery úplně od začátku a o rekonstrukcích objektu ví mnohé.

„Vůbec nepřeháním, když si dovolím říct, že nebýt stavby metra a Federálního shromáždění, tak by se tehdejší Smetanovo divadlo v 70. letech vůbec neopravovalo. Hodně materiálu z budování metra i budovy Federálního shromáždění skončilo právě tady v Opeře – jako například dlažba. Ale tu jsme teď dali pryč a od 5. ledna budou diváci chodit po té původní krásně zdobné podlaze.“

Ve foyeru divadla budou nejenom původní podlahy z konce 19. století, ale svou autentickou podobu získala i večerní pokladna hned naproti hlavním vchodovým dveřím. Pod deskou z dřevotřísky restaurátoři objevili sklo s ornamenty květin. Vedení Národního divadla věří, že i k této pokladně bude přicházet hodně návštěvníků, aby si zde zakoupilo vstupenky na plánovaná představení. První z nich bude 5. ledna.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme