Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Česko

Jirousova, Hejného či Ivana Hlinky. Praha schválila nová jména ulic, o místě pojmenovaném po Gottovi se zatím jedná

Miloš Forman pózuje s cedulí s názvem ulice Formanova (ilustrační foto). foto: MAFRA

Praha - V pražských Vysočanech bude mít ulici hokejista a trenér Ivan Hlinka, v Řeporyjích básník Ivan Martin Jirous a botanik Slavomil Hejný. Ulice na Vinohradech zase bude upomínat na leteckého generála a odbojáře za druhé světového války Josefa Dudu.
  13:54

Rada hlavního města na pondělním jednání schválila pojmenování 15 nových ulic, jednu nechá přejmenovat. Do registru mají být názvy zapsány do 20. prosince, tabule se jmény ulic by měly být instalovány do 20. ledna.

Ulice Pod spalovnou ve Vysočanech obklopená novým parkem Zahrádky bude přejmenována na ulici Ivana Hlinky. O změnu názvu požádala městská část, aby tematicky sjednotila oblast u říčky Rokytky. Jsou zde ulice dalších slavných sportovců - Nepelova, Hany Maškové a Modrého.

Ivan Hlinka.
Ivan Martin Jirous, foto z roku 2006.

V souvislosti s bytovou výstavbou v Řeporyjích tu bude pojmenováno několik nových ulic. Kromě Jirousovy a Hejného přibude Welzlova podle cestovatele a dobrodruha Jana Eskyma Welzla nebo Sekyrova na počest prvního Čechoslováka na jižním pólu Josefa Sekyry.

Primátor Hřib i Praha 5 zvažují, že po Gottovi pojmenují ulici či jiné prostranství

Ve Vysočanech v místě nových domů vzniknou ulice Smržových a Svatošových. Příslušníci těchto rodin byli nacisty popraveni za pomoc parašutistům v souvislosti s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Satalicích bude nově ulice Hollova a Kauckého na památku válečných pilotů. V Kolodějích mezi ulicemi Panenky a K Dubči bude ulice pojmenována po fotografu Ladislavu Sitenském. Nové ulice budou dále v Hostivaři a Malešicích.

Pojmenování a přejmenování pražských ulic navrhuje místopisná komise na základě požadavků městských částí, stavebních firem, spolků či dalších subjektů. Názvy schvaluje rada hlavního města.

Po říjnovém úmrtí Karla Gotta se začalo mluvit o pojmenování veřejného prostranství v Praze po oblíbeném zpěvákovi. Místopisná komise doporučila čtyři možnosti. „S rodinou pana Karla Gotta projednáváme návrhy na různá místopisná označení po panu Karlu Gottovi. Jakmile bude zmíněné projednávání uzavřeno, budeme informovat veřejnost. Vzhledem k pietnímu charakteru celé záležitosti není naším cílem rodinu tlačit do rozhodnutí, naopak jí poskytujeme dostatek času k důkladnému zamyšlení,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...