Hlavní obsah

Návrhářka Karin Onderková bourá genderové stereotypy pomocí bot

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrhářka Karin Onderková se rozhodla reagovat na čím dál tím víc propíranou problematiku genderu po svém. Navrhla hned několik modelů elegantních střevíců, které jsou dostupné až do velikosti 44. Snaží se tak bourat zavedené předsudky i výrobní stereotypy.

Foto: Shotby.us

Designérka Karin Onderková

Článek

„Myslím, že dobrý design má pomoci řešit problém. Nechtěla jsem proto vyrábět boty jen tak a hledala jsem možnost dát své nové kolekci přidanou hodnotu. Poznávala jsem mezitím různé lidi z LGBTQ+ komunity, a došlo mi díky tomu, že nejlepší přidanou hodnotou by bylo udělat boty v jejich velikostech,“ říká návrhářka, která se v rámci svého oboru může pyšnit již několika domácími i zahraničními úspěchy.

Kapsulová linie sedmi modelů na podpatcích od 2,5 do 12,5 cm z kolekce Cinderella nabízí možnost různorodé volby ženám i mužům bez ohledu na jejich biologický původ.

Foto: Shotby.us

Jednotlivé modely

Samotná výroba bot přitom nebyla procházka růžovou zahradou. „Nejnáročnější bylo přesvědčit dva výrobce (v Bulharsku na boty a v Itálii na podpatky), že jde o dobrý nápad.

Obě firmy se s takovým zadáním nesetkaly a jako nový klient jsem musela získat jejich důvěru. Šlo nejen o neobvyklou cílovou skupinu, velikost, ale i tvar a specifickou povrchovou úpravu. Mohu ale závěrem říct, že převládla důvěra, a jsem za to moc ráda. Nejde ani tolik o finance, jako o přesvědčení firmy, že dělám projekt, který má hlavu a patu,“ popisuje proces vzniku kolekce.

Jak se obléknout na večírky podle návrhářky Josefiny Bakošové

Žena

Luxusním, ručně vyráběným výrobkům dominují výtvarně pojaté podpatky s metalickou povrchovou úpravou, které v sobě nesou symboliku ženské identity a individuace v kombinaci se současnými trendy. Inspirací se návrhářce stal příběh o transformaci Popelky.

Foto: archiv návrhářky

Designérka Karin Onderková

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám