V Krajské zdravotní se školili robotičtí operatéři z plzeňské fakultní nemocnice

0
1044
Ve Školicím centru robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s., v ústecké Masarykově nemocnici, se v těchto týdnech školí tým z Chirurgického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Výcvik robotických operatérů je veden zejména na operace rekta.

Jedním ze školených operatérů je MUDr. Václav Karnos, primář Chirurgického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. „V příštím roce plánují v naší nemocnici zakoupení robotického systému. Vzhledem k tomu, že jsme chirurgické oddělení, školíme se hlavně na operace rekta. Centrum robotické chirurgie v Ústí nad Labem je bezesporu nejšpičkovějším pracovištěm v České republice, proto jsme se přijeli učit od těch nejlepších. Zatím jsme operacím jen přihlíželi, zdejší tým je milý, vstřícný a perfektně svou práci zvládá. Už se těšíme, až nám předají své zkušenosti,“ uvedl MUDr. Václav Karnos.

Ve Školicím centru robotické chirurgie v ústecké Masarykově nemocnici se letos školili lékaři nejen z České republiky, ale také ze sousedního Polska. „V první polovině letošního roku se u nás školili na urologické a chirurgické robotické operace lékaři a sestry z českobudějovické nemocnice. Ze zahraničí to byli dva lékaři z nemocnice Wieliszew v Polsku. V těchto týdnech školíme urologické a chirurgické týmy z plzeňské fakultní nemocnice,“ uvedl MUDr. Jan Schraml, Ph.D., hlavní školitel a přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Výhodou současného školicího centra robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s., v ústecké Masarykově nemocnici je, že se robotičtí operatéři školí na nejnovějším typu robota da Vinci Xi, který disponuje dvěma konzolemi. V praxi to znamená, že na jedné konzoli operuje zkušený operatér a vedle toho se na druhé konzoli operace účastní školený operatér. Školicí centrum rovněž disponuje tréninkovým modulem, na kterém se operatéři zdokonalují ve vedení robotického systému, aniž by zatížili pacienta.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!