16. prosince 2019 • 15:35

Mladík uhranul Ameriku projevem: pláč outsidera, ze kterého je hvězda

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle byly skutečné emoce. Mladý quarterback Joe Burrow si na úvod kariéry prožil malý americký sen. Z nechtěného outsidera během pár měsíců vyrostl v prvotřídní hvězdu a na vyhlášení v New Yorku převzal prestižní Heismanovu cenu pro nejlepšího univerzitního hráče amerického fotbalu. Měl při tom slzy v očích a desítky sekund trvalo, než se v dojetí zmohl na slovo.



Na první pohled to byla scéna jak ze zlého snu. Quarterback Joe Burrow stál na podiu a celá Amerika čekala na jeho slova. Jenže on prostě nemohl mluvit.

Z očí mu kanuly slzy, které si utíral dlaněmi, a slova mu doslova uvízla v hrdle. Lidé v sále ho povzbudili bouřlivým potleskem a teprve poté Burrow promluvil. Jeho mlčení trvalo nekonečných čtyřicet sekund. Pak se sám sobě zasmál a začal. Mimochodem, výčtem spoluhráčů, kteří mu pomohli k uznávané trofeji.

„Má cesta… Nevyměnil bych ji za cokoli na světě,“ řekl pak Burrow.

A to si prožil své. Dnes je z něho prvotřídní senzace a je téměř jisté, že se v dubnu stane jedničkou příštího draftu profesionální NFL. Když však končil střední školu, zájem o něj měla jediná univerzita. Když přijel do Nebrasky, za niž hrál jeho otec Jim, slyšel, že není dost dobrý.

Nakonec skončil na univerzitě Ohio State. Tam ale ve svém prvním roce vůbec nehrál, další dva roky střídal jako náhradník. A když se před dvěma lety dozvěděl, že pro další sezonu bude jedničkou Dwayne Haskins, současný quaterback Washingtonu v NFL, rozhodl se pro změnu školy.

A přestoupil na LSU v Louisianě. Své nové univerzitě pomohl vloni k vítězství v tzv. Fiesta Bowlu, ale zářit začal až letos.

Na začátku sezony byl kurz na to, že se stane držitelem Heismanovy trofeje 200:1. Během základní sezony ale s LSU vyhrál všech třináct zápasů, pomohl svému týmu Tigers k titulu v konferenci SEC a 48 touchdowny a 4715 naházenými yardy překonal konferenční rekordy.

Proto tolik emocí při vítězném projevu. Burrow se z odepisovaného outsidera stal během pár měsíců naprostou senzací. A ví, komu za to vděčí. Burrow to dal najevo, když mluvil o Edu Orgeronovi, kouči LSU Tigers.

„Nemáte představu, co to znamená pro mou rodinu. Tři roky jsem nehrál a vy jste mi dal šanci, i když jste nevěděl, jestli na to mám. Budu vám vždycky vděčný,“ mluvil Burrow přímo k Orgeronovi. A pak sál pobavil radou své univerzitě: „Doufám, že mu dají doživotní smlouvu, zaslouží si to.“

Burrow si v Louisianě vysloužil status kultovní legendy. A ten jen podpořil, když v posledním domácím zápase na stadionu s přezdívkou Death Valley (Údolí smrti) nastoupil před zápasem na hřiště se jmenovkou Burreaux, což je verze jeho jména v cajunské angličtině. Cajunové jsou hrdou etnickou menšinou, kteří se soustředí právě v Louisianě.

Objetí Joe Burrowa s trenérem Edem Orgeronem
Objetí Joe Burrowa s trenérem Edem Orgeronem

„Joe znamená pro Louisianu hodně. Lidi v Louisianě mají srdce. Když vás milují, tak vás milují. A oni milují Joea. A Joe miluje je,“ prohlásil trenér Orgeron.

Burrow vyhrál Heismenovu trofej s historicky největším náskokem a teď ho čekají další velké věci. 28. prosince nastoupí v Atlantě v semifinále univerzitního šampionátu proti Oklahomě. Univerzitní finále se hraje 13. ledna v New Orleans. A na jaře pak čeká draft NFL, kde je Burrow jasným favoritem pro výběr číslo jedna.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud