loading...

Astana bude mít v roce 2020 kádr čítající 28 jmen. Sedm jezdců odešlo a stejný počet přišel. Tým opustily některé opory, především vrchař Pello Bilbao (Bahrain McLaren), dlouholetý domestik Andrej Zejc (Mitchelton - Scott) a klasikář Magnus Cort (EF Education First). Odešli také Jan Hirt (CCC), Davide Villella (Movistar), Davide Ballerini (Deceuninck - Quick-Step) a Dario Cataldo (Movistar). 

Astana nepřivádí stejně zkušené náhrady, ale naopak především mladé závodníky a talenty. Fabio Felline (Trek - Segafredo) je jediným opravdu zkušeným nováčkem. Dále přichází tempař Davide Martinelli (Deceuninck - Quick-Step), vrchaři Alexander Vlasov (Gazprom), Oscar Rodriguez (Euskadi - Murias) a Harold Tejada (Medellin) a všestranný Alex Aranburu (Caja Rural). 

Ruský mistr Alexander Vlasov je potenciálním lídrem týmu. Tento špičkový vrchař vyhrál v roce 2018 malé Giro pro jezdce kategorie U23 a letos vyhrál domácí šampionát, etapu Kolem Rakouska s cílem na extrémně strmém stoupání Kitzbüheler Horn a skončil třetí na Kolem Slovinska. Vlasov je společně s Pavlem Sivakovem největší nadějí ruské cyklistiky a možným lídrem na třítýdenní závody.

V příštím roce ale mezi hlavní opory ještě patřit nebude. Těmi budou Jakob Fuglsang, Miguel Angel Lopez a Alexej Lucenko. Vítězství se však očekávají i od Iona a Gorky Izagirreových, Luise Leona Sancheze a Omara Fraileho. Fuglsang a Lopez si příští rok vymění Grand Tours. Fuglsang chce před olympijskými hrami šetřit síly a proto si vybral Giro d´Italia. Na Lopeze tak čeká debut na Tour de France. 

"Rád oznamuji, že se zúčastním příští Tour de France. Bude to můj debut a těším se, až povedu ve Francii svůj tým. Je to pro mě velká výzva, ale udělám vše pro to, abych přijel v nejlepší formě a podal co nejlepší výkon. Navíc jsem si jistý, že budu mít k sobě silný a motivovaný tým. Do Tour samozřejmě ještě zbývá hodně času, takže budu mít i další velké cíle před Tour. Cítím motivaci začít rok v dobré formě a zajet pěkné výsledky ještě před Tour," říká sám Lopez, který už sice stál na pódiu Gira a Vuelty, ale na velké vítězství stále čeká. Na Tour se vyhne rovinatým časovkám, ale musí si ušetřit také karamboly a taktické chyby.   

Jakob Fuglsang byl letos nejlepším závodníkem Astany, vyhrál monument Lutych - Bastogne - Lutych a další závody, ale na Tour opět neuspěl a po pádu musel vzdát. Příští rok chce vyhrát zlatou medaili na Olympijských hrách (v Riu dojel druhý) a přizpůsobil tomu svůj závodní program. "Plánuji Giro d´Italia a návrat na italskou Grand Tour bude pro mě významným momentem. Je to jeden z nejhezčích závodů a mám na něj skvělé vzpomínky z roku 2016, kdy jsme s týmem vyhráli. Vlastně to bude poprvé, kdy tu pojedu jako lídr. Je to čest, ale také velká výzva. Po Giru chci pomoci Miguelu Angelu Lopezovi na Tour a poté mě čeká další velký cíl - Olympijské hry v Tokiu," popisuje Fuglsang svůj nadcházející závodní kalendář. 

Zkušený Dán se samozřejmě vrátí i na jarní klasiky. Letos zářil, vyhrál jeden monument a navíc skončil třetí na Amstel Gold Race a druhý na Valonském šípu a Strade Bianche. Proto se soustředí na velmi náročnou trať v Tokiu, ale cílem by mohlo být i Mistrovství světa ve Švýcarsku. Fuglsang je lepším klasikářem, než jezdcem na celkové pořadí Grand Tours.     

Fuglsang, Lopez a Alexej Lucenko se všichni sejdou na startu Tour de France. Kazašský mistr zkusí konečně uspět na jarních klasikách, pojede Kolem Flander a ardenské jednorázovky: "V příští sezóně bych chtěl jet ardenské klasiky, protože mi tyhle závody sedí. Ale pojedu i Kolem Flander. Ten závod miluji. Na Tour de France budu pomáhat Lopezovi, ale taky chci vyhrát etapu. A nejdůležitějším cílem sezóny jsou Olympijské hry v Tokiu. Chci být v nejlepší formě a udělat vše pro nejlepší možný výsledek."

Jako nejlepší kazašský cyklista současnosti má Lucenko povinnost pokusit se o úspěch na Olympijských hrách, ale trať by měla vyhovovat vrchařům a na Lucenka bude nejspíš příliš náročná. Ale s vítězstvím Grega Van Avermaeta se v roce 2016 také nepočítalo.  

Astana v Calpe také představila dres na novou sezónu. Design dresu se nijak zásadně neliší, zmizel postupný přechod na dresu a na prsou je nově větší logo společnosti Premier Tech. Současný jednoduchý a čistý vzhled Astany patří k tomu nejlepšímu mezi týmy WorldTour. Na zádech závodníků je malé připomenutí vejvětších úspěchů astany na nejvýznamnějších závodech, vítězství na Giru, Tour, Vueltě a olympijské zlato manažera stáje Alexandra Vinokurova. 

Astana 2020: 

Alexander Aranburu (Španělsko), Žandos Bižigitov (Kazachstán), Manuele Boaro (Itálie), Hernando Bohorquez (Kolumbie), Rodrigo Contreras (Kolumbie), Laurens De Vreese (Belgie), Fabio Felline (Itálie), Danil Fominych (Kazachstán), Omar Fraile (Španělsko), Jakob Fuglsang (Dánsko), Jevgenij Gidič (Kazachstán), Jonas Gregaard Wilsly (Dánsko), Dmitrij Gruzděv (Kazachstán), Hugo Houle (Kanada), Ion Izagirre (Španělsko), Gorka Izagirre (Španělsko), Miguel Angel Lopez (Kolumbie), Alexej Lucenko (Kazachstán), Davide Martinelli (Itálie),  Merhawi Kudus (Eritrea), Jurij Natarov (Kazachstán), Vadim Pronskij (Kazachstán), Oscar Rodriguez (Španělsko), Luis Leon Sanchez (Španělsko), Nikita Stalnov (Kazachstán), Harold Tejada (Kolumbie), Alexander Vlasov (Rusko) a Arťom Zacharov (Kazachstán).