FUTTEC a.s. je malá technologická společnost se sídlem v Praze, která komercializuje výzkumný projekt ÚCHP Akademie věd ČR. Pro globální trh společnost vyvinula stroj FT3 – unikátní technologii pro opravy výtluků na silnicích s využitím mikrovlnného principu. Řešení má celou řadu efektů jako dlouhodobou kvalitu, jedinečnou možnost opravy v zimním období, rychlost opravy do 1 hodiny a snížení množství odpadu. Cílovými zákazníky jsou firmy správy a údržby silnic, privátní vlastníci asfaltových komunikací, starostové měst a obcí a jejich sdružení.

Spolupráce mezi společností FUTTEC a.s. a Technologickým centrem AV ČR (TC AV ČR), koordinátorem sítě Enterprise Europe Network (EEN) v České republice, začala v roce 2016, kdy firma získala první evropské financování a podporu při vyhledání business kouče (SME Instrument fáze I.). Tým věřil, že jejich inovace pro prevenci defektů a výtluků na  silnicích vytváří nový trh a má globální dimenzi. Hlavními překážkami firmy byly nedostatek zdrojů pro modifikaci produktu dle požadavků trhu, malý projektový tým a tím i aktivity pro podporu komercializace.

Cílem další spolupráce byla proto podpora při financování modifikace produktu a komercializace produktu v  Evropě. V návaznosti na předchozí podporu společnost FUTTEC a.s. oslovila specialisty TC AV ČR s prosbou o posouzení žádosti pro fázi II. SME Instrumentu a prezentace pro obhajobu projektu před komisí v Bruselu. Členové týmu FUTTEC a.s. neměli dostatek znalostí o proceduře a málo praktických zkušeností s investorskou prezentací před investory a experty.

Ředitel společnosti FUTTEC a.s. požádal TC AV ČR o podporu v poměrně napjatém termínu. Vše muselo proběhnout v jednom odpoledni, tři dny před ostrou prezentací v Bruselu. Mentoři EEN, seznámeni s nástrojem SME Instrument a pitchem, se aktivně zúčastnili na míru připraveného workshopu. Účelem setkání bylo předání praktických informací a zkušeností také od dalších expertů, trénování pitch decku ve skupině a příprava členů na nepříjemné otázky během simulovaného interview. Základem úspěchu bylo zaměřit se distribuci rolí a synchronizaci prezentujícího. Dále byla probrána procedura hodnocení a připomínky evaluátora. Mimo jiné prošli řadu praktických bodů, jako je struktura společnosti, přínosy řešení a finanční otázky. „Toto jednání nám velmi pomohlo dobře se připravit na ostrý pitch deck SME Instrumentu fáze II.“ hodnotil s odstupem Jiří Rušikvas, majitel firmy. Organizační a metodologická spolupráce s Národním kontaktním bodem při TC AV ČR byla pro úspěch českého žadatele také kruciální.

Spolupráce a dobré rady přinesly své ovoce. Za týden po pitch decku v Bruselu společnost FUTTEC obdržela hodnocení “A” – finanční podporu 1,8 mil. EUR plus 12 dnů business koučinku a akceleračních služeb. „Ačkoliv jsme byli několikrát neúspěšní a získali jen Seal of Excellence, věřili jsme naší vizi,” říká nyní Jiří Rušikvas, majitel společnosti. Společnost byla také nominována TC AV ČR do soutěže inovačních projektů, kde získala titul Vizionáři 2019.

Proběhla také analýza inovačních kapacit a výběr zkušeného kouče se znalostí tří klíčových trhů, a to německého, amerického a čínského. První workshop s koučem proběhl na začátku prosince 2019 s podporou Key Account Managera (KAM) EEN.

Spolupráce s EEN bude i v následujícím roce pokračovat v rámci akceleračních služeb a s pomocí dalších nástrojů sítě bude podporována expanze na německý trh. „Pro tento účel bude uvedena na trh nová verze stroje, který bude výkonnější, automatizovanější a jednodušší pro manipulaci a obsluhu stroje,“ dodává Hynek Schmidt, business manager, FUTTEC a.s.

Společnost FUTTEC a.s. již během fáze I. vyslyšela doporučení KAM zapojit se do akceleračních služeb, konkrétně firemních dnů španělského gigantu FERROVIAL, kde měla možnost představit inovaci odborné veřejnosti. Mentoři TC AV ČR budou nadále doporučovat společnosti další akce EEN v oblasti urban mobility, smart city a stavebnictví, které vytváří velkou poptávku po technologických inovacích. V plánu je též zpracování technologického profilu do mezinárodní databáze poptávek a nabídek EEN, která je vhodná právě pro podporu komercializace obdobných technologií. „Rádi zůstaneme v kontaktu s majitelem společnosti, finančním a obchodním manažerem s cílem podporovat další růst firmy FUTTEC a.s.“, doplňuje Jiří Vavřínek, Key Account Manager, TC AV ČR.

„Díky podpoře Technologického centra AV ČR a Enterprise Europe Network jsme získali podporu na míru, která nám umožnila připravit se na úspěšný pitch SME Instrumentu fáze II. před expertním panelem. Podpora téměř 1,8 mil. EUR nám umožní profesionalizovat firmu, zapojit 8 a posléze 15 lidí a rozšířit naše obchodní aktivity v Evropě i s pomocí business kouče. S novou generací stroje chceme snadněji expandovat na zahraniční trhy. Do budoucna doufáme, že naše řešení omezí výtluky a zlepší kvalitu a bezpečnost silnic v Evropě”, uzavírá Jiří Rušikvas, majitel a ředitel společnosti FUTTEC a.s.