Aktuality, Fotografujeme, Tvorba

Experimenty se zoomem

Minulý čtvrtek jsem tu psal o demonstraci spolku Milion chvilek a psal jsem o některých zásadách, jimiž jsem se při fotografování řídil. Jsou to více méně zásady klasické reportážní fotografii. Můj kolega a kamarád Richard Horák se ale chystal na akci se záměrem vytvořit sérii experimentálních fotografií. Klasické reportážní fotografie se samozřejmě nezříkal, toto je klasická ukázka: fotoaparát Nikon D850, objektiv 24-70/2.8 samozřejmě na 24 mm a přiblesknuto do 1/60 vteřiny.

Richard ale měl už dopředu vymyslené fotky typu, jakou vidíte v záhlaví. Ta je také pořízena stejným objektivem, ale expozice je 1 / 20 vteřiny na F11, přiblesknuto a cuknuto zoomem během expozice. Tím autor dosáhl toho zvláštního světelného efektu, jakéhosi výkřiku barvy a světla. Stejná metoda vytvořila následující obrázek:

Tady se dosáhlo efektu rozmazání světel, čas 1/13 vteřiny, clona F11 a samozřejmě blesk. Podotknu ještě, z EXIF to nevyčtete, ale já to viděl :-), že Richard blýskal napřímo a světlo změkčoval kostkou.

Expresivní reportážní záběr organizátora Chvilek Mikuláše Mináře pořídil dvojexpozicí. Ono se to samozřejmě dá dělat v postprodukci ve vrstvách, ale toto je pořízeno klasickou metodou, jako za starodávna.

Richard Horák ukázal, že se i reportážní fotka dá dělat jiným způsobem. Přirozeně že se to nedá dělat pořád v tom smyslu, že by od této chvíle na věčné časy cukal zoomem a práskal do toho bleskem. Nicméně je užitečné si takovou věc vyzkoušet a ve vhodnou chvíli pro specifický účel použít.