Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sophiina volba pro Liverpool. Obětoval pohár a jede na MS klubů. Když už jsme tu, chceme vyhrát, říká Klopp

Sport

  5:00
Dauhá/praha - Fotbalisté Liverpoolu mohou získat poslední trofej v tomto kalendářním roku. Po ukončení čtrnáctiletého čekání na triumf v Lize mistrů a zisku Superpoháru se pokusí svěřenci trenéra Jürgena Kloppa poprvé v historii klubu ovládnout také světový šampionát klubů v Dauhá.

Jürgen Klopp hecuje fanoušky Liverpoolu. foto: ČTK/AP

VIDEO: Hrdina Courtois. Brankář Realu vyhrál po rohu hlavičkový souboj, který vedl v poslední minutě k vyrovnání

Liverpool se objeví na závěrečném turnaji kontinentálních šampionů podruhé v historii, v roce 2005 nestačil ve finále na brazilské Sao Paolo, kterému podlehl 0:1. 

Šestnáctý ročník mistrovství světa klubů probíhá od 11. do 21. prosince v Dauhá, pro Katar je to tak další prověrka před mistrovstvím světa, kterou asijská země bude pořádat v roce 2022.

Reds si při odletu do dějiště turnaje tlak nepřipouštěli, i když podle nabité nominace jej berou vážně. 

„Nejsem někdo, kdo musí být první na Měsíci nebo musí poprvé vyhrát mistrovství světa klubů s Liverpoolem. Ale když už jsme tady, tak se pokusíme uspět se vším, co máme,“ tvrdí kouč Klopp.

Kvůli našlapanému programu Liverpoolští obětují dnešní čtvrtfinále Ligového poháru proti Aston Ville, které se hraje pouhý den před semifinále v Kataru. 

Šanci tak dostanou junioři, z nichž nejlepší dokázali odehrát pár minut za seniorský tým, na lavičce bude trenér juniorky Neil Critchley.

První utkání čeká Liverpool ve středu, kde se utká jako první nasazený semifinalista s Monterrey, které si ve čtvrtfinále poradilo s domácím Al Saddem 3:2. 

„Není obvyklé hrát proti mužstvům z jiných kontinentů. Možná nás čeká soupeř z Mexika, možná z Brazílie... Zatím o nich nemáme moc informací, ale určitě to bude zajímavé i těžké zároveň. Vůbec to nebereme tak, že máme něco jistého, ale chceme zvítězit, protože tu šanci máme,“ prohlásil Klopp.

S Kloppem až do roku 2024

Dvaapadesátiletý trenér s Liverpoolem v pátek prodloužil smlouvu do roku 2024. 

Klopp převzal Liverpool v říjnu 2015 po sedmi úspěšných letech v Dortmundu. S anglickým celkem v premiérové sezoně prohrál finále anglického Ligového poháru i Evropské ligy, loni skončil druhý také v Lize mistrů. 

Letos v červnu si ale charismatický trenér spravil chuť a dovedl Reds k prvnímu triumfu v elitní soutěži po 14 letech. 

V srpnu jeho svěřenci uspěli také v Superpoháru UEFA. Aktuálně navíc vedou tabulku Premier League o deset bodů před druhým Leicesterem a mají šanci získat první domácí titul po 30 letech.

„Tento klub je tak dobré místo, že jsem ani nemohl uvažovat o odchodu. Když vidím, jak se vyvíjíme a naše spolupráce funguje, tak cítím, že se můžeme nadále zlepšovat,“ uvedl pro klubový web Klopp.

Mo Salah a Sadio Mané slaví branku Liverpoolu do sítě Genku v Lize mistrů.
Jordan Henderson předává kapitánskou pásku Virgilu van Dijkovi.

Druhým automaticky nasazeným semifinalistou a předpokládaným největším soupeřem Liverpoolu je brazilské Flamengo. 

Nováček turnaje a úřadující vítěz Poháru osvoboditelů si to v souboji o finále rozdá se saúdskoarabským Al Hilalem. 

Nejúspěšnějším týmem na klubovém mistrovství světa je se čtyřmi triumfy Real Madrid, který ovládl poslední tři ročníky. 

Celek z Jižní Ameriky naposledy vyhrál klubové mistrovství světa v roce 2012. Tehdy se radovali z prvenství brazilští Corinthians, kteří porazili ve finále Chelsea 1:0.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!