Nevoliči nejsou jen „ignoranti“. Politici nechápou, kdo v téhle zemi žije, ukazuje Atlas Čechů

Napsal/a Vojtěch Berger 17. prosince 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Lidé, kteří nechodí k volbám, jsou celkově spíše nespokojení se svým životem, prací i finanční situací. Jsou sice spíše pasivní, zároveň ale říkají, že ve volnu nemají co dělat. Polovina z nich si nedělá žádné plány na víkend. Takový profil nevoličů vychází z Atlasu Čechů, webového projektu, který díky velkému objemu nasbíraných dat i jejich inovativnímu zpracování nabízí zajímavý nový pohled na českou společnost.

Atlas Čechů umožňuje vedle klasických kategorií jako vzdělání či finanční situace kombinovat různé skupiny obyvatel ČR také podle jejich chování – mediálního, spotřebitelského či s ohledem na jejich zájmy a trávení volného času (více o projektu najdete v rozhovoru s jeho autory pro HlídacíPes.org ZDE).

Data nasbíraná pro Atlas Čechů tak umožňují i lépe nahlédnout, co se skrývá pod nálepkou „nevolič“. Ukazuje se, že skupina lidí, kteří nechodí k volbám, má některé společné rysy nejen pokud jde o politiku, ale především o každodenní život.

Kdo jsou čeští nevoliči – přehled

„Poražení globalizace“

Nevoliče výzkumníci definují jako ty, kteří „vědí, že v roce 2017 nevolili ve volbách do Poslanecké sněmovny“ (takových je 28 % populace, tedy 1 900 000 lidí).

„Jsou to častěji lidé, kteří jsou nespokojení se současným vývojem v zemi: revoluce v roce 89 jejich život nijak nezlepšila, netěží z výhod globalizovaného světa – spadali by sem ti, které některé sociologické teorie označují za ‚poražené globalizace‘,“ komentuje výsledek průzkumu socioložka Lenka Chudomelová.

Nevoliči jsou podle ní často navázaní na tradiční, ale upadající průmysl, nemají prostředky (nejde jen o peníze, ale i o kulturní či sociální kapitál), aby využili současné možnosti pro mobilitu nebo se rekvalifikovali do perspektivnějších profesí.

Tito lidé jsou rezignovaní na snahu něco kolem sebe změnit, což se projevuje právě i tím, že nechodí volit. Pasivní jsou ale i v běžném životě.

Na pivo méně než ostatní

Následující aktivity dělají podle Atlasu Čechů nevoliči méně, než je v populaci běžné: procházka, výlet do přírody, návštěva kavárny nebo cukrárny, divadelní představení nebo nový cirkus, čtení knížek klasicky nebo ve čtečce, party, povídání se sousedy, večeře v restauraci či pivo v hospodě, kutilství a zahradničení, sport a fandění sportu, chození na trh, chataření, wellness, koncert, muzeum, vzdělávací akce.

Zároveň ale říkají, že ve volnu nemají co dělat; 52 % z nich si nedělá žádné plány na víkend.

Jak žijí nevoliči

Pasivita se objevuje i k přístupu k problémům v obci, státu, ve světě. Ve všech těchto oblastech nevoliči cítí, že nic nezmůžou a že nemohou nijak přispět ke zlepšení. Nepovídají si o dění v obci ani politice a ani nikoho nepřesvědčují, aby se u voleb choval stejně.

„Voličské chování je ovšem velmi proměnlivé a to, že minule nevolili, vůbec neznamená, že je nelze k volbám mobilizovat. Politické strany na ně cílí, a pokud jim nabídnou přijatelné vysvětlení jejich nepříznivé sociální situace (např. že jim někdo práci bere, třeba menšiny nebo uprchlíci) a též řešení této situace (třeba uzavření hranic), mohou je k volebním urnám dostat,“ dodává Chudomelová.

Politici Čechy nechápou

Nevoliči také nijak zvlášť nestojí o profesní výzvy, lépe totiž snáší rutinu než stres. Práce je pro ně především zdrojem příjmu, smysl a naplnění v ní nehledají (62 % z nich). Zhruba třetina (31 %) z nich pracuje manuálně, často ve výrobě a provozu.

„Stejně jako se přelévají voliči jednotlivých stran, nejsou ani nevoliči neměnná skupina „ignorantů“. Minimálně polovinu z nich mají strany potenciál oslovit, pokud pochopí potřeby a příběhy těchto lidí. Z behaviorální vědy víme, že klíčovým motivátorem voleb je sebevyjádření – lidé chtějí svojí volbou vyjádřit, kam patří, kde je jejich místo, kdo se jich zastane,“ konstatuje Vojtěch Prokeš, sociolog a spoluzakladatel společnosti Behavio, která za projektem Atlas Čechů stojí.

„Míra volební účasti tedy spíš ukazuje (ne)schopnost stran chápat obyvatele naší země,“ dodává.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)