16.12.2019 17:21

Městské divadlo v Mostě uvede slavný americký muzikál Funny Girl

Městské divadlo v Mostě uvede americký muzikál Funny Girl o životě herečky Fanny Briceové. Režie příběhu o světlých a stinných stránkách lásky a slávy se ujal Roman Meluzín. Diváci uslyší slavné melodie a uvidí známá taneční čísla. Novinářům to dnes řekli zástupci mosteckého divadla. Premiéra se uskuteční 20. prosince.

Hlavní roli při premiéře v roce 1964 na broadwayském divadle Winter Garden ztvárnila tehdy dvaadvacetiletá herečka a zpěvačka Barbra Streisandová. Na mosteckém jevišti uvidí návštěvníci divadla Karolínu Herzinovou, která hlavní roli bere jako výzvu. „Fanny totiž není zdaleka jen o zpěvu. Je to muzikálová role se vším všudy a já doufám, že se mi podaří zvládnout všechny složky, totiž i tu taneční a především hereckou," uvedla Herzinová.

Nejzajímavějším na Fanny podle ní je to, že její příběh je skutečný. „Že doopravdy existovala a to, o čem hrajeme, má svůj předobraz v realitě. Byla to zvláštní osobnost, dokázala jít proti proudu a bořit konvence. To se mi na ní líbí. Její důvěra v sebe samu, ve svůj talent a svoje vize. A samozřejmě je mi blízká čistě už jen proto, že to byla herečka," uvedla Herzinová. Jejího partnera hraje v Mostě Jan Beneš.

Muzikál od Julea Stynea a Boba Merrilla vychází z reálných životních osudů Fanny Briceové, americké herecké hvězdy 20. a 30. let minulého století, a jejího tehdejšího manžela Nicka Arnsteina. Briceová zářila na newyorských divadelních jevištích a bavila tisíce lidí, avšak v soukromí, v soužití s gamblerem Arnsteinem, se jí život podle dramaturga Michala Pětíka drolil pod nohama.

Funny Girl podle Pětíka strhujícím způsobem vypráví o velké lásce, sebeobětování i sebezapření, jde o podmanivý příběh herečky, tanečnice a zpěvačky, která se díky svému talentu, pracovitosti a smyslu pro humor stala zářivou hvězdou. „V inscenaci našeho divadla se lidé mohou těšit na skutečně zábavnou a opulentní podívanou," uvedl Pětík.

Muzikál je známý nejen svými nezapomenutelnými melodiemi, ale také díky filmové adaptaci z roku 1968, ve které Streisandová za hlavní roli získala filmového Oscara.

http://www.divadlo-most.cz/

Autor článku: ČTK: fir, abz