Hlavní obsah

Poslední ohlédnutí za Principem slasti?

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finále detektivního seriálu Princip slasti, který včera skončil na ČT 1, nechává diváka na rozpacích. To bylo opravdu všechno?

Foto: Česká televize

Małgorzata Buczkowská a Robert Gonera v Principu slasti.

Článek

Pachatel je mrtvý, přesněji řečeno leccos ukazuje na to, že vraždy tří mladých dívek má na svědomí právě zastřelený muž. Jenže nedošlo ani na přiznání, ani na usvědčení a navíc toho v desetidílném příběhu zůstalo tolik otevřeného (a opuštěného), že snad ani není možné, aby se už nechystala další řada.

Uzavřít detektivní sérii jen zdánlivě či částečně je samozřejmě běžný a někdy i rafinovaně využívaný postup. Jenže neukončenost pátracích i osobních linek v tomto koprodukčním seriálu tří zemí přesáhla míru, která by divákovi po dlouhém a těkavém hledání vraha na území tří států dopřála aspoň nějakou očekávanou satisfakci.

Princip slasti jí dokonce přinesl tak málo, že by hypotetická druhá série musela odstartovat už za týden, aby divák mohl tvůrcům odpustit, že vyprávění s ambicemi stvořit moderní napínavý „východoevropský“ noir nakonec jen podivně vyšumělo ze scény. A dokonce ani ten vzpomínaný „princip slasti“ coby vražednou motivaci tvůrci neobjasnili právě uspokojivě.

Logickým výsledkem této situace by tedy mohlo být i divácké přání, aby koprodukční projekt tří zemí, pocházející a řízený z Polska, natáčený i v České republice a na Ukrajině, skutečně pokračoval. A hlavně přitom navázal jen na to zdařilejší.

K tomu bohužel nepatří dabing. Naštěstí Česká televize nabídla na internetu také verzi v původním znění s titulky. Ta jednak vyznívá po herecké stránce lépe, jednak její jazyková rozmanitost poskytuje příběhu odehrávajícímu se v Oděse, Varšavě a Praze působivou autentičnost. Místy ale utrpěl i původní střih.

Zajímavá herečka

Přes to všechno seriál polského scenáristy Macieje Maciejewského a režiséra Dariusze Jabłońského nepatří k nezajímavým pokusům: ačkoli počáteční díly zatěžkával sklon k teatrálnosti a klišé, zhruba od poloviny dokázal zaujmout. Vyšetřovací linky se konečně propletly a přibylo i docela pěkně nasnímaných akcí. Škoda jen, že s blížícím se finále rozběhnutému stroji zase spadl řetěz.

A ještě jedno plus je potřeba aspoň v krátkosti zmínit. Seriál českému publiku představil v hlavní roli vyšetřovatelky Marie zajímavou polskou herečku Małgorzatu Buczkowskou. Tuto mladou ženu, která si zahrála i v populárním polském seriálu Glina (Polda), má navíc kamera opravdu ráda a tvůrci Principu slasti to dovedli využít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám