Sojka o první nominaci do repre: Přál jsem si to jako malý kluk

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Stejně jako nejmladší reprezentace, i sedmnáctka v předvánočním období narazí ve třech zápasech na ruskou sbornou. Adam Sojka se dočkal premiérové nominace, která jeho výkony v týmu pozvedla ještě o kus výš.

Adame, kde jste se o své první nominaci do národního týmu dozvěděl?
Zjistil jsem se to ve škole, asi v půl druhé odpoledne jsem vylezl z hodiny a koukal do mobilu před třídou. Tam jsem si to přečetl, ale spolužákům jsem to neříkal, protože nejsou vůbec zabraní do sportu. Měl jsem obrovskou radost. Doufal jsme, že si v repre zahraju. I tak mě to ale hodně překvapilo, protože jsem tam nikdy nebyl. Asi jsem teď hrál dobře.

S vámi jede z Kladna i Jiří Ticháček, který má s reprezentací bohaté zkušenosti. Zjišťoval jste něco?
Zatím jsem se ho ptal jenom na důležité věci, které si mám vzít s sebou, abych na něco nezapomněl. Nijak víc jsme to neřešili, ale bude výhoda, že tam Jirka bude taky. Pojede se mnou, takže se nebudu bát jít do kabiny a nebudu se cítit blbě. Budu tam mít někoho, za kým budu moci vždycky jít.

Čím jste si šanci v nejcennějším dresu vysloužil?
Myslím, že to je dobrými výkony mezi staršími než úplně hrou v mém ročníku. Daří se mi a řekl bych, že mám docela fazónu. Sezonu mám zatím výbornou a nad očekávání. Nečekal jsem, že se mi tak bude dařit a dostanu tolik zápasů v juniorce. Jsem rád, že můžu nastupovat za obě kategorie a odehrát hodně zápasů.

„Zvedlo mi to sebevědomí a pomohlo mi to ve všech ohledech.“

Odstartovala nominace váš nedávný progres ve hře?
Určitě, zvedlo mi to sebevědomí a pomohlo mi to ve všech ohledech. Každého to posune, když ví, že ho někdo sleduje a kouká na dobré výkony.

Zmínil jste velkou porci juniorských duelů. V čem vám to pomáhá?
V juniorce se hraje úplně jiný hokej než v dorostu. Hodně mě to zrychluje a zlepšuje fyzickou hru, ve které už se cítím lépe. I když jsem vysoký, vždycky mi dělalo problém hrát do těla. Navíc mě to připravuje na další roky, co tam budu hrát, abych mohl dominovat, až to bude můj ročník.

„Je to něco, co jsem si přál jako malý kluk. Stát na lajně a poslouchat českou hymnu. Nemůžu se toho dočkat.“

Kde hrajete radši?
Juniorka mě baví více, hraju za ni radši. Hokej tam je rychlejší a tvrdší. Je to jiný styl než v dorostu, na který jsem si za poslední tři nebo čtyři roky až moc navykl.

Vraťme se k reprezentaci. Co pro vás znamená být ve výběru?
Je to něco, co jsem si přál jako malý kluk. Stát na lajně a poslouchat českou hymnu. Nemůžu se toho dočkat. Nesmírně se tam těším, protože jsem tam odmalička chtěl být a chtěl to zažít.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Je to motivace do další práce?
Malá motivace to je, ale já se snažím makat pořád stejně bez ohledu na to, jestli se mi daří, nebo nedaří. A stejně tak, jestli jsem v repre, nebo nejsem.

Víte, co vás pod reprezentačními kouči čeká v pásmu tréninků?
Vůbec nevím, co čekat. Budu tam poprvé, tak uvidím. Na Kladně máme hodně těžké tréninky s juniorkou. Jsou hodně rychlé a trenéři nás nenechají vydechnout. Jsem na to připravený, i když věřím, že mi to dá zabrat.

„Před pár týdny Rusko vyhrálo neoficiální mistrovství světa hráčů do sedmnácti let, takže to bude ten nejlepší tým.“

Jak vnímáte fakt, že vaše první zápasy budou proti sborné?
Před pár týdny Rusko vyhrálo neoficiální mistrovství světa hráčů do sedmnácti let, takže to bude ten nejlepší tým. Snažil jsem se na ně dobře připravovat od té doby, co jsem se dozvěděl nominaci. Po fyzické i psychické stránce, abych se třeba nenechal vyhecovat. Oni jsou hodně provokativní.

Jaké Rusko očekáváte?
Nevím, jací přijedou kluci, zda pošlou nové od toho turnaje v Kanadě, který jsem sledoval. Ve všech ohledech jsou odskočení, takže se nedá soustředit na jednu věc. Budu muset být stoprocentní ve všech ohledech.

„Chceme dokázat, že nejsme žádní nazdárkové a nemůžou si s námi jen tak pohrát.“

Co bude cílem?
Myslím, že náš ročník s Ruskem ještě nevyhrál, takže je budeme chtít porazit. Chceme dokázat, že nejsme žádní nazdárkové a nemůžou si s námi jen tak pohrát. Všichni budeme chtít vyhrát, i prohra v prodloužení je pořád prohra.

Jaký jste měl a budete mít tento týden program?
Ještě v pondělí jsem byl ve škole a normálně jsem trénoval. Úterý si dám volnější a půjdu na jeden led s juniorkou. Potom už se budu připravovat na středu na první trénink v repre.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz