Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Palladium země české se vrací z Prahy do Staré Boleslavi. Kvůli jeho ceně bude možné jej vidět pouze s průvodcem

Kardinál Dominik Duka strážcem palladia jmenoval probošta staroboleslavské kapituly sv. Kosmy a Damiána Libora Bulína. foto: MAFRA

Praha - Osobního strážce má od úterka Palladium země české, mariánský reliéf, který podle legendy po staletí ochraňuje český národ. Kardinál Dominik Duka strážcem palladia jmenoval probošta staroboleslavské kapituly sv. Kosmy a Damiána Libora Bulína.
  11:57aktualizováno  12:02

Ve Staré Boleslavi je malá kovová destička s vyobrazením Panny Marie a Ježíška umístěna dlouhodobě. Po dobu rekonstrukce staroboleslavské baziliky ale byla v sídle pražského arcibiskupa v Praze na Hradčanech. Ve Staré Boleslavi ji lidé znovu najdou poprvé o půlnoční mši na přelomu roku a od té doby tu bude palladium vystaveno.

Kardinál Dominik Duka strážcem palladia jmenoval probošta staroboleslavské...
Palladium země české, které má ochraňovat český národ.

„Duchovní odkaz palladia je zlatá nit, která se vine dějinami českého národa, od sv. Metoděje, sv. Ludmily, přes sv. Václava, ale třeba i přes zdokumentovaného staroboleslavského poutníka, sv. Jana Nepomuckého až do dnešních dnů. Jde o naprosto jedinečnou relikvii, která se také stala nemovitou národní kulturní památkou,“ řekl v úterý Bulín.

Starat se bude celé kolegium

Duka řekl, že kromě strážce je nově zřízeno kolegium těch, kdo se o palladium budou starat. Dříve to bylo jen na kapitule ve Staré Boleslavi. „Ale víme, že když se o něco stará kolektiv, nemusí to být úplně to nejlepší. Proto jsme připravili dekret, podle kterého natrvalo vždy probošt staroboleslavské kapituly je kustodem palladia,“ uvedl kardinál.

V kolegiu jsou kromě pražského arcibiskupa a staroboleslavského probošta například konzervátor, starosta Staré Boleslavi, historik umění či zástupce Národního památkového ústavu. „Takto chceme zajistit i v budoucnu, aby palladium bylo dobře udržováno a chráněno,“ řekl kardinál. „Nečekáme, že bude zítra bombardování Prahy jadernými hlavicemi, ale jsou i katastrofy morální, které dokážou poničit lidská srdce. Hlavním účelem symboliky palladia v dnešní době je ochrana naší země, aby v ní žili lidé, kteří si dokážou vážit svobody, lidé, kteří vědí, co to je tolerance, ne že jsou tolerovány jen moje názory, ale že mohu naslouchat a vést dialog s druhými,“ uvedl kardinál.

Kardinál Duka chce povinně hlásit zneužívání, ministr spravedlnosti je proti

„Především bych přál naší zemi, aby opravdu byla ochráněna od zmatků, nepříjemných událostí, katastrof, aby v zemi zavládl určitý smír a mír. Jsme v době adventu, myslím, že to je symbolické, že se palladium vrací domů právě před vánočními svátky a na Nový rok, kdy si připomínáme slavnost Panny Marie bohorodičky,“ řekl Duka.

Obrázek, který podle legendy darovala svatému Václavu jeho babička svatá Ludmila, se dosud vystavoval výjimečně o velkých svátcích. Od nového roku bude vystaven ve Staré Boleslavi trvale v kapli vedle oltáře. S ohledem na cenu palladia, které je svým významem srovnáváno s korunovačními klenoty, bude kaple zabezpečena a přístupná bude jen s průvodcem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!