Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Trenérská šikana. Urážky i kopance. NHL překonává své MeToo

Sport

  11:38
Praha - Běsnící chlapík s knírkem a vlasy pečlivě ulízanými dozadu ve vzteku mrštil hokejkou po hráči jako oštěpem. Mike Keenan se často neobtěžoval s projevováním úcty vůči mužstvu. Na prodlouženém tréninku ho třeba nechal dřít, aniž by mu povolil jediný lok vody.

Trenér Mike Keenan. foto: Eliot Schechter

Prošedivělý démon John Brophy s oblibou na střídačce hulákal na své hochy: „Sejmi ho, ať skončí na vozíku!“ V přípravě je učil, jak správně soupeře seknout pod koleno a do ledvin, aby ho to co nejvíc bolelo. V jeho mluvě se nejčastěji vyskytovala slovíčka „fuck“, „shit“ či „bastard“.

Ostří seržanti Terry Crisp a Marc Crawford nadávali českým mladíkům, kteří se v devadesátých letech do zámoří vydali za zářivým snem, do „zasr.ných komunistů“.

Mnozí koučové v National Hockey League se dříve nechovali k podřízením jako osvícení šéfové s přirozenou autoritou.

Prostě je šikanovali - zvlášť nováčky a přivandrovalce zpoza oceánu.

Vůbec byla jiná doba. Na ledě zuřily hromadné bitky. Za drtivé údery ramenem či loktem do hlavy, po nichž se otřesené oběti kolikrát sotva dopotácely do šatny, rozhodčí neudělovali tresty. V dlouho zakonzervovaném prostředí působili Evropané a hráči tmavší barvy kůže jako vetřelci.

Byť po pádu komunistických režimů v Sovětském svazu a Československu v kanadských a amerických arénách chvíli doznívala studená válka, kluby se vrhly na bohatá ložiska dosud jen málo těženého talentu.

Čím dál častěji najímaly Rusy, Čechy, Slováky, ale i Švédy a Finy. Šikovnost převládala nad tvrdostí. Kličky, narážečky a blafáky přestaly být vzácností. Pravidla se zpřísňovala. Současná NHL je rychlejší, kultivovanější, čistší, bezpečnější, otevřenější. Podobně jako celé lidstvo spěje od barbarských zvyků k propracovanému řádu.

Trenér Mike Keenan.
Mike Babcock mluvil o vyhazovu.

V posledních týdnech se ovšem z říše zapomenutí vykradly na veřejnost neblahé stíny minulosti. Nejlépe placený kouč Mike Babcock duševně trýznil švédského útočníka Johana Franzena.

Jeho někdejší kumpán Bill Peters spílal nigerijskému rodákovi Akimu Aliuovi za pouštění „negerské“ hudby v šatně, kopl do zad českého obránce Michala Jordána, jinému borci dal pěstí. Podobně brutálně napadal hráče zmíněný Crawford.

Vyrojila se svědectví mužů postižených neurvalostmi - v rozhovorech, přes sociální sítě. I v hokeji se vzedmulo hnutí MeToo. Babcock byl už před jeho začátkem propuštěn z Toronta za špatné výsledky, Peters v Calgary sám požádal o uvolnění, Crawforda v Chicagu prozatímně odstavili. Nešlo jen o pár udání, o jejich povahách a manýrách se v zákulisí dobře vědělo.

Padala i jiná jména, prošetřovaly se další události. Chvilku se zdálo, že se situace zvrhne stejně jako v případě sexuálního obtěžování. Že se základní myšlenka ztratí a pokroutí v příboji takřka bezvýznamných či absurdních stížností.

Staromilci lamentovali: Bože, kam až liga klesla? Budeme teď snad trenéry kamenovat za použití několika nespisovných slov v říjnu 1992?

Zprvu rychle se zvedající vlna se však zase zklidnila. Nekoná se hon na čarodějníky. Vypadá to, že převládl rozum. Zásadní prohřešky nemají nikomu projít, ale na dřívější kauzy je též radno pohlížet s vědomím odlišnosti tehdejšího prostředí. „Leccos jsme si vytrpěli, ale taková byla doba,“ říká bývalý útočník Martin Ručinský.

NHL zavedla linku, na níž lze šikanu - i anonymně - hlásit. Kluby stejně v poslední době angažují spíš demokratické kouče než drsné diktátory. V arénách přesto dál pění vášně, křičí se, žádá se kázeň a dřina. Je každopádně dobře, že se o Petersovi a spol. mluvilo. Aby hokej zůstal hrou pro chlapy, nepotřebuje aroganci a buranství.

Crawford se po vyšetřování vrátí v lednu k hokejistům Chicaga

Hokejový trenér Marc Crawford se po měsíčním vyšetřování vrátí v lednu do funkce asistenta kouče v Chicagu. Vítěze Stanley Cupu z roku 1996 s Coloradem obvinili někteří z jeho bývalých svěřenců z násilného a urážlivého chování.

Osmapadesátiletý Crawford se za své jednání v pondělí omluvil. Mezi hokejisty, kteří proti němu v minulých týdnech vystoupili, byli Sean Avery, Harold Druken, Patrick O'Sullivan a Brent Sopel. Hráči tvrdili, že je Crawford ve vzteku mimo jiné kopal či škrtil.

Vedení Chicaga odstavilo Crawforda na začátku prosince od mužstva a začalo jeho chování za pomoci právnické firmy vyšetřovat. V pondělí Blackhawks uvedli, že kouč už v roce 2010 vyhledal kvůli svému chování odbornou pomoc a dochází na terapie. Do pozice asistenta hlavního trenéra Jeremyho Collintona by se měl vrátit po 2. lednu.

Na Crawfordovo jednání upozornili jeho bývalí svěřenci poté, co byl z nevhodných činů obviněn kouč Bill Peters. Tehdejší trenér Calgary v minulosti rasisticky urazil svěřence nigerijského původu a dopustil se fyzického násilí mimo jiné na českém obránci Michalu Jordánovi. U hokejistů Flames kvůli tomu koncem listopadu skončil.

Crawford byl hlavním trenérem v Coloradu, Vancouveru, Los Angeles, Dallasu a Ottawě. V roce 1995 získal cenu pro nejlepšího kouče NHL, o rok později dovedl Avalanche k zisku Stanley Cupu. V roce 1998 byl hlavním koučem Kanady na olympijském turnaji v Naganu, kde největší favorité na zlato vypadli v semifinále s Českem. Crawford byl kritizován mimo jiné za to, že neposlal do rozhodujících nájezdů nejproduktivnějšího hráče historie Waynea Gretzkého.

Autor: