Palladium země české je zpět ve Staré Boleslavi

Palladium země české je zpět ve Staré Boleslavi
17. prosince 2019 Události

Osobního strážce má ode dneška Palladium země české, mariánský reliéf, který podle legendy po staletí ochraňuje český národ. Kardinál Dominik Duka kustodem jmenoval probošta staroboleslavské kapituly svatého Kosmy a Damiána Libora Bulína.

"Poklekl jsem po vzoru otce vlasti císaře Karla IV. před pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou, tak jako císař Karel poklekl před svatým Václavem. Přijal jsem i dekret, který mě zavazuje k tomu, abych zajistil palladiu bezpečné místo ve Staré Boleslavi, a abych také zařídil, že se poutníci budou moci u reliéfu pomodlit a přijmout staroboleslavské mariánské požehnání," přiblížil Proglasu událost probošta staroboleslavské kapituly Libor Bulín. Kromě strážce je nově zřízeno kolegium těch, kdo se o palladium budou starat. Patří mezi ně kromě pražského arcibiskupa a staroboleslavského probošta například konzervátor, starosta Staré Boleslavi, historik umění či zástupce Národního památkového ústavu.

Vyobrazení Panny Marie s Ježíškem je staletí stará destička, jejíž historie sahá až ke sv. Václavu a jeho babičce sv. Ludmile. Národní kulturní památka byla po dobu rekonstrukce staroboleslavské baziliky dočasně v sídle pražského arcibiskupa. Ve Staré Boleslavi ji lidé znovu najdou poprvé o půlnoční mši na přelomu roku a od té doby tu bude palladium vystaveno. Palladium je svým významem srovnáváno s korunovačními klenoty, bude kaple zabezpečena a přístupná bude jen s průvodcem.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony